≡ Menu

Wallin konfronterade Virtanen – då kunde hon inte hittas på Instagram

Flera användare rapporterar om hur Instagram förra veckan dolde medieprofilen Cissi Wallin i appens sökresultat.
”Shadow ban”, påstår Cissi Wallin.
Instagram har en annan version.
Händelsen ställer nya frågor kring nätjättarnas makt över det offentliga samtalet.

Du har kanske sett det. Mötet mellan medieprofilen Cissi Wallin och journalisten Fredrik Virtanen. Det första sedan Cissi Wallin pekade ut Virtanen som sin förövare och våldtäktsman, en publicering som kom att bli startskottet för Metoo-rörelsen i Sverige.

Nu sågs de alltså igen, på Publicistklubben. Virtanen i panel, för att prata om när ”skiten träffar fläkten”, Wallin i publiken, enligt henne själv för att inte låta Virtanens version stå oemotsagd.

När debatten öppnar upp för publikfrågor och Wallins namn nämns ropar hon, ”Jag står här”. Det blir ett starkt ögonblick som fångas på film och läggs ut i sociala medier.

Efter händelsen öppnar Wallin upp sitt Instagramkonto, som varit låst en tid. Många delar videon, nämner och taggar Wallins konto. Hennes konto växer tio procent under några dagar, men många rapporterar också att de har svårt att hitta hennes konto vid en sökning.

Knappt två dagar efter debatten såg det ut såhär vid en sökning på Wallins konto.

Vid en sökning på ”Cissi” dyker inte Cissi Wallin upp, däremot konton med färre följare.
Inte heller vid en sökning på ”Cissi Wallin”, dyker hennes konto upp, däremot en hashtag, liksom backup-konton och Wallins namne.

Först vid en sökning på ”Cissiwallin” dyker kontot upp – på en femteplats.

Vid en snabb enkät samma dag, visade det sig att flera hundra andra användare hade samma problem.

Efter att denna sajt under onsdagen kontaktat Facebook, som äger Instagram, kunde kontot återigen hittas vid en sökning på ”cissi”.

Wallin är själv övertygad om att Facebook har agerat mot henne.

– Klockren Shadow ban, säger hon när hon ser videon.
– Jag blev väl för radikalt feministisk.

Shadow ban” är ett begrepp som populariserats under de senaste åren och beskriver hur en användare blir helt eller delvis blockerad från en plattform, utan att användaren själv blir varse om det. Syftet ska vara att minska användarens möjlighet till spridning. Tidigare har Mic visat att Instagram använt metoden 2017, på hashtaggar. Någon sådan spridningsminskning har inte kunnat påvisas i Wallins fall.

Pressansvarig för Facebook i Sverige, Lukasz Lindell, säger att han inte kan kommentera enskilda händelser. Han tillbakavisar däremot ”Shadow ban” eftersom det inte finns ett sådant begrepp hos Facebook. Inte heller kan det, enligt honom, handla om att Wallin varit ”för radikalt feministisk”.

– Det finns ingen koppling till att vara kontroversiell. Inte heller fungerar massanmälningar. Om vi agerar mot något så är det för att man gått emot det regelverk som finns publicerat.

I Instagrams regelverk anges följande konsekvenser vid regelbrott:

”Vi kan vägra att tillhandahålla eller sluta tillhandahålla hela eller delar av tjänsten till dig (inklusive uppsägning eller inaktivering av ditt konto) direkt om du: tydligt, allvarligt eller vid upprepade tillfällen bryter mot dessa användarvillkor eller våra policyer, inklusive våra communityriktlinjer

I communityriktlinjerna finns en rad punkter som handlar om hot, hat, upphovsrätt eller att bara hålla schysst ton. I stycket om ””Respektera andra medlemmar i Instagram-communityn” står till exempel:

”Vi tar bort innehåll som omfattar trovärdiga hot eller hets mot folkgrupp, innehåll riktat mot privatpersoner i syfte att nedvärdera eller kränka dem”

Sedan en tid tillbaka har en åklagare flaggat för att de kommer att väcka åtal mot Cissi Wallin för förtal av Virtanen. Det har dragit ut på tiden, men handlar bland annat om Wallins uppgifter om Virtanen som våldtäktsman. Lagen om förtal tar inte hänsyn till ett påståendes sanningshalt.

Cissi Wallin har också lyft fram och kritiserat flera andra medieprofiler på Instagram, men samtidigt tillägger Instagrams regelverk:

”Vi tillåter generellt starka diskussioner om personer som förekommer i nyheterna eller som har en stor publik till följd av sitt yrke eller olika aktiviteter”

Det är alltså inte helt klart vad som skapat situationen där Cissi Wallins konto under en tid dolts av Instagram. Inte heller vill Facebook kommentera, varken till denna sajt eller direkt till Cissi Wallin.

Wallin har heller inte kontaktats av Instagram med mer information.

Facebook menar att de inte kan kommentera ytterligare, utan pekar på att systemen kan vikta relevans olika över tid.

– Men som sagt, har inget att dela om enskilda fall, säger Lukasz Lindell.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att texterna ska vara öppna. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa