≡ Menu

Coronaveckan som gått, v24

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 24.

4 874 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med totalt 215 fall, eller ungefär 4 procent, vilket är två procentenheter mindre jämfört med förra veckan. Vi befinner oss nu på en ny lägre nivå jämfört med tidigare och det är rimligt att det håller i sig, vilket Adam Altmejds graf visar. Nu är även den totala dödlighet inom det normala, enligt preliminär statistik från SCB. Det är goda besked att ha med sig och också kanske en del av anledningen till att reserestriktionerna i helgen kunnat lyftas. Nu får vi resa fritt inom Sverige så länge vi är symptomfria. Däremot tillåts vi varken resa till Norge eller Finland (och sedan tidigare inte heller till Danmark), eller tvärtom, vilket fått inrikesminister Damberg att bli orolig för det nordiska samarbetet. Ett kommunalråd i en gränskommun har beslutat att ”anmäla Norge”. Just Norge gör däremot ett lustigt undantag för gotlänningar – gotlänningar erbjuds resa fritt till och från Norge. Men erbjudandet för gotlänningar att resa dit hjälper inte mycket, eftersom vi fortfarande lyder under UD:s avrådan för icke nödvändiga utlandsresor, fram till 15 juli.

Fler saker som indikerar lättnad: Filmstaden öppnar upp biograferna, med vissa restriktioner, den 24 juni. Och SJ försöker möta den ökade efterfrågan med att ta bort det tidigare erbjudandet om en tom stol bredvid varje bokning. Även Destination Gotland har ökat kapaciteten och tillåter att fartygen bokar upp två tredjedelar av kapaciteten, en ökning mot tidigare 50 procent. Ikea vill betala tillbaka stödpengarna de fått från staten, eftersom det nu så går så bra för möbeljätten. Hur återbetalningen ska gå till är oklart.

Alla Stockholmare erbjuds nu gratis testning. Det ska starta på måndag den 15 juni och gälla både tester för antikroppar och pågående infektion. Ett hundratal testcenter ska finnas. Folkhälsomyndighetens veckorapport visade att drygt 10 procent av Stockholmarna nu har antikroppar, men mätningen ska tas med en nypa salt, eftersom testen bara gjorts i öppenvården och därmed kan ha stora fel.

Astra-Zeneca har skrivit avtal med ett antal länder i Europa om ett corona-vaccin som utvecklats vid Oxford. Vaccinet genomgår nu flera stora tester, och om det fungerar kan det finnas tillgängligt vid årskiftet. Men inte i Sverige som ännu inte skrivit något avtal med det svensk-brittiska bolaget. Sverige har däremot lagt 2 miljarder på att vi ska vara med i kapplöpningen.

Även om det alltså finns ljusningar, är andra djupt kritiska. Vårdpersonal får mindre semester eftersom arbetsbördan är fortsatt hög (och några tackades med ost istället för pengar). Men högst tonläge har professor Björn Olsen haft. Först i Sveriges radio, men störst genomslag fick han i TV4 där han menade att Sverige borde gjort total lockdown.

Björn Olsen har också, tillsammans med 22 forskare, skrivit ett nytt debattinlägg, denna gång om munskydd, som de menar borde införas genast.

Äldreboenden har varit i fokus i kritiken mot Sveriges hantering av corona. I veckan skrev Dagens nyheter ett starkt reportage om patienter som inte fick IVA, men som ändå lades in efter att släktingar propsade – och överlevt. Reportaget berör också de patienter som inte hade släktingar som hjälpte – och som dog.
Regeringen har i veckan lovat att tillsätta en corona-kommission som ska utreda hela hanteringen, men regeringen vill inte att resultatet ska presenteras förrän efter nästa riksdagsval, något som oppositionen motsätter sig.

Politikerkriget fortsatte i veckan, när Jimmie Åkesson sa att Sverige gjort en ”massaker på äldre” och Ebba Busch att regeringen tillåtit stor smittspridning med ”berått mod”. Regeringen har givetvis slagit tillbaka. I veckan kom också SCB:s stora partisympatiundersökning, där S ökar mest och SD minskar mest. Och i SVT Agenda på söndagskvällen försvarade statsministern Sveriges strategi:

Det var inte alpresenärerna som ensamma tog med sig smittan till Sverige. Det menar Folkhälsomyndigheten som i sin veckorapport analyserat virusen som påträffats i Sverige och där kunnat spåra hur de tagit sig till Sverige. Då ser man att viruset tagit sig till Sverige via Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och östra USA, något generaldirektör Johan Carlson också vidareutvecklade i (en mycket läsvärd!) intervju i DN. Att vi tidigt var drabbade av virus från flera länder är också anledning att en tidig lockdown inte hade gett effekt, menar Folkhälsomyndigheten.

I veckan har det tillkännagetts vilka som ska sommarprata. Anders Tegnell och Björn Olsen får var sitt sommarprat.

Många har haft skolavslutningar i veckan som inte fungerat på sedvanligt sätt. I Karlstad åkte studenterna flamingo-flotte istället för flak. Och i Älvsjö gjorde en grundskola en mycket ambitiös skoldans.

Nästa vecka:
I veckan som kommer väntar vi – fortfarande! – på den nya undersökningen om immunitet i befolkningen. Den utlovades redan förra veckan, men blev försenad.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få detta veckobrev i din mejl

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa