Gruppen till stöd för polis Springare är den snabbast växande någonsin – nu blir han politiskt slagträ

av Emanuel Karlsten den februari 7, 2017

i Medier och internet

iDB 2017-02-07 kl. 10.23.40

Det politiska landskapet målas om snabbt. Ibland nästan för snabbt. För bara tre dagar sedan skrev den snart pensionerade Örebro-polisen Peter Springare en Facebookstatus. idag har den över 50 000 reaktioner, varav 16 000 delningar. Den tycks sätta tonen för det politiska samtalet just nu på ett helt ojämförligt sätt. Texten har alla ingredienser för att få den samtida debatten att koka:

En trött, trotjänande, underbetald, polis. Som säger ”sanningen”. Om invandring. Ett långfinger till det politiskt korrekta. Som hävdar att han kan skriva det, att han kan ta brända broar och förstörda karriärer, eftersom han ändå ska gå i pension.

Det är ett narrativ, en berättelse, som stämmer överens med den rädsla som bubblar kring vad som händer med Sverige.
Det är sprängstoff för samtiden:

Resultatet av statusen har varit enormt. Det har skickats blommor till polisen i Örebro i mängder. SD-vänliga ”Nyheter idag” har skrivit en rad artiklar bara om blommorna, som blev gårdagens mest delade. En Eskilstunabo skapade en Facebookgrupp, ”Stå upp för Peter Springare” som är den mest snabbväxande grupp jag sett. Folk mass-addar sina vänner till gruppen och antalet medlemmar är uppe i runt 70 000. Den har varit ännu fler, men i takt med att folk upptäcker att de blivit tillagda har de också gått ur gruppen. Med 70 000 medlemmar börjar gruppen närma sig topplistan över de tio största Facebookgrupperna i Sverige.

Händelsen har bara ytligt berörts i den etablerade debatten hittills, men det kan bara vara en tidsfråga innan Springare och ämnet kommer användes som ett slagträ.

I veckans Mediepodden pratar vi ytterligare om det här:

 • Nisse i Hökarängen

  Just det. Stå upp för Peter Springare.

 • Nicke Lindh

  Nja.. 70.000 medlemmar var igår ;) Nu är det 123.000…

  • Emanuel Karlsten

   Posten skrevs igår, men några 123 000 medlemmar är det knappast. Jag uppdaterar listan över Sveriges största Facebookgrupper här: http://emanuelkarlsten.se/05/sveriges-storsta-facebookgrupper/

   • Nicke Lindh

    Det är bara att gå in och titta själv..

    123,876 Members(6,000+ new)

    • Emanuel Karlsten
     • Nicke Lindh

      Möjligt, men av posterna på sidan att döma så är det nog i din ände det strular isf.. Moderatorerna uppdaterar statusen flera ggr per dag, och när dom gick om Löfven i antal ”medlemmar” för nån timme sedan som exempel. ;) Nytagen dump: https://uploads.disquscdn.com/images/836c44aa692798c139f4626486e4e7bfe9d9caf3915fdafa9e5db6763062a7e3.jpg

     • Emanuel Karlsten

      Hm, undrar om det är skillnad om man själv är med i gruppen eller inte. Oh well, en indikation lika bra som någon på att det kan vara bra att vänta några dagar innan man drar några växlar på hur många som faktiskt är med.

     • Nicke Lindh

      Så kan det säkert vara.. att man ser uppdateringarna senare om man ej är med i gruppen som avses ! ;) Ha en bra dag iaf Emanuel. Kul att gruppen uppmärksammas..

     • Henrik

      Uppdattar att det är precis så, medlemmar ser mer aktuella siffror medans utomstånde ser siffror som ”släpar efter”.. Har svårt att se någon teknisk orsak, kanske vill man utjämna för fluktuationer ?

   • Johan Hallberg

    Drygt 124K nu, så visst stämmer det.

 • Peder Falk

  127 178 medlemmar Stå upp för Peter Springare… just nu

 • Drygt 140 000 medlemmar nu…

 • Kjetil Martinsen

  Mer enn 140.000 nå.

 • Mikael Eriksson

  160 964 medlemmar i skrivandets stund

 • Bo Wiberg

  164 672 medlemmar just nu.
  Vilket inte alls stämmer enligt Emanuel.
  Därför vill han inte uppdatera sin sida.
  Utan vi står kvar på 125 000 medlemmar?
  Skulle vara kul utav honom och veta hur många vi är?

  • Emanuel Karlsten

   Bo, jag förstår att det är du som smsar mig ett antal gånger. Jag har inte sagt att din siffra inte stämmer, jag har bett dig logga ut ur gruppen för att se (som det har diskuterats i denna tråd tidigare) att det finns två olika siffror – en för de inloggade, och en för de som inte är inloggade. Jag har ännu inte gått igenom vilken siffra som är mest rätt, pga inte hunnit.

   • Bo Wiberg

    169 914 medlemmar just nu.
    Och du verkar inte förstå?
    Varför kliver du inte in i gruppen,och sedan säger upp ditt medlemsskap.
    Om du nu inte står bakom,kan du bara kliva ur?
    Du vill väl att din sida ska få många besökare som möjligt.

 • Bo Wiberg

  Snart 170 000 medlemmar och du vägrar att uppgradera sidan.
  Fegt djävligt fegt.

  • Emanuel Karlsten

   Jag förstår att det här känns viktigt för dig, men det här är en bloggpost som skrevs det aktuella datumet. Jag har däremot en lista som är länkad i bloggposten, denna uppdaterar jag regelbundet. Det står överst på den listan vilket datum det senast uppdaterats. Så jag förstår inte riktigt vad som är fegt? Vad är det som kräver mod här?

   • Bo Wiberg

    Vad är regelbundet?
    Jag ber dig om ursäkt att jag tog dig på sängen för ett par dagar sedan.
    Vi växer hela tiden och det måste ju vara intressant för dina läsare att se hur vi ökar i medlemstal?
    Jag skicka ett meddelande till dig,eftersom du förnekade att vi var så många som jag skrev då.
    Jag vill att du talar om hur många vi är i skrivande stund.
    Kan du det?

    • Regelbundet innebär en gång varje dag på sistone. Jag har inte förnekar något, Bo, jag har bett dig försöka förstå problemet i att Facebook visar två olika medlemstal och dilemmat i vilken man ska välja. Jag har valt den utloggade.

Previous post:

Next post: