Varför tog det 10 minuter för SOS att koppla rätt?

av Emanuel Karlsten den augusti 3, 2011

i Personligt

Uppdaterat: Borås Tidning har nu skrivit en längre artikel där man gått till botten med alla uppgifter. Där menar SOS att det inte tagit mer än 10 minuter och att allt har skett korrekt.

Det här är skrivet på min iphone i all hast och helt baserat på uppgifter från ögonvittnen på plats efter en fruktansvärd olycka.

Jag är i Borås. Min mormor bor här och jag besöker under dagen. Vi bestämmer oss att gå till Kypesjön, bara ett stenkast från hennes lägenhet. Bara minuter efter vi anländer kommer ambulans och brandbilar. De kastar sig över en liten flicka som ligger livlös på bryggan.
20 minuter tidigare hade ett gäng tjejkompisar, jag skulle gissa att de var 13 år, badat tillsammans. En av flickorna hade viftat med armarna en bit ut i vattnet, men kompisarna förstod inte, trodde kanske att hon skojade. Hon sjönk, var nere kanske fem minuter. Kompisarna var chockade, bad inte om hjälp, trots att flera vuxna var nära.
Bredvid stod en far och filmade sitt barn. När han förstod vad som hänt släppte han allt och ringde 112. Han Kom fram till växeln som inte kände till Kypesjön. De bad honom bokstavera det tre, fyra gånger. Hittade det inte. Frågade om södra eller norra. Södra. I Borås. Trots det tog det tio minuter innan samtalet kopplades vidare till Borås lasarett. Därefter tog det bara 5 minuter, sedan var ambulans på plats.
Försent?
Det vet jag inte. I tio minuter försökte personal på plats få liv i barnet. Till synes utan att lyckas. Till slut bar de in henne i ambulans och åkte iväg.
Kvar på stranden vid sjön stod skakade familjer som alla undrade: Hur kunde det ta så lång tid? Varför dröjde det så? Förlorade en ung flicka sitt liv på grund av det?

Jag har inga svar. Jag skriver egentligen bara av mig nu för att slippa twittra och svara på vad jag sett om och om igen. GP har redan skrivit. SR likaså.
Förhoppningsvis har någon av dem ett besked hur det här kunde hända. Och ännu hellre: Att en ung flicka är vid liv.

Uppdaterat 8/8: Flickan dog i dag.

Previous post:

Next post: