En pastor som gör sekt av andlig fylla

av Emanuel Karlsten den februari 16, 2011

i Religion och kyrka

I mitt jobb på Expressen ingår bland annat att ha koll på youtubeklipp. Heta sådana, roliga sådana och snackisar. De senaste dagarna har pastor Matthew Ford dykt upp. En, vad jag gissar, obskyr sektledare som dyker upp på olika youtubeklipp uppenbart onykter. Men påstått ”i anden”.

Det här är ingen ovanlig grej förekommer. Inom frikyrkan – men allra mest trosrörelsen – är det många finns de som menar att man blir drabbad av den helige ande till den grad att man helt enkelt blir full. Man dricker ”nytt vin från nya vinstockar” osv. Ulf Ekman har varit det på video några gånger, Todd Bentley har också blivit det. Och det kan säkert vara så att man upplever en andlig onykterhet. Men i vissa karismatiska sammanhang blir det också en indikator på hur andlig man är. Ungefär som tungotal. Ju högre och oftare det talas, ju mer uppenbar blir din nära koppling till Gud.

Men jag har aldrig sett någon dra det lika långt som reverend Matthew Ford. I det första klippet, det som blivit viralt i dagarna, ser man hur ”pastorn” tycks ha någon slags andlig tourettes, där han tvingas göra ljud, säga ”wow”, ibland. Mitt i en mening. I det andra, som är betydligt värre, är han så (andligt) drogad att han inte kan prata.

Jag vet inte om det är komiskt eller läskigt. Klart är i alla fall att vi har ett av kyrkans mest speciella och sjuka exempel på överkarismatisk kristendom.

Och i det här klippet, allra märkligast efter sju minuter:

Previous post:

Next post: