Om den tafatta organdebatten

av Emanuel Karlsten den januari 6, 2010

i Medier och internet

Jag vet inte vad som är att likna mest med hybris: Glömma att mitt panelsamtal med Medierna i P1 sändes förra helgen, eller att tipsa om det.

Det sändes hursomhelst i lördags och var en dryga halvtimmes panelsamtal om medieåret som gått. Igår vigde också Svenska dagbladet sin mediekrönika åt programmet. En ljum recension där skribenten allra mest var besviken på den uteblivna debatten kring organhandeln.

Det är sant. Den var tafatt. Allra mest berodde det på att Åsa Linderborg (som var den redaktör som publicerade Donald Boströms organartikel) några minuter innan sändning kom in, slängde dagens tidning på bordet och sa ”Vi hade rätt på var.enda.punkt!”. På tidningesuppslaget på bordet hade rapporterade Aftonbladet om Dr Hiss, en galen Israelisk doktor som organskördat både egna soldater och utländska döda. Jag försökte förbryllat påpeka att det väl inte var något nytt, men Åsa menar att han aldrig erkänt att han också snott från palestinier.

Jag försökte snabbgoogla saken, kolla källor men hann inte mycket på 30 sekunder. Det borde å andra sidan inte ha pajat samtalet. Mediedebatten borde ju handlat om hur otroligt korkat det var att låta artikeln insinuera sambandet med den pågående organhandeln, påstå ogrundade saker. Inte ens göra ett försök till vanligt journalistiskt arbete (som att kolla om det fanns svar på frågorna).

Men då kastade Andreas Ekström fram kortet om att vi bedömer artikeln fel. Att den inte ska bedömas utifrån nyhetsjournalistik utan istället utifrån att den publicerats på kultursidan – där gäller andra regler.

Jag ställdes. Mest av att jag inte hade tillräckligt med kunskap om kulturjournalistik. Diskussionen dog. Jag vågade inte tagga till utifrån att jag inte visste om jag hade på fötterna.

I efterhand visade det sig att min första känsla var rätt – det var inga nya uppgifter. Vilket medborgarjournalisten Anna Veeder skrev redan när Donald Boströms artikel först publicerades.

Här kan du lyssna på programmet, eller varför inte ladda ner det som mp3 och spara forever.

Previous post:

Next post: