Om hur en terrorist gör sociala medier till ett presskit

av Emanuel Karlsten den juli 24, 2011

i Medier och internet

SVT hörde av sig igår och bad mig skriva en text hos dem utifrån min bloggpost om Osloterroristens Facebook- och twitteranvändande.

Det gjorde jag i dag:

”Det har gått två dagar sedan Osloterroristen mördade 85 personer på Utöy, men redan vet vi allt om honom. Varför? För att Anders Behring Breivik ville det. Han har serverat ett färdigt kit av pressbilder, persondata och vilka intressen han har. Och du, jag och media har svalt allt. Skapat vår bild av honom utifrån de premisser en kallblodig mördare själv förberett i detalj.[läs hela texten]

Studio ett ringde precis och vi kommer att prata vidare om det under deras sändning imorgon.

Det kan tyckas makabert att skriva en medieanalys bara två dagar efter ett helt ofattbart makabert dåd. Men det här är ingen post-analys, eller ens en medieanalys. Det här handlar om dig, mig och hur vi hanterar information. I två dygn har jag suttit, utan uppdragsgivare eller arbetsgivare och rapporterat nästan oavbrutet om vad som hänt. Det gör mig inte till en tidning, men det gör mig till en spridare av information. Och att jag har något slags ansvar för det jag sprider vidare. Precis som du har.

Utgivaransvaret begränsas inte längre av personer med presspass i hatten. När publiceringsplattformarna blir fler, nischade och utspridda kommer samma ansvar – regelstadgat eller ej.

Men allra viktigast: Saken är fortfarande pågående. I sitt manifest skriver Osloterroristen att han har tre primära mål, plus ett bonusmål. Här finns också indikationer på att terrordådet var till för att marknadsföra manifestet. Via sin advokat i dag har terroristen dessutom slagit fast att han vill att måndagens förhör ska vara öppet för media, så att han kan berätta ”sin” historia.

Hur ser vi till att inte vara en del av dessa mål?

Vilken roll spelar vi som sprider informationen vidare i det? Det handlar inte om retroperspektiv, utan om beslut här och nu. Ska vi läsa upp manifestet, länka vidare till det? Ska vi berätta och beskriva honom utifrån hans Facebookprofil? Ska vi ta den bild han presenterat för oss på silverfat som sann och giltig?

Imorgon fortsätter förhör som skulle kunna bli publika. Hur gör vi för att inte bli en bricka i en terrorists spel?

Det är därför texten är viktig. Den berör alla och den berör nu.

Här är hela artikeln

Previous post:

Next post: