Så gjorde jag en Iphone-app på under en timme

av Emanuel Karlsten den december 3, 2010

i Medier och internet

Det här ger mig en sådan kick. En sådan tilltro till internet, dess demokratiska process och vad man kan åstadkomma.
I dag toppar jag Appstores försäljning i Sverige i kategorin sålda iphone-appar i kategorin ”books” med appen Söta saker. Före både till exempel världens bestseller – Bibeln.

Jag kan inte koda. Jag kan knappt feta en text i HTML. Det har aldrig varit min styrka i något jag har gjort på nätet. Däremot förstår jag processer, kan analysera förväntningar och är ganska duktig på att förstå vad som fungerar. Jag är också tillräckligt smart för att se vad andra är bättre på än jag och undvika saker jag är dålig på.

Däremot tycker jag det är kul att lära mig nya saker. Jag har försökt bygga hemsidor i WordPress. Det blir förvisso inte mycket bättre än den här. Men den är min, och den duger med den insats den fått. Jag behöver inte mer. Jag kan skriva, lägga in de bilder och widgets i högersidan och installera de kommentarspluggar som krävs för att göra sidan bra, smart och användbar. Det är perfekt för mina behov. Jag bryr mig inte ens om att den saknar vackra gardiner.

När Therésia för några veckor sedan kom hem inspirerad från en workshop med en massa andra matbloggare och pratade om att ”appar borde man göra” grymtade jag. Vet du hur svårt det är? Hon fortsatte. Jag fick ett svagt minne av Appmakr. Ett program, eller en webbtjänst, som skötte app-byggandet åt en. Jag gick in och innan hon hann avsluta sin mening om poängen med app kunde jag visa upp en prototyp på en app. Appmakr hade gjort den åt mig, i princip. Jag hade mest knappat in några adresser till RSS-flöden.

Therésia gick igång på saken. Jag ringde min vän @morpac som fixade så att jag kunde ladda ner den i min telefon och testa på riktigt. Allt var så enkelt. Jag la till rss-flödet från Therésias blogg, bloggens kommentarer, hennes twitterflöde och senare också ett urval av bloggens bästa bilder, som hon la upp på ett flickr-konto.

Allt gick på sammanlagt under en timme. Sedan appen var klar.

Ambitionsnivån var låg, nyfikenheten desto större. Varför ska man ha en app? Vad innebar det här? I en dryg vecka har jag på jobbet skrivit ett antal olika krönikor och vinklar på Apples produkter och appens betydelse i Sverige. Bland annat om appen som vår nya napp (jo, väldigt göteborgskt). Svenskarna tycks allt mer söka sig till programmet. Något som paketerar det de sysslar med på internet i ett slags telefonprogram. Det kan handla om mer avancerade saker som Facebook till väldigt simpla grejer som Hitta.se. Som att fönstret mot internet inte är tillräckligt enkelt. Det kanske är en fluga, något övergående, men det är vad vi använder, fokuserar på just nu. När det nu är så enkelt att skapa, varför inte tillgängliggöra det?

Och varför inte testa att ta betalt för det?

Internetbetalningen är så klart varje företags våta dröm. Det är därför de satsar på appar hit och dit. Kan en blogg, som förvisso är Sveriges största kakkblogg, använda samma betalvåg? Samtidigt som tanken spann låg Polisappen, den som samlar rss-flöden från polisdistrikt över hela landet och paketerar dem i en app, i topp. Det är klart: Vi betalar inte för innehållet, utan för distributionen. Det är en tjänst, att vi får den pakterad på det sätt och den plattform vi önskar – och vi är villiga att betala för den. Om priset är rätt. Säg 7 kr.

Jag reggade därför ett utvecklarkonto hos Apple för knappa 800 kronor (en årlig kostnad). Appmakr la ut detaljerade youtubefilmer om hur detta gick till. Följde man dem fungerade det, till och med för mig. Här försvann det dock mest tid. På att klicka, testa och hitta få allt att fungera. Totalt kanske tre timmar. 

Appmakr hjälpte mig avgöra sannolikheten för att den skulle bli godkänd. Hög sannolikhet. Och efter 8 dagar, i dag, fick jag besked från Apple. Appen godkänd för försäljning.

Jag blev utom mig av glädje. Twittrade en hel dag om appar, möjligheter och tvingade min omgivning att köpa den. Jag hade en egengjord app i Appstore! Och bara efter en dag seglar den upp på den position den gjort. Utan att ha

Det är inget mästerverk, men det är en ändamålsenlig applikation. Ett program som gör att 6 000 bakälskande Söta saker-läsare kan följa bloggen i sin iPhone. Och bara efter en dag

En början på något större. Man framför allt något väldigt stort för att bara vara en början.

Ladda ner appen!

Uppdaterad: Nu finns den för Android också! Ladda ner androidappen!

Previous post:

Next post: