Hittat, länkat, kommenterat – July 18, 2011

av Emanuel Karlsten den juli 18, 2011

i Länkkommentarer

 1. Catia Hultquist: Sagan om Flickjox – DN.SE
 2. – För inte så länge sedan skrev jag en bloggpost där jag bland annat skrev om hur medier ibland metaspinner på fenomen som egentigen bara berör en begränsad mängd twittrare. Det är med bakgrund av det som den här artikeln blir särskilt märklig. Jag tror knappt att jag har nämnt Flickjox tidigare här, det internskämt som växte under Almedalsveckan som drift med invitehetsen kring nya tjänster. Men det var mest för en begränsad krets, där det blir roligt och intressant först när man är både insatt och har hela bilden. Jag säger inte att det är helt irrelevant att skriva det för hela DN:s läsekrets, men ibland undrar jag om inte medievärlden är en enda stor meta-ekokammare.

 3. Researchbloggen
 4. – Nu har Aftonbladet skapat, vad det ser ut som, en fast researchblogg! En blogg reportrar kan nyttja för att snabbt och effektivt få engagemang kring sin journalistik (och, gissar jag, få in case). Kul och imponerande tycker jag! Det är när sådant här blir vardag – inte hajp – som det på riktigt blir användbart.

 5. Om varför jag följer 123 personer på Twitter
 6. – Jag kan tycka att det här är lika delar konstigt som sött. Att var superintresserad av nät, nätverkande och sociala medier, men ändå bara följa drygt 120 twittrare. Och läsa varje bokstav, klicka på varje länk. Det känns fint att vara i värmen – jag är verkligen genuint glad för det! – men jag kan inte hjälp att känna att man tappar mycket av pulsen, farten och i viss mån nyttan med twitter? Hursomhelst – läs för ett nytt perspektiv på hur man använder Twitter.

 7. 5 Ways Journalists Are Using Google+
 8. – Redan har några journalister och mediehus börjat använda Google+ för att experimentera med hur man gör journalistik och skapar engagemang. Inga jätterevolutionerande än, men videochatten tror jag – även i det här sammanhanget – mycket på. Även om det finns ett maxtak på tio kan resterande finnas med på chatt och delta på det sättet.
  I Sverige har jag bara sett SR:s ”Vaken” försöka använda det. Mest för att puffa för sina sändningar.

 9. World Cup Final: A New Tweet Per Second Record
 10. – Wow, Twitter gjorde rekord under damernas fotbollsvm! 7196 tweets i sekunden! Galet.

 11. P071711PS-0125 | Flickr – Photo Sharing!
 12. – Inför och under finalen igår gjorde Obama flera nummer av sitt stora stöd till laget. Inte bara skrev han en personlig tweet till laget, utan hans stab kommenterade sedan hela matchen och la dessutom ut den här bilden på hur Obama, hans fru och hans barn satt och såg matchen i Vita huset med tacochips. Fint. Jag gissar att det handlar om en vink allra mest för omvärlden. I USA är fotboll knappast att jämföra med varken basket, hockey, baseball eller amerikansk fotboll.

 13. Expressens Unicef-banderoll | skitch.com
 14. – Har ni sett den här? Överst på Expressen.se En stor och bred puff för att hjälpa svältkatastrofen i Afrika. Det måste väl ändå vara rätt unik? Att ha en typ av redaktionell annonsplats så högt upp och tydligt?

 15. Hjälp oss att granska Facebook
 16. – Svd ska starta granskningen ”Brottsplats Facebook” och jag dör lite. Det här är en så gammal trött medielogik om rädsla, konflikt och nya världar. Ja, jag förstår att granskningen görs utifrån att det är en plats där väldigt mycket folk samlas och att gamla fenomen då blir som nya. Men det känns lika modernt som ”Brottsplats telefonkabeln”.
  Det är enkelt att döma ut, men det finns mycket besvärande journalistik kring det här och kanske kanske svenskans grepp reda ut ett och annat. Gå till botten med vilka belägg det verkligen finns med sådana inbrott som är relaterade till en incheckning, som SVD-chefen Karén bloggade om.
  Den bloggpost jag länkade till igår blir särskilt relevant i dag igen: http://antropomorf.se/2011/07/​02/skramselpropaganda-om-inbro​tt-kopplade-till-sociala-medie​r/

 17. Expressen: Om vi får tillåta oss en åsikt…
 18. – Expressen svarade sent igår på kritiken mot att de inte hade någon puff på etta eller löp för VM-bronset. Först menar de att det beror på att matchen spelades så tidigt på dagen (18.00) och att de därför redan haft det stort på sajten( https://twitter.com/#!/expressen/status/92725653337686016 ). Det stora försvaret tycks vara att Expressen har den bästa damfotbollsbevakningen (även under VM), vilket då underförstått ska förlåta att det inte återspeglas på etta eller löp. Ett väldigt märkligt resonemang.

Previous post:

Next post: