DN-krönikan – om varför Wikileaks har förlorat fotfästet

av Emanuel Karlsten den maj 17, 2011

i journalistik,Medier och internet

I dag skriver jag av mig om Wikileaks. Den organisation som jag så länge älskat och hållt högt visar allt mer hur de totalt förlorat fotfästet. Det är beklagligt, på riktigt.

2 800 tecken ger inte utrymme till alla nyanser, men den som vill läsa mer om sekretessdokumentet kan göra det tex hos Huffington Post eller New Statesman. Den som vill läsa mer om varför polisen pratade om offentlighetsprincipen under polisförhöret med Wikileaks Sverigeansvarige, Johannes Wahlström, bör läsa Resumés text i sin helhet (och inte minst fotnoten).

Det finns väldigt mycket mer att säga i ämnet. Som hur man hanterat den misstänkta wikileaksläckan Bradley Manning som väntar på rättegång och eventuellt dödsstraff för de läckor han misstänkts ha gjort. Hur det till synes blivit en mindre principfråga än Julian Assanges parallella sexrättegång. Till den grad att det som på Wikileaks hemsida en gång hette Julian Assanges defence fund, nu heter Wikileaks defencefund. En sådan sak skulle behöva talas mer om.

Men för att hålla isär Wikileaks och Assanges rättegång – ett konststycke de själva kapitalt misslyckats med – fokuserar dagens krönika helt på Wikileaks och den syn de själva visat sig ha på läckor den senaste tiden. Läs den här:

http://www.dn.se/nyheter/wikileaks-har-helt-forlorat-fotfastet

Previous post:

Next post: