Instagram – så bra är den nya uppdateringen

av Emanuel Karlsten den september 20, 2011

i Medier och internet

Instagram är 2011:s svar på Hipstamatichajpen. Ni minns? Appen där man fotade med olika typer av gammeldagsfilter och så blev bilderna med den sopiga Iphone3g-kameran snygga.

Instagram är en vidareutveckling. Inte bara på filtrerna, utan också på hela idén på grejen med att ta snygga iphonefoton.

I sin app har de skapat en egen värld, ett slags facebook för instagrammade bilder. Jag blir vän med andra instagrammare och följer deras foton, ”gillar” dem och kan dela dem på Facebook, Twitter, Foursquare eller ladda upp dem på Flickr.

Appen är en gigantisk succé. Internationellt har den fått en rejäl skjuts när ikoner som Justin Bieber gick med. I Sverige fick den genomslag när Kenza blev Instagramberoende.

Och även jag gillar det. Det är ett fenomenalt sätt att dela sina bilder, spara dem och uppmuntras i sitt fotograferande. Det har blivit en del av min fotograferande vardag.

Idag, bara för en dryg halvtimme sedan, presenterade Instagram sin första stora uppdatering av appen för Iphone.

Den stora nyheten är att appen är snabbare. Nu tänker den inte lika mycket varje gång den byter filter för din bild. Det behövs knappt någon laddningstid alls och filtrerna rinner förbi som en vanlig skrollist. Det är såklart efterlängtat, men sättet som det är uppbyggt på nu gör det, inledingsvis, svårt att få struktur på var filtrerna är, vilket som förhandsvisas och hur jag stannar upp på ett filter.

Tiltshift har också fått ny funktion. Nu kan du inte längre välja hur snabbt ”suddet” ska fade:as ut. Vilket är obegripligt.

Fyra nya filter har också lagts till. Alla i samma, liknande Toaster, form där en cirkel i mitten får särskilt fokus.

Men sedan finns några riktigt, riktigt bra ändringar också:

Fotona kan nu sparas mer högupplöst. Tidigare har Instagram bara sparats i 612×612. När man nu går upp till vanlig Iphone-storlek försvinner sista anledningen till att undvika Instagram. Nu kan jag spara ner Instagrambilder för att skriva ut i lika högupplöst form som vanliga foton.

Rotation i appen. Så många gånger jag fotat åt ”fel håll” för att sedan gå ur Instagram, öppna en ny app, rotera bilden, spara och sedan öppna nya bilden i Instagram. Nu sköts allt det i Instagram.

Ram kan väljas bort. Ramen är den fulaste detaljen bland alla Instagramfoton. Och ÄNTLIGEN kan man välja bort den!

När vi väl vant oss vid det nya gränssnittet tror jag att vi kommer tycka uppdateringen är fantastiskt bra. Och framförallt: Så imponerande det är hur Instagram lägger vantarna på vårt iphonefotande!

Uppdaterat: Instagramnarkomanen @rockspindeln påpekar i en kommentar nedan att Instagram har missat att spara bilderna i vanliga fotorullen. Precis som @rockspindeln utgår jag från att det är ett ärligt misstag och att det kommer i en snar uppdatering. Men just nu tar det bort mycket av nytttan och glädjen med att använda Instagram som primär Iphone-kamera.

Uppdaterat2: Nu sparas även bilden i Iphone-albumet! Via Eldin fick jag tips om att kolla i Iphones inställningar. Jag var tvungen att gå in på Iphones inställningar, välja Instagram och bocka i att både originalbild och filterbild ska sparas på iphone. När jag tog en ny bild sparades nu båda! Bockade ur att originalbilden skulle sparas och testade igen – och då var allt som vanligt! Så – en enkel bugg som kunde rundas genom att påminna appen om vilka inställningar man har. Skönt!

Previous post:

Next post: