Dag [?] #bostadfunnen!!

av Emanuel Karlsten den juni 26, 2011

i Bostad sökes

Här har jag funnit en bostad! Efter tre år i en lägenhet jag inte trivts i, fyra månader av bostadsletande, har jag äntligen en lägenhet som jag tycker är riktigt, riktigt bra.

Och det gör mig så glad, så rörd och så lättad.

Jag har precis varit och skrivit på ett lägenhetskontrakt. Det är ett andrahandskontrakt på en hyreslägenhet jag tar över efter ett par som ska flytta till en större bostadsrätt. Och med chans på förstahand efter ett år.

Men framförallt är det en fantastisk lägenhet.

Jag hade ganska stränga och fullkomligt orimligt höga krav i min bostadsjakt, med en medvetet naiv inställning till vad som går att förvänta. Hyreslägenheter finns i Stockholm, och någon får dem, så varför kan inte jag få? Någon får dem ju.

Jag skrev en kravspecifikation eller önskelista i viktighetsordning:
# 2 rok, centrala Stockholm (ja, det kan funka med 1rok om det är schysst).
# 1:a handskontrakt eller RENHÅRIGT OCH LÅNGT 2:a hand.
# Balkong med kvällssol (det har varit en dröm SÅ länge)

Bostadsrätt var aldrig ett alternativ och min idé var att använda nätet – sociala medier om du så vill – för att vinna min omgivnings medvetenhet om jakten. Jag hade en tes om att man skapa förutsättningar för tur, så jag såg till att synas så ofta som möjligt, påminna min omgivning om min jakt. Det var svårt att hålla uppe tempot. Att inte bara strunta i det, ta vadsomhelst. Men när jag började autotjata, eller autoposta, om mitt bostadsletande började det hända saker. Min omgivning började tipsa allt mer intensivt, fråga hur det gick och jag gjorde en del visningar och fick tips om olika bostadstjänster. (En snabb resumé om dem: Fixakontraktet fungerar, men knappast om du vill ha lägenheter i innerstan. Även Bostaddirekt fungerar, men bara för tillfälliga lägenheter) Jag har varit på så många visningar där det antingen varit svartkontrakt, eller märkliga andrahandskontrakt.

Till slut fick jag tag på en lägenhet genom Facebook. En dag för nästan en månad sedan hörde båda mina föräldrar av sig. En gemensam bekant hade på Facebook skrivit en status om ett lägenhetskontrakt på Södermalm. Jag hade missat, de hade sett.

Jag såg lägenheten, förstod hur noga de var med kontrakten, hur noga de var att det bara kunde vara ett år – eftersom lagen säger så – och inte minst hur noga fastighetsägaren var med samma sak. Att allt skulle gå rätt till. Lägenheten, en 42 kvm 1,5:a vid Skanstull, var fantastisk. Precis tillräcklig för mig. Ett kök med plats att sitta, en möblerbar hall med plats för skrivbord och ett stort rum som kan delas av till två. Knarrande trägolv, högt i tak och vackra små detaljer.

Men det bästa: En takterass. Med kvällssol. Högt över alla andra närliggande balkonger. Högt över alla söders takåsar. Och även om jag delar den med resten av hyreshuset är vi bara några få som använder den.

Hela saken gör mig så glad, så lycklig. Det är en fantastisk lägenhet och ikväll var jag och skrev på mitt kontrakt. Det kanske inte alls kommer att fungera med förlängning till förstahand om ett år, men det finns goda chanser. Och framförallt kommer jag att få bo i en lägenhet jag trivs i.

Det räcker väldigt, väldigt långt efter allt detta letande.

Tack för att ni hjälp, stöttat och tipsat! Jag är väldigt glad för ert engagemang.

Välkommen på twittinflyttningsfest!

Previous post:

Next post: