Lite bakgrund till #skolraset

av Emanuel Karlsten den april 11, 2011

i Medier och internet

Bylinefotografering på Aftonbladet (Karin och Maria på bild)

Bloggposter av typen ”vilken vecka det har varit” börjar kännas tjatiga. Menmitt liv sammanfattas bäst så just nu. Jag letar efter luckor att andas på och njuta. För det jag gör just nu är så roligt och faktiskt sådant jag drömt om.

Redaktioner har länge kunnat göra olika typer av digitala gräv, men ofta strandar nytänkandet på att det tekniska behöver lika mycket (nåja) resurser som redaktionen. Skolraset har hittills lyckats skapa den blandningen. Vi har fått fria händer att skapa något helt nytt. Så vi har sökt oss ut till den plattform där vi snabbast och enklast kan bygga något som går att bygga vidare på: WordPress. Veckan har stundtals känts som en inledning till en såsig actionfilm. Ni vet, när  hjälten börjar med att resa över hela världen för att samla ihop ett gäng av de smartaste medhjälparna som ska rädda världen från nalkande katastrof. Vi har på liknande sätt lagt stor kraft på att hitta Sveriges bästa utvecklare som på rekordtid kan bygga en smart, säker och dynamisk sajt. Och i fredags tror jag att vi hittade allihop. En baserade i Frankrike, en baserad i Skåne och en bara något kvarter från Aftonbladet. Det blir tre av de mest seniora och smartaste wp-utvecklarna Sverige har. I helgen har ett tema byggts som kommer ligga som grund för den sajt vi vill bygga. Imorgon fortsätter arbetet. Jag kommer säkert skriva mer om det.

Hittills är jag mycket imponerad av Aftonbladets inställning. Varje steg har tagits emot med nyfikenhet och en vilja att göra nytt och på annorlunda vägar. Överhuvudtaget är det ett fantastiskt kompetent team som jobbar med Skolraset.

Mycket av veckan har också gått åt till att fundera kring metod. Hur transparent skulle vi vara? Hur tidigt borde vi gå ut? De ”öppna gräv” som funnits tidigare har gått ut ganska sent med de öppna delarna. Svenska dagbladet påbörjade grävet långt innan de startade sin transparenta och prisbelönta grävblogg.

Vår livegranskning började väldigt tidigt. För tidigt? I torsdags satte vi en rubrik, Skolraset. Tanken snuddade till och med vid att göra en omröstning kring namnet, låta läsarna välja. Så tidigt i granskningen gick vi ut, så lite utöver ämnet visste vi.

Jag tycker att det har varit spännande att följa diskussionerna. Många internetivrare har så länge önskat att medier var mer transparenta, att de bjöd in redan på idéstadiet. Äntligen händer det! Det riktas en del kritik då, ofta väldigt giltig. Skolraset visar hur vinglig journalistiken är när den tar sina första inkännande steg på ny mark. Här blir det synligt hur vi tror oss hitta vinklar och testar idéer. Hur vi testar öppenheten, utan erfarenhet.  Jag tycker det är sympatiskt gjort, men jag inser också att det kan uppfattas som att vi är färdiga i både vinkel och paketering. Inte minst utifrån den lömska och förutfattade bild som finns etablerad av kvällstidningar.

Kanske borde vi ha kommit ut senare, varit mer förberedda i sakfrågan ned några upparbetade case och ett gäng djupintervjuer bakom oss. Kanske borde vi ha väntat tills vi hade en sajt med alla funktioner klara. Men något av det mest spännande med det här projektet var att vända upp och ner på allt. Ge total insyn i varje skede. Visa hur bräckliga och ointressenta vi till en början kan vara och tillsammans bygga en förståelse och sajt som på bästa sätt tar tillvara på kunskaper, engagemang och granskning!

Det kanske i efterhand visar sig vara en felbedömning. Att vi inte är redo för en sådan transparens. Låt gå för det. Jag gillar att vi då får ett case som visar goda – och dåliga exempel.

Jag är säker på att både journalistiken och samhället lär sig och blir bättre av det.

Previous post:

Next post: