≡ Menu

Tegnell om nya räknefelet: ”Vi har fortfarande bra kontroll jämfört med andra”

Folkhälsomyndigheten korrigerade under helgen ett statistikfel på nästan 400 döda. Det som tidigare var ett ”facit” på myndighetens goda kontroll, blev nu ett fel.
– Vi har fortfarande väldigt bra kontroll jämfört med många andra länder och jämfört med vad man kan förvänta, säger Anders Tegnell.

Det var under fredagens presskonferens som Folkhälsomyndigheten rapporeterade siffror som visade hur att antalet rapporterat avlidna i covid-19 och överdödligheten i landet korrelerade väldigt väl, för veckorna 13-14. Under lördagen drogs siffrorna tillbaks, i tysthet, och de nya siffrorna visade på en diff på 400 fall.

Under onsdagen svarade Anders Tegnell på de nya siffrorna.

 Om det i fredags var ett ”facit på att ni har väldigt bra kontroll, även om det blir sent ibland”, vad är då den här nya skillnaden ett facit på? 
– Ett facit på att vi fortarande har väldigt bra kontroll jämfört med många andra länder och jämfört med vad man kan förvänta sig i det läget vi befinner oss i nu. Vi vet från influensa och andra liknande sjukdomar att den här överdödlighetsfaktorn vanligtvis är väldigt mkt högre än de fall vi får syn på. Att vi låg så nära den här gången var relativt tidigt, vi trodde nog att vi skulle kunna ligga rätt nära. men att vi inte ligger så nära som vi hade trott.

Han hänvisar till internationella jämförelser som publicerats av New york times, där Sverige snarare överrapporterat antal fall, jämfört med många andra länder.

–När vi någon gång i framtiden diskuterar dödstal, då tror jag vi kan sätta oss ner och göra en bättre analys på vad som egentligen skiljer de olika siffrorna åt och landa i det. Men att överdödligheten rimligen ska vara något högre än de vi fångar, det är fullt naturligt. Den ska däremot inte sticka iväg så mycket som de gjort i olika delar av världen. 

AnnaSara Carnhahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten instämmer. Hon hänvisar också till att även under influensasäsonger har man inte så bra koll på dödligheten, att allt kan härledas till just influensan.

I fredags rapporterade Socialstyrelsen att de registrerar ungefär 10 procent fler fall som dött i covid-19 än Folkhälsomyndigheten. Det innebär fortfarande att det är en diff på ungefär 20 procentenheter, innan vi är uppe i siffrorna på hur många som faktiskt har dött.

Ska vi tolka det som att dödstalen i Sverige egentligen är fler tiotals procentenheter högre än vad ni rapporterar?

– Ja, det tycker jag. Det är ju skillnad på datakällorna, det är mer specifikt att titta på bekräftade fall och överdödligheten är inte på individnivå. Men det är väldigt tydligt att det har varit många som har avlidit nu under de här veckorna och att alla inte räknas, säger AnnaSara Carnahan, på Folkhälsomyndigheten.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Hanna april 29, 2020, 16:22

    Jag tycker det är allvarligt att de inte lyckas göra enkla överslagsräkningar. De 10 min bör de hinna med.
    Att de dessutom inte verkar vilka bekräfta sina modeller med att göra slumpmässiga antikroppstester nu oroar mig. Speciellt med bakgrund i att de inte verkar ha full koll på soffor. Hur ser spridning egentligen ut?
    Och att det finns IVA platser är ju bra men sjukhusplatser verkar det sämre med. Om fler fick komma in tidigare så skulle vi nog spara många vårddygn på IVA så man slapp bli så dålig. Tyskland är ett föredöme där. Vore intressant att höra vad FHM tycker om alla som skickas hem som för ett par månader sedan skulle setts som jättesjuka.

  • Totto april 29, 2020, 18:32

    Vi vet ju att FHM inte kan göra fel och gör de fel är det på något sätt ändå rätt. Nu skulle jag vilja höra AT tala om hur man ska göra för att förstå att man ska stanna hemma med lindriga symptom när symptomen är så lindriga att man inte vet att man har dem. Enligt en intervju i kvällsekot menar han att det där med a/presymtomatisk smitta egentligen inte finns för något symptom finns oftast, även om de inte märks.

  • Bojje april 29, 2020, 19:50

    Hej tack för en bra blogg!
    Jag undrar hur många av de som är rapporterade döda med covid är från ålderdomshem? Dvs att de inte har fått vård i sjukhus? Och hur många har fått vård, IVA eller annan, och har dött? Tegnell har ju flera gånger sagt att våra höga dödssiffror beror på många döda i ålderdomshem, men hur stor andel kommer egentligen därifrån?

  • M april 29, 2020, 20:09

    Hej! Jag har i flera dagar undrat vem det är som ställer de bästa frågorna på presskonferenserna, och här är du ju! Sveriges bästa journalist! Tack för att du finns!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa