Världen idag säljs till Norge – eller?

av Emanuel Karlsten den mars 4, 2011

i Medier och internet

Jag fick i natt den här kommentaren på bloggen:

Varlden idag har blitt solgt til den norske avisen DagenMagazinet:

http://visjonnorge.no/index.php?sideID=952957&ledd2=0&ledd1=

De største eierne (majoriteten) i Dagenmagazinet er de konservative lutherske bedehus-bevegelsene Indremisjonsforbundet og Norsk Luthersk Misjonssamband

Det ser ju ut att stämma, även om jag inte har en aning om vad Visjonnorge är för något. Men inte någon av de kyrkliga tidningarna, inklusive världen idag själva, har skrivit om det.

Stämmer det? I så fall är det så klart en väldigt märklig trend. Att Norge skulle vara den tidningsägare i norden som trodde mest på förvaltande och utvecklandet av tidningar. Och med Mentor medier och Schibstedt i spetsen är det kanske inte så konstigt.

Spännande dock! Någon som vet mer?

Uppdatering: I kommentarsfältet här nedan skriver Livets ords VD (som äger stor del av Världen idag) att det inte stämmer.

Uppdatering 2: Nu har Visjonnorge tagit bort artikeln efter att Världen idag genom någon kontakt tryckt på. Världens idags chefredaktör menar att hon inte förstår varför sajten (som är någon slags norsk motsvarighet till kristna, svenska randkanalen Kanal10) skrivit som de gör, men gissar att det har något med att en norsk koncern var på besök hos dem för ett tag sedan. Jag har mejlat Visjon Norge och frågat efter mer info, men inte fått något svar.
Allra märkligast i historien är att nyheten, vad jag förstått, aldrig legat på deras förstasidan. Det är som att de haft den i arkivet i väntan på att nyheten ska släppas. Och lika märkligt att den inte är skriven som en nyhet, utan bara en kommentar om något som redan är ett faktum.
Till sist tycker jag så klart att det är märkligt att ingen av svenska tidningarna skriver om det. Bara ryktesspridningen är ger ju saken tillräckligt högt nyhetsvärde.

Uppdatering 3: Nu har i alla fall Vårt land gjort en grej på saken (tack för tipset Ole!). Bra och intressant. Allra mest att Visjon norge verkar så säker på sin sak. Det är klart att det är problematiskt för Världen idag och de nya ägarna om en sådan här sak läcker ut för tidigt. Inte minst om alla detaljer inte är klara. Eller så är det bara ryktesspridning. Dagen, kom igen nu, lyft luren och ring några samtal.

Previous post:

Next post: