Att se på historien genom aprilskämt

av Emanuel Karlsten den april 2, 2010

i Credd,Personligt

Vi har en speciell relation, aprilskämten och jag.

Det började för två år sedan. Jag hade inte jobbat på Dagen särskilt länge och frågade om man inte brukade aprilskämta i tidningen? Det hade man, men man hade inget planerat i år. Samtidigt var de öppna ifall jag hade några kul förslag. Jag funderade och tänkte att det kunde vara ett bra sätt att visa upp en ny sida av Dagen. En lättsammare sida. Med självdistans.

Vi skrev om Kollektomaten som gav välsignelsebonus. Läs den!

Artikeln blev en succé både för sajten och för mig. Dagen hade precis börjat få uppmärksamhet i branschkretsar och bland nätfolk och skämtet spred sig snabbt (och lurade göteborg). P3 ringde upp och ville göra en intervju om saken. Jag pratade med Johan Hilton (nu biträdande kulturchef på Expressen) i direktsändning, om jag inte minns fel. Det var första gången jag var i radio.

Året efter kom jag ihåg klicksuccén. Och gjorde istället en sammanställning av årets bästa aprilskämt. Vågade lite. Tyckte lite. Det blev om möjligt än mer klickat. P3 önskade medverkan igen. Den här gången fick jag titeln ”Expert” – på vad är oklart – och fick förklara varför aprilskämt inte dör med internet.

I år skrev jag för Expressen. I vårt krångliga bloggverktyg försökte jag knåpa ihop listor på de bästa aprilskämten, med getingbetyg. Och fick sedan förklara varför aprilskämt kan vara så viktiga.

Det var lätt att motivera det.

Previous post:

Next post: