Därför är det okej för Filippa Reinfeldt att blocka en läsare

av Emanuel Karlsten den oktober 22, 2013

i Medier och internet

screenshot 2013-10-22 kl. 20.35.55

Dagens snackis har onekligen varit att Filippa Reinfeldt har blockerat en användare på Instagram. Användaren har sedan JO-anmält Reinfeldt eftersom han menar att hennes bilder och texter där står under offentlighetsprincipen.

Jag skrev om detta i mina länkkommentarer tidigare idag och fick så bra respons att jag väljer att återpublicera den här.

För det är inte så att man kan hänvisa till offentlighetsprincipen som blockerad användare. Det enda Filippa Reinfeldt blockerat är ju möjligheten att kommentera och gilla hennes bilder. Se bilderna kan du fortfarande göra, till och med du som inte har ett Instagramkonto.

Men @kommuntant har ännu mer perspektiv att ge. Såhär skriver hon:

Även en myndighet som till exempel Järfälla kommun kan blockera användare från sociala medier. (Källa: SKL’s jurister) Se här där vi har varit tydliga med detta: https://jarfalla.se/socialamed…
Varför? För att stänga av någon från en kanal innebär inte att stänga alla kontaktvägar in till kommunen. Detta kan till exempel jämföras med att en person som uppträder hotfullt vid besök kan avhysas och hänvisas till enbart telefonkontakt då hen bryter mot lagar och regler.

I övrigt gör just hennes konto inga kopplingar till varken landstingets webbplats, eller Moderaterna, eller skriver ens ut hennes titel eller arbetsbeskrivning. Därför gör jag bedömningen att det inte är ett officiellt, utan privat konto.

Läs mer i kommentarsfältet här.

Uppdaterat: @kommuntant har nu skrivit en egen läsvärd bloggpost om saken

Previous post:

Next post: