≡ Menu

Vad gör jag nuförtiden – och nya ERAN av Mediepodden

idb-2016-10-20-kl-10-40-32
Så vad gör jag nuförtiden?

Det är…svårt att enkelt sammanfatta. Men man kan säga att jag står på tre ben:

Föreläsning och moderering. Jag fortsätter att föreläsa, för alla möjliga. Den senaste månaden har jag haft uppdrag i både Jerusalem och New Delhi. Imorgon för Sveriges folkhögskolor, i helgen för en ideell organisation, på måndag för Coops styrelse. Det är roligt, även om det innebär mycket resande. Jag har de senaste åren också börjat moderera mer. Jag älskar att nörda ner i nya ämnen. Jag har lett debatter i allt från köttindustrins utmaningar till hemvändande IS-krigare. Och givetvis massor kring det digitala. I november leder jag till exempel ett helt spår under Internetdagarna, med tre paneldebatter utifrån statistikrapporten Svenskarna och internet (missa inte det!). Det här är något av det roligaste just nu, att hitta balansen mellan konfliktlinje och ett konstruktiva samtal.

Rådgivning. Allt oftare hör medieföretag, organisationer och enskilda personer av sig för konsultation av olika slag. Jag har några fasta kunder där jag jobbar med övergripande digitala strategier. I andra fall handlar det om att facilitera samtal eller workshops där min funktion mest är att ge perspektiv, knuffa framåt och validera att andras tankar är bra. Det låter märkligt, men ofta är det förlösande för en grupp med bekräftelse att egna tankar och idéer är riktiga och i linje med en generell digital utveckling.

Journalistik. Jag fortsätter skriva krönikor och har i huvudsak tre fasta uppdrag, dels som krönikör i Göteborgsposten, vilket är viktigt: Vi får ett till barn i januari och jag vill gärna vara mer lokalt förankrad i Göteborg. Dels har jag ett kontrakt med den digitala affärstidningen Breakit, där jag skriver nyhetskrönikor. Jag tycker om att både skriva och stötta Breakit, allra mest utifrån att det är två journalister som brutit sig loss från de etablerade medierna och försökt skapa något nytt och modigt. Deras passion smittar. Jag har också återkommande uppdrag som programledare för Sveriges radio P1. Just nu mest som programledare i Ring P1. Efter nyhetsmagasin i P3, programledare för P4 Extra, så har Ring P1 tveklöst varit det som varit mest utmanande. Jag älskar det.
Och så gör jag Mediepodden, som också kvalar in här.

Jag har skrivit om Mediepodden förut, om hur jag och Olle ”Vassaeggen” Lidbom gjorde en testsäsong under senvåren för att se om vi kunde bidra med något i samtalet. Vi såg ett behov av en podd där skaparna inte stod i beroende till andra mediehus. Som kunde vara råare, och rakare kring var utvecklingen sker och hur. Vilka är ens medier idag? De flesta som sysslar med medier gör inte ens journalistik. Det är youtubers, gruppadmins, instagrammare som driver utvecklingen – och de etablerade medierna försöka jaga ikapp. Det här går jag igång på löjligt mycket. I hjärta och skäl är det fortfarande medieutvecklingen som får mig att gå igång.
Det var också det som, för mig, till slut gjorde det självklart att fortsätta köra nu i höst och framöver. Att få en ventil för frustration, spaningar och trender som är uppenbara, spännande och viktiga för varje person som vill förstå hur information sprids och nya medier bildas.

Det har också varit roligt att experimentera i detta format med nya affärsmodeller. Vi har haft en rad olika aktörer som varit samarbetspartners, just nu har vi PP pension och Mediedagarna som är med.

Det är också svårt med podd, det är ett tillbakalutat medie, som kräver ett enormt förtroende från lyssnaren: att lägga fokuserad tid på oss i mellan 30-40 minuter. Men jag tycker att podden är värd det!

Har du tid, får du gärna lyssna, prenumerera på oss via Itunes, Acast eller få ett mejl varje gång vi sänder nytt genom att signa upp här:

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Lyssna gärna en sväng redan nu!

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa