Anmälde TV4:s präst i ”Halvvägs till himlen” – fick svar av Domkapitlet

av Emanuel Karlsten den november 27, 2013

i Religion och kyrka

screenshot 2013-11-27 kl. 23.28.32

Hittade ett brev på Facebook idag som jag måste få dela med mig av lite snabbt. TV4 har under en tid haft en humorserie, Halvvägs till himlen, om några präster i Svenska kyrkan med bland annat Johan Glans i huvudrollen. Någon skickade då in en anmälan till Domkapitlet om saken, eftersom de menade att ”dokumentären” Halvvägs till himlen pekade ut präster som ”skadat kyrkans anseende”. Vilket ju är roligt.

Och ännu roligare att Domkapitlet vid ett möte, efter ”ingående samtal” konstaterat fram till att programmet inte är en dokumentär. Svaret i sin helhet:
screenshot 2013-11-27 kl. 23.14.30

Jag hittade brevet på Facebook och gissar att det kommer först från Norrbyhus Facebooksida.
Efter att ha läst på lite om det blir det ännu bättre.

För anmälaren, Elof Sundin, finns inte. Utan är någons lags påhittad legend som spritts bland studenterna. Allt började på 60-talet, enligt den mycket detaljerade wikipedia-sidan.
”Sundins närvaro började ta sin form på teologiska institutionen under 1960-talets senare del. I undervisningen i Gamla testamentets exegetik skedde i en kurs namnupprop, varvid läraren genom felläsning ropade upp namnet ”Elof Sundin”. Ingen svarade. När saken upprepades vid ytterligare en och två lektioner började någon svara ”ja”. Saken fortsatte. Elof Sundins förmenta existens tog allt fastare former och hans namn började antecknas på olika närvarolistor och skrivningar inlämnades i hans namn och det antecknades också på olika namnlistor när tillfälle gavs. Sundin-legenden gör gällande att skrivningar i hans namn inlämnats i samtliga ämnen och att han faktiskt avlagt teol.kand.-examen.”

Ja sedär, då lärde man sig något nytt.

Previous post:

Next post: