Fantastisk påse och gruppövningar

av Emanuel Karlsten den januari 12, 2010

i Mellansnack,Religion och kyrka

Kolla vilka fantastiska konferenspåsar de har här!

För mig som inte har gått på någon av de fina journalistskolorna blir det här en keeper!

Annars är det fint här, jag förstår att ni undrar. Just nu talar en retorikexpert. Fantastiskt rolig! Så klart, hon är ju retorikexpert.

Däremot gör hon mitt värsta: Gruppövningar. Där man ska sätta sig med andra människor och göra något tokigt som ska understryka hennes poänger, göra oss mer vaksamma och komma ihåg vad hon sagt.

När man har växt upp i kyrkan har man hört en hel del retorik, både bra och dålig. Pastorer och präster har gått på kurser eller beundrat så många av kyrkans duktiga kommunikatörer och retoriker att man lärt sig vad som engagerar. Om skämten i början (som gärna får återkomma och brytas upp med emellanåt), om tonlägesvariationen och om dessa gruppövningar.

Vänd dig om och hälsa på en granne (värst är det när det ska kramas). Sätt er tre och tre och diskutera hur ni ser på [problemet]. ”Titta på din granne och säg efter mig”.

Det allra värsta var (är!) så klart när man skulle sätta sig och be tre och tre, fyra och fyra eller ”femgrupper där det behövs” (för att fånga upp de där som inte kände någon alls). En stunds bön som mest liknade en minuts uppvisning var i vem som kunde formulera sina böner bäst.

Yikes.

Hursomhelst. Retorikexperten var duktig och det här citatet hänger med mest:

”Retorik är inte konsten att tala, det är konsten att få folk att lyssna.”
– Elaine Bergkvist angående att Göran Persson är ett svin – men trots det en retoriker av rang

Previous post:

Next post: