Hittat, länkat och kommenterat – October 18, 2010

av Emanuel Karlsten den oktober 18, 2010

i Länkkommentarer

 • jardenberg kommenterar – 18 Oct, 2010 #jjk
 • – Joakim jardenberg funderar över nattvarden i punkt 8. Eller funderar, han tycker det är skandal och sjukt att katoliker tror att de äter – på riktigt – Jesu kropp och blod när de tar nattvard. Jag håller med.
  Förra söndagen var jag i kyrkan. Det var nattvard och jag tycker det är något av det mest besvärande momenten. Jag lyckas aldrig få djupet, allvaret av det. Allt jag ser är ngt överritualiserat.
  Sedan hade de en särskilt äcklig procedur där jag var. De berättade story. Om soldaten som tryckte upp ett spjut i sidan på korsfäste och döde Jesus. Pastorn höll sedan upp en kanna druvjuice och hällde upp i en bägare samtidigt som han sa ”ut kom blod”, ställde ner och tog upp en annan bägare ”och vatten” och så hällde han vatten i druvjuicebägaren till ett härligt målande porlande.
  Vi drack alltså inte bara symboliskt blod, utan också likvatten. Eller var. Eller vad det nu är.
  Menade Jesus verkligen det?

 • Tidning i Uganda kräver avrättning av bögar
 • – I Uganda, där homosexualitet föreslås beläggas med dödsstraff, outas 100 av landets homosexuella. Låt hetsjakten börja.

 • Tack och hej!
 • – Lustigt det här. De flesta bloggar som jag följde när jag började blogga har dött eller tynat bort. Nu försvinner Krister Hultberg. Minns att han var en av väldigt få bloggar som skrev om kyrka, när det begav sig. Hur glad jag var över det, hur skönt jag tyckte det var.
  I dag är det några fler, fortfarande få, men fler. Och Krister tycker att han har gjort sitt.
  Liksom Daniel på Tro och tänk. Minns ni det? Goda tider.

 • Pionjärt i Fiskebäck
 • – Bra tankar där. Och frågan ”om din församling upphörde imorgon, skulle människor i dess omgivning sörja och sakna den?” måste väl ställas alla församlingar, varje dag, jämt?
  Men istället tenderar de lämnas kvar på konferensstolarna, när man går därifrån. De är för tunga, för svåra och alldeles för sårande för människor som gett sina liv till en förening, snarare än till människorna utanför föreningen.

 • Twitter / @ emanuelkarlsten: Vi bygger båthus och 30m b …
 • – Det här var lika bisarrt som det lät.
  Jag hjälpte vänner i helgen bygga båthus. När de kommer dit på morgonen upptäcker de att polisen har spärrat av ett område bara trettio meter bort. Någon har fallit från västerbron och dött. Sannolikt självmord, men vem vet? Under hela dagen låg kroppen kvar. Säkert tio timmar. Helt öppet. Poliser gick och fotade, petade på liket med sina blå plasthandskar. Vi fortsatte bygga båthus.
  Ytterst märklig dag.

 • Guds hus floppade « Emanuel Karlstens blogg
 • – Av någon anledning så snubblade jag över den här i helgen. En recension av Guds hus, ett tvprogram som vårt dåvarande moderbolag, Swedmedia, producerade.

  Programmet var en praktflopp. Jag ville skriva om det så, behandla det som det var. Jag skrev det på söndagen, skickade till chefredaktören samma kväll och sedan tog det en hel måndag av förhandlingar, strykningar och bearbetningar innan jag tilläts publicera texten. Jag var fast besluten om att vi måste kunna skriva ärligt och sakligt när något är skit – även om det är från den hand som föder oss.
  Jag tror många inte förstod hur hårt redaktionen ofta fick kämpa för att göra en en fristående, bra tidning – en journalistisk produkt. Det var tungt många gånger, men samtidigt otroligt vitaliserande. Det kändes som att man gjorde något viktigt.
  Även om just det här bara vara en vanligt recension. Som det var konstigt att man fick bråka så mkt för.

Medielänkar, inkl en Världen idag-diss, på Tabloism.

Previous post:

Next post: