≡ Menu

Nyhetslänkar är åter tillåtna på Facebook i Australien. Nätjätten backade. Eller om det var regeringen. Klart är i alla fall att ett tillägg har gjorts i Australiens lag som innebär att Facebook nu igen har makten på sin sida.
Så vad hände egentligen? Här är en genomgång av den politiska uppgörelse som kan sätta prejudikat för hela världen.

Det var under tisdagsmorgonen som Australiens finansminister och Facebook meddelade att de kommit överens. Australien släpper kravet på att tvinga Facebook till förhandlingsbordet och att Facebook måste betala medier för att nyhetslänkar sprids. Facebook lovar å sin sida att frivilligt öppna plånboken för mediehus. Det är ungefär så mycket vi vet, i en uppgörelse som omgärdas av mycket smusslande och dolda förhandlingar.

Utvecklingen blir därmed lik den som andra nationer haft med Google. Det innebär framför allt att båda dessa nätjättar skickar in totalt 16 miljarder kronor till medier (en miljard dollar var). Det kan låta mycket, men det fördelas upp över ett antal år, på ett antal olika projekt, tjänster och stöd – och handlar alltså om pengar som fördelas bland alla världens medier.

Segern är därför allra mest nätjättarnas, som lyckats ducka en lag som tvingade dem att betala och som innebär att nätjättarna fortsätter behålla kontrollen över om nyhetslänkar får finnas eller ej.

Men på ett sätt är vinnaren också internet. Lagstiftare var på väg att sätta ett farligt prejudikat kring en länkskatt: Det vill säga att själva publiceringen av en länk skapar betalningsskyldighet. En sådan ordning skulle döda hela den idé som internet grundar sig på, varnade bland annat internetpionjären Tim Berners-Lee.

Men slaget i Australien var också bara en av flera ronder. Nu förbereder sig bland annat EU på att försöka införa något liknande.

Så vad handlar allt detta om ytterst? Här är en genomgång.

Bakgrund

Traditionella nyhetsmedier har i huvudsak två intäktskällor: Prenumerationer och annonser. Med internets intåg har annonsaffären minskat dramatiskt. För varje ny annonskrona som nu investeras går ungefär 75 procent till Facebook och Google. Det har inneburit enorma ekonomiska problem för medier, med personalnedskärningar som följd.

I Australien finns en av världens mäktigaste mediemoguler, Rupert Murdoch. Han äger dels 75 procent av Australiens alla medier, men också några av världens mest inflytelserika mediekanaler: Fox news, Walls street journal, och flera av Storbritanniens största medier. Murdoch är ökänd för att använda sin mediemakt för egna intressen och för att öka sina egna intäkter. I takt med minskade intäkter har Murdoch varit pådrivande i att skapa en ny lag som tvingar nätjättar att dela med sig av sina intäkter.

2018 gav den Australienska regeringen ett uppdrag till landets konkurrensverk, ACCC: Granska Facebook och Googles makt över annons- och mediemarknaden. I en första delrapport fann ACCC en obalans eftersom Google och Facebook var ”den dominerande grindvakten” till läsarna med hjälp av hemliga algoritmer. En undersökning visade till exempel att 52 procent av läsarna hittade nyheter via sociala medier. Framför allt hade annonspengar försvunnit från medier, vilket lett till förlorade intäkter och färre journalister. Det senare var viktigt, poängterade ACCC, eftersom en demokrati behöver journalister som håller makten till svars.
Rapporten följdes av ett intensivt lobbyarbete från både nätjättar och medieföretag och i april 2020 fick ACCC i uppdrag av regeringen att ta fram ett regelverk för att återställa maktbalansen mellan nätjättar och traditionella medier.

Det australiska lagförslaget

Den 31 juli 2020 presenterade ACCC ”Draft news media bargaining code”. I korthet innebar det att Facebook och Google tvingades förhandla med medier om en lämplig summa pengar för att medier får sina artiklar länkade från Facebook och Google. Om förhandling strandar ska en skiljedomstol avgöra lämplig summa. Utöver pengar ska mediehusen också få insyn i nätjättarnas algoritmer och vad som avgör vilka nyheter som får spridning. Vägrar nätjättarna straffas de med böter på 50 miljoner kronor per överträdelse – eller 10 procent av deras omsättning på den lokala marknaden. Lagförslaget kan i framtiden komma innefatta fler aktörer än Facebook och Google. Den 18 februari passerade lagen den första av två parlamentariska instanser i Australien.

Hur reagerade de olika sidorna?

Facebook gick ut hårdast. Dagen efter att lagen passerade parlamentets första insatans valde Facebook att blockera ut alla länkar från australienska nyhetsmedier – på hela Facebook. Den som försökte dela en länk till Daily mail australien möttes av det här:

I ett uttalande förklarade Facebook att inga medier tvingas använda deras plattform. De förklarar också att Facebook gav australienska medier 5,1 miljarder länkar förra året, vilket – enligt Facebooks sätt att räkna – innebär en uppskattad intäkt på 2,5 miljarder kronor. Detta trots att bara 4 procent av Facebooks poster innehåller nyhetslänkar, enligt de själva. För australienska användare av Facebook innebar det också att alla internationella nyheter försvinner från deras flöden. Ett dygn senare hade 20 procent av trafiken till australiska medier försvunnit.

Google menar att lagen riskerar att förstöra hela deras sök-koncept: En indexering av all internets tillgängliga information. Om google tvingas betala vissa aktörer, vilka andra står då på tur? Googles förslag har varit att göra som med upphovsrättsdirektivet i Frankrike: Skapa en ny produkt, Showcase, där man betalar medier för att synas. Kanske kan det få medier att öka lönsamheten, men också undvika en framtid med en lagstiftad obalans. Tidigare har Google hotat att lämna den australienska marknaden helt om det nuvarande förslaget klubbas igenom.

Microsoft, med den konkurrerande sökmotorn Bing, välkomnar Australiens lagförslag och säger att om Google försvinner kommer Bing med glädje stå redo att ta över – och betala medier om så krävs.

Politiker var nöjda. Landets finansmininster menar att det handlar om framtiden för det australienska medielandskapet som står på spel. Efter Facebooks motdrag har däremot landets politiker varit rasande. Landets premiärminister sa: ”Facebooks åtgärder var lika arroganta som nedslående”.

Traditionella medier jublar åt förslaget. När förslaget presenterades konstaterade Rupert Murdoch att nätjättarnas ”snålskjuts är över” och att mediehusens ”framtid kan nu säkras”.

Varför lät Facebook länkarna komma tillbaka?

För att lagen ändrades. Efter Facebooks medieblockering valde regeringen att ändra flera saker i lagen. Facebook ska inte längre tvingas till förhandlingsbord eller tvingas betala pengar för länkar – så länge de kan påvisa egna avtal med medier. Facebook var snabba med att utlova 1 miljard dollar till världens medier under en treårsperiod. Detta görs genom olika tjänster som Facebook redan har igång. Facebook fortsätter också att behålla rätten att närsomhelst förbjuda länkar på sin plattform. Lagen röstades igenom i senaten med dessa ändringar.

Vad kan lagen få för betydelse?

Enorm. Ytterst är det en kamp om makt och kontroll: Hur ska globala spelare hanteras på lokala marknader? Här finns frågor om skatt (nätjättarna betalar nästan ingen skatt lokalt), dominans och datainsamling. Att just kompensation för medier lyckats ta sig upp på agendan får mest tillskrivas traditionella mediers stora lokala makt och inflytande över politiken. Det senare är olyckligt, eftersom en viktig fråga nu reducerats till en konflikt mellan två monopolister, vilket jag konstaterade i en analys i Göteborgsposten: En konflikt mellan den gamla och den nya världens monopolister som lockar fram deras sämsta sidor: Medier, genom att vinkla hela det offentliga samtalet till deras fördel. Facebook, genom att ta bort alla nyhetslänkar. Det är politiska markeringar, en kraftmätning och provokationer för att visa makt.

Kan det hända i Sverige?

Oklart. När en liknande fråga kom upp på EU-nivå, genom artikel 11 i Upphovsrättsdirektivet – den så kallade ”länklicensen” – ville en stor majoritet av de politiska partierna riva upp förslaget. Bara Socialdemokraterna röstade aktivt för frågan i EU-parlamentet. I Sverige har också digitalminister Anders Ygeman (S) uttalat sig positivt om Australiens kommande lag, i ett livesamtal på Clubhouse anordnat av Tidningsutgivarna. Samtidigt har flera medier det senaste året kraftigt styrt bort från annonser till att fokusera på prenumerationsintäkter. Det har skapat stabilare ekonomi och gjort att nästan samtliga mediehus för första gången på länge visar starka och positiva resultat. Dagens nyheter gjorde till exempel rekordvinst på 202 miljoner och tidningens chefredaktör menar att de har slutat annonsera på Facebook, eftersom annan marknadsföring visar sig vara mer lukrativ.

Nästa steg är vad som händer i EU, där man har långt gångna planer för en liknande lagstiftning. Och svenska och europeiska medier allierar sig med Microsoft och pressar på.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.

Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få nya bloggposter direkt i mejlen!

* indicates required

{ 0 comments }

Svea vaccin har vaccinerat minst 15 äldre personer med Astra Zenecas vaccin – trots att det går emot rekommendationerna. Svea vaccin har inledningsvis stått på sig, men nu backar företaget.
– Anledningen är att man inte velat kasta vaccin som någon annan kan ha, säger Ridha Hadfi Svea Vaccins vd.

I onsdags förra veckan besökte Reza Golkar-Fard, 73 år, Svea vaccins mottagning i Borås tillsammans med sin son. Reza fick sin dos och ett vaccinationskort, men när de var klara reagerade sonen på att de fått Astra Zenecas vaccin. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation ska Astras vaccin inte användas på personer över 65 år, eftersom det kan ha sämre effekt på äldre. De gick tillbaka och påtalade det för vaccinatören, som svarade att de borde sagt till i förväg om de önskat ett särskilt vaccin. De lämnar Svea vaccin, men återvänder några dagar senare. Då ser de ytterligare en äldre person som nyss vaccinerats. De frågar honom vilket vaccin han fått och förstår att även han vaccinerats med Astras vaccin. När de igen påtalar det för Svea vaccin säger vaccinatören att det förvisso är rekommenderat med andra märken, men ”inte förbjudet” att ge Astras vaccin.

Ingen från Svea vaccin hör i efterhand av sig till någon av de felaktigt vaccinerade. Företaget gör sig också onåbara och återkommer inte med svar på frågor om den felaktiga vaccineringen, varken under söndagen eller måndagen. Däremot kontaktar de Västra götalands vaccinsamordnare, Kristine Rygge. Och till henne medger Svea vaccin misstag.

– De hörde av sig till mig igår morse om att fel har begåtts. Jag bad dem då att återkoppla med hur många det handlar om och totalt är det 15 personer. Dels i Borås, dels i Hisingen.

Hur ser ni på misstaget?
– Vi ser allvarligt på det här och ser nu till att de har uppdaterade rutiner och ser till att alla medarbetare är uppdaterade om vad som gäller. Invånarna ska känna sig trygga att vi ger rätt vaccin till rätt personer, säger Kristine Rygge.

Under tisdagseftermiddagen svarar också Svea vaccin på frågor. Bolaget är ett av nordens största vaccinationsföretag och vd Ridha Hadfi har precis rest till Göteborg tillsammans med sin operativa chef. Han menar att han kände till tre fall redan under fredagen, men att han velat undersöka saken noggrant innan han återkopplar.
– Vad vi vet idag är att det troligen handlar om misstag hos vår personal. Anledningen är att man vill inte kasta vaccin som kan användas, säger Ridha Hadfi.

För vidare detaljer hänvisar han till sjuksköterska Elisabet Müntzing som arbetar på avdelningen i Borås. Hon understryker också att det handlar om enstaka misstag, men att de egentligen inte har gjort något fel.
– Det finns olika rekommendationer. WHO rekommenderar att vilken åldersgrupp som helst kan ta vaccinet från Astra, medan Folkhälsomyndigheten säger att det inte ska ges till de över 64 år.
Vems rekommendationer följer ni?
– Vi följer ju Folkhälsomyndigheten.
Men då är det väl fel, det ni har gjort?
– Ja. Men det är inte skadligt att ge det och det är en rekommendation, säger Elisabet Müntzing.

Ridha Hadfi säger nu att de nu kommer att kontakta alla som fått Astras dos och erbjuda dem Pfizers vaccin. Han är säker på att de har hittat alla misstag som begåtts och menar att det inte kommer att upprepas.

För bara några veckor sedan kom en nyhet att en bokningslänk från er, avsedd för vaccinering av vårdpersonal, utnyttjats av privatpersoner. Nu kommer detta. Är ni ovanligt slarviga?
– Nej, absolut inte, det här är nordens största vaccinationskedja och vi har aldrig haft någon kritik eller något annat på oss, säger Ridha Hadfi

Västra götalands vaccinsamordnare säger att det inte farligt att få vaccin av två olika sorter. Och någon åtgärd mot Svea vaccin är inte aktuellt.
– Det är inte brottsligt det som hänt, men väldigt olyckligt. Det är en förtroendefråga, man ska få rätt vaccin och man ska känna sig trygg. Därför är det viktigt att Svea vaccin går ut och informerar alla medarbetare. Det är inget som vi tar lätt på, säger Kristine Rygge.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.

Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få nya bloggposter direkt i mejlen!

* indicates required

Den här texten sampubliceras med GP.

{ 16 comments }

Varje gång SVT Rapport publicerar en graf över antal döda i Sverige, är Y-axeln alltid så hög att linjen över Sveriges dödstal framstår som puttrande låg. Det är inte enskilda misstag, utan genomgående för året, något som forskaren Peter Dahlgren återkommande kritiserat och illustrerat:

Grafen har fått ny spridning idag och eftersom jag tidigare har undersökt det här, men då bara skrivit några tweets om det, kommer här en publicering.

Kort sagt beror det på att SVT använder Folkhälsomyndighetens graf, enligt egna uppgifter. Men när SVT redovisar grafen har de tagit bort de enskilda dagarna och visar bara sjudagarssnittet. Så här ser en sådan graf ut från Folkhälsomyndigheten, enligt SVT:

Beslutet att fokusera på sjudagarssnittet är inte dåligt – tvärtom! – men blir missvisande när Y-axelns värde inte justeras. Ännu konstigare blir det när Y-axelns värde ökar dramatiskt över tid (som i videosammanställningen här ovan) medan kurvan minskar. Detta föder också en rad konspirationsteorier om att SVT vill spela ned dödligheten i Sverige. Det är fel, skriver sändningsansvariga Judit Ek i ett mejl.
”Kritiken vi fått handlar om att vi på SVT skulle justerat grafen vilket alltså inte alls stämmer och det är så klart tråkigt. Rapport vill ge en så korrekt bild av det dagsaktuella läget över antalet smittade och avlidna med Covid-19 i Sverige och vi hämtar därför vår information från FHM som ansvarar för den officiella statistiken.”
Hon fortsätter:
”Folkhälsomyndigheten har under året förändrat Y-axeln vid ett par tillfällen och då justeras den också i Rapport. Om vi inte justerar Y-axeln så hamnar den röda kurvan fel och hela grafen blir då missvisande. Därför måste vi följa FHM.s utsnitt. ”

Men när man tar bort de enskilda dagarnas toppar är väl kritiken rimlig och det finns anledning för er att justera hur ni visar grafen?
”Vi vill inte göra egna grafer då det mycket lätt blir fel. Vi kommer därför fortsätta som nu och får bemöta kritiken med sakliga argument”, säger Judit Ek.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.

Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få nya bloggposter direkt i mejlen!

* indicates required
{ 17 comments }

Coronaveckan som gått, v7

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 7.

12 649 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 221 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Det är femte veckan i rad antalet inrapporterade döda minskar, även om det är från rekordhöga nivåer.

Men även om antalet döda minskar, ökar nu smittan igen. Efter att i två månader gått nedåt har kurvan nu vänt. Både antalet tester ökar, liksom andelen positiva prover.

Men det ökar inte överallt, i till exempel Skåne och Västernorrland minskar smittan, medan den ökar i till exempel Västra Götaland, Gävleborg och Västerbotten. Även i åldrar är skillnaderna stora. Medan andelen smittade ökade i alla åldersgrupper under 50 år, syntes en 27 procentig minskning för de över 90 år – vilket får antas bero på vaccination.

Beläggningen på sjukhus för covid-19 – både IVA och slutenvård – minskar fortfarande, men läget är trots det ansträngt eftersom antalet som söker sjukvård för andra saker än covid-19 ökar. Det gör att läget fortsatt är mycket ansträngt. I vissa regioner är läget akut då man bara har tio procent av platserna kvar.

Om den tredje vågen redan är här, börjar den i ett mycket kritiskt läge. 20 av 21 regioner är nu drabbade av något av de muterade, mer smittsamma, virusen. Den brittiska varianten är vanligast – i flera regioner står det för 20 procent av fallen – men i veckan hittades också de första fallen av den brasilianska och den sydafrikanska mutationen i Sverige. Det handlar om klusterutbrott: Fyra fall av det brasilianska viruset i Gävleborg och 20 fall av det sydafrikanska i Västerås. Spridningen av dessa två är särskilt allvarliga eftersom vaccin inte biter lika bra på dem. Fortfarande är det också många regioner som inte har kapacitet att eftersöka vilken typ av virus som sprids och därför inte vet hur stor spridningen av de muterade virusen är.

Regeringen vill nu stänga ner mer av samhället om smittspridningen fortsätter öka. Det handlar om gallerior, gym och restauranger, men när och hur det ska stängas är otydligt och förslaget har mötts av stor förvirring från näringslivet. Inte minst eftersom muséer samtidigt föreslås öppna. I analyser har beskedet kallats för första steget mot nedstängning, men också att beskedet kommer för sent. Regeringen har också aviserat att de vill förlänga omställningsstöden.

Sportlov. Västra götaland har haft sportlov och svenska fjällen har fyllts av skidåkare – något som internationella medier förundrat rapporterat om. Köerna ringlar sig långa vid liftarna, vilket är enligt arrangörernas plan. Det har funnits rapporter om anställda som arbetar trots symptom eftersom turistsäsongen är ekonomiskt viktig, men i övrigt har inga större incidenter rapporterats. Just säsongens ekonomiska betydelse har också gjort att invånare på skidorterna reagerat olika på turist-anstormningen. Folkhälsomyndigheten fortsätter dock säga att det är ok att resa, så länge man har en tydlig plan för om man blir sjuk. Kungahuset gick i veckan ut och markerade genom att ställa in sin sportlovsresa.

Munskydd. EU har gjort en gedigen genomgång av kunskapsläget kring munskyddens effekt. Kort sagt är rekommendationen ganska lik Sveriges, men går något längre. Tegnell kommenterar att de ”följer utvecklingen”. I några regioner har man nu utökat munskydds-rekommendationen i kollektivtrafik till att gälla hela dagen, inte bara i rusningstrafik. Moderaterna gick i veckan ut och krävde att det skulle vara lag istället för rekommendation om munskydd.

Vaccin

398 092 personer har nu vaccinerats med 585 843 doser. Det är bara drygt 50 000 personer fler vaccinerade än förra veckan. Fokus har legat på att dela ut dos två och totalt är nu 2,3 procent helt vaccinerade, och 4,9 procent av alla vuxna svenskar har fått minst en dos.

Vaccineringstakten är alltså långsam och utöver Skåne och Halland anslöt sig denna vecka Stockholm till regionerna som säger att målet – att alla vuxna ska erbjudas vaccin innan juli – inte kommer kunna uppnås. Regeringen håller dock fast vid att målet ska nås och minister Anders Ygeman skällde i veckan öppet ut regionerna, varpå Stockholm backade.

Men Stockholm har varit särskilt långsam, sämst av regionerna i Sverige. Problemet har inte handlat om antal doser, utan om logistik.

Representanter för Sveriges äldre är rasande på den långsamma vaccinationstakten. Ska Sverige nu klara målet måste Sverige vaccinera en miljon människor i veckan, med start från april. I Stockholm innebär det 50 000 – per dag. Det är också den takten som nu planeras. Enligt veckans uppdaterade vaccinplan har antalet vaccinerade i februari skruvats ner, och fler beräknas istället vaccineras i mars, men det är först i april som det beräknas finnas full tillgång till vaccin.

Denna vaccinationsplan innebär historiskt stor och historiskt snabb vaccinering. Det innnebär också att konserthallar och muséer nu kan bli vaccinmottagningar, men i de flesta fall kommer det att handla om vårdcentraler. I veckan kom också nya instruktioner om att låginkomsttagare ska prioriteras i nästa fas, i de fall det råder brist på vaccin.

Debatten kring de olika vaccinationstyperna fortsätter. Astra Zenecas vaccin förväntas ge högre effekt ju längre man väntar mellan första och andra dosen. Det innebär att de som tilldelas detta vaccin kan behöva vänta tre månader innan de får fullgott skydd. Samtidigt kommer rapporter från Israel, som fått stora mängder vaccindoser från Pfizer i utbyte mot vaccindata. Pfizer uppger nu att deras vaccin har 99 procents skydd mot död, 95 procent mot sjukdom och framför allt: Hindrar den vaccinerade personen från att smitta andra. Pfizers vaccin kommer att vara det vanligaste vaccinet i Sverige.
Annars är den största oron nu att vaccinet inte kommer att bita på de nya muterade virusen. Då kan det behövas fyra doser.

Fuskandet med vaccin fortsätter, även om det handlar om få fall. Nu är det privatpersoner som hittar olika kryphål och använder onlinebokning som egentligen är avsedd för vårdpersonal. Sådana fall finns både i Halland och Göteborg.

Nyheter i korthet

Det var allt för den här veckan! Skriv gärna en kommentar om du saknar något.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.

Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få nya bloggposter direkt i mejlen!

* indicates required

{ 12 comments }

Europeiska smittskydsenheten, ECDC, uppdaterar sina riktlinjer kring munskydd. I en färsk genomgång av av all tillgänglig forskning konstaterar de att nyttan med munskydd för samhället är liten och kunskapsläget svagt.
– De säger ungefär vad vi sagt hela tiden, kommenterar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Artikeln är uppdaterad 17/2 med en uppföljande kommentar från Anders Tegnell

ECDC är en myndighet inom EU med ansvar för att samordna smittskyddsfrågor inom unionen. I en färsk rapport går de på djupet med alla studier som finns på ämnet munskydd. I rapporten konstateras att munskydd fortsätter att vara en konfliktfråga och att det därför är viktigt att gå till botten med kunskapsläget. Rapporten fokuserar på användningen av munskydd i samhället – inte sjukvården – och slutsatsen är att munskydd ger ”litet till måttligt” skydd mot samhällsspridning av covid-19. Och fortfarande finns stor osäkerhet kring dess effekt på populationsnivå. De vetenskapliga beläggen är helt enkelt ”knappa” eller ”väldigt få” och det behövs fler högkvalitativa studier, konstaterar ECDC.

Totalt har 54 publicerade studier om olika typer av munskydd och visir gåtts igenom. I bara en studie bedöms kunskapsläget vara ”måttligt” säkert, men för den studien finns istället en rad andra problem, som att kontrollgruppen inte var konsekventa vid användningen av munskydd, samt att studien gjordes när spridningen av viruset var lågt. I samtliga övriga studier är säkerheten för studierna antingen väldigt låga, eller låga. Ingen studie uppvisar ”hög” säkerhet och effekten för samtliga studier är antingen ”liten” eller som bäst ”måttlig”.

Trots det rekommenderar ECDC vissa munskydd i vissa miljöer.

ECDC rekommenderar:

Alla varianter av munskydd:

– Rekommenderas vid trängsel på trånga allmänna platser inomhus (köpcenter, kollektivtrafik osv).
– ”Kan” också ”övervägas” vid trängsel utomhus.
Ingen forskning visar att den ena eller andra typen av munskydd skulle ha mer eller mindre effekt i ovan nämnda sammanhang.

Medicinska munskydd

– För de i riskgrupp rekommenderas medicinska munskydd, för att skydda sig själv.
– I hushåll där någon är smittad rekommenderas att samtliga bär medicinska munskydd.
Effekt
– Liten till måttlig
Kunskapsnivån (”certainty of evicence”)
– Låg till måttlig.

Andningsskydd

Det finns för svagt kunskapsunderlag för att säga att de mer avancerade munskydden, ofta kallat andningsskydd, skulle ha effekt på populationsnivå. Mest på grund av osäkerhet kring hur allmänheten ska använda skyddet.
Effekt
– Liten till måttlig
Kunskapsnivån (”certainty of evicence”)
– Låg.

Icke medicinska munskydd

Effekt
– Liten till måttlig
Kunskapsnivån (”certainty of evicence”)
– Väldigt låg.

Ansiktskydd

Effekt
– Otillräckligt
Kunskapsnivån (”certainty of evicence”)
– Väldigt låg.

Munskydd är ett komplement

ECDC understryker att munskydd inte ersätter de befintliga åtgärderna om att hålla avstånd, tvätta händerna, jobba hemifrån och så vidare. Det är också centralt att munskydd – om de ska rekommenderas – används på så sätt som det avses och att det finns kunskapskampanjer kring korrekt användning.

Folkhälsomyndigheten tycker att ECDC:s rekommendationer går i linje med de egna. Sedan tidigare har statsepidemiolog sagt att de tycker kunskapsunderlaget är för svagt. Det är också hans enda kommentar kring ECDC:s nya rapport.

– De säger ungefär vad vi sagt hela tiden, att evidensbasen är väldigt svag. Den har inte förändrats under senare tid, säger Anders Tegnell.

Sverige ger idag bara en skarp rekommendation om munskydd: I kollektivtrafiken vid rusningstid. I övrigt säger man att det ”finns situationer där munskydd kan vara av värde”.

Är det läge att uppdatera Sveriges rekommendationer också?
– Vi följer frågan, säger Anders Tegnell.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.

Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få nya bloggposter direkt i mejlen!

* indicates required

{ 17 comments }

Stockholm är sämst och Gotland är bäst när det gäller vaccinering av de med hemtjänst. Detta trots att tillgången till vaccin är ungefär jämnt fördelad.
Men vad är det som har hänt?

En sammanställning av data, som delats av medarbetare till socialministern, visar att leverans av vaccin är relativt jämnt fördelad bland Sveriges regioner. Däremot har Gotland fått ovanligt många doser, vilket är planerat eftersom Gotland har en hög andel deltidsgotlänningar. Gotlands vaccinsamordnare berättar att de, via data från resebolaget Destination gotland, vet att minst 6 000 personer – de flesta äldre – vistas på ön utan att vara skrivna där.

– I praktiken skulle den här gruppen alltså kunna vara nästan 50 procent större och det är för att kunna täcka in vaccination av dessa personer som Gotlands tilldelning är något högre i förhållande till befolkningsstorlek, förklarar vaccinsamordnare Christine Senter.

Men om Gotland varit tveklöst bäst, visar datan också att Stockholm varit särskilt dåliga på att vaccinera de med hemtjänst. Sämst i Sverige rent av. Det bekräftar också Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

– Det är olyckligt och jag förstår att många känner frustration.

Det finns viss eftersläpning i rapporteringen av antal vaccinerade, men bortsett från det medger Thyberg tre problem.

1) Förändrade rekommendationer kring Astra Zenecas vaccin

Regionen menar att de planerade för 454 500 doser av Astra Zenecas vaccin i februari. Tanken var att de skulle användas för vaccination av personer med just hemtjänst.
– Men så kom beskedet att vaccinet både var försenat och inte skulle användas till personer över 65 år. Då styrde vi om planeringen med kort varsel, säger Magnus Thyberg.

2) Valt att fokusera på de som fått en första dos

– Den andra anledningen till den låga vaccinationstäckningen är att de som fått dos 1 inom given tid också behövde få dos 2. Region Stockholm fullföljde därför vaccination med Pfizers och Modernas vaccin till personer som fått dos 1 och som stod i tur att få dos 2 av samma vaccin, exempelvis de som bor på särskilt boende samt vårdpersonal, säger Magnus Thyberg.

3) Osäkerhet i hanteringen

Man valde inledningsvis också bort Pfizers och Modernas vaccin för de med hemtjänst, eftersom båda dessa vaccin behöver förvaras i extrem kyla. Det var enklare att då invänta Astra Zenecas vaccin, som inte har sådana problem. Allt eftersom förstod regionen att vaccinet nu kan transporteras direkt i sprutorna och att det därmed lättare kan ges till personer med hemtjänst.
– Det är alltså först nu som vi kan distribuera Pfizers vaccin till personer i hemmet som är över 65 år och som har hemtjänst. Tidigare har det endast varit vaccinationer för äldre med hemtjänst som kunnat ta sig till vårdcentraler som har fått det.

Men det är förklaringar på problem som alla regioner haft. Och Magnus Thyberg medger att Stockholm har hanterat det dåligt.

– Täckningsgraden har varit för låg och vi gör nu vårt yttersta för att arbeta så intensivt vi kan för att komma ikapp med vaccinationerna till de som är äldre och som har hemtjänst. Från och med måndag den 22 februari kommer husläkarmottagningarna att sätta igång med vaccinationer av personer som har hemtjänst i hemmet, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.

Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få nya bloggposter direkt i mejlen!

* indicates required
{ 1 comment }

Coronaveckan som gått, v6

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 6.

12 428 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 313 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Totalt innebär det att Sverige står för tre fjärdedelar av alla som dött med covid i norden:

(Statistik från Expressen)

Även om det finns en del regionala skillnader kan man på nationell nivå konstatera att all data om corona i Sverige är nedåtgående eller står still. Antalet tester har de senaste tre veckorna legat konstant runt 190 000. Anders Tegnell tror att det beror på att smittan minskat och färre behöver testas, men länsstyrelserna är oroliga för att folk bara slutat testa sig. Bland de provtagna så fortsätter dock andelen positiva fall minska. Bara 10 procent, eller knappt 20 000, testades positivt för covid, en minskning med 5 procentenheter på en vecka.

Fallen minskar i alla åldersgrupper, förutom äldre barn, 10-19 år som brutit den nedåtgående trenden.

Mest positivt är kanske att fallen på äldreboenden minskat ganska dramatiskt, vilket väl är rimligt, till följd av att så många vaccinerats där.

Men trots all positiv data finns mycket som pekar på att vi är på väg att hamna på en platå – och att smittan snart kan röra röra sig uppåt igen. Det har den redan gjort i flera regioner som i veckan larmat om ökad smittspridning. Oron för en tredje våg är stor. Allra mest för att den brittiska mutationen (B.1.1.7) fortsätter öka dramatiskt. I de fyra regioner som presenterade stickprov förra veckan, har ytterligare testprov nu publicerats. I Västra götaland har 20 procent av de analyserade proverna varit det nya viruset, nästan en dubblering mot föregående vecka. I Skåne 12% och Gävleborg 16,2%. Det är svårt att säga vad det innebär för hela Sverige, men över hälften av Sveriges regioner tror att de har spridning av viruset. De flesta regioner har dock inte kapacitet eller data och kan därför inte veta. Behovet är akut eftersom målet är att minst 10 procent av de positiva testerna ska undersökas. Nu ska Statens veterinärmedicinska anstalt hjälpa till.

Två nya åtgärder har i veckan presenteras:
– Tåg- och busslinjer som reser över 15 mil får nu bara bokas till 50 procent. Åtgärden gäller från 14 februari till 31 maj, men gäller bara nybokningar.
– Alkoholförbudet efter 20:00 ska nu gälla fram till 28 februari.

Den här veckan börjar sportlovsveckorna i Sverige. Regeringen känner viss oro, liksom Sälenborna och experter. I Sälen har det muterade coronaviruset fått visst fäste, även om det handlar om få fall. Men trots oroande signaler är sjukvårdschefen i till exempel Jämtland-Härjedalen inte orolig eftersom det gick bra under jul och nyår. Samma inställning har Folkhälsomyndigheten som tycker att det är bättre att man är är i fjällen med avstånd, än går i gallerior och trängs på ledigheten.

I veckan har ett reportage från Vetenskapsradion fått stor uppmärksamhet. Det handlar om en Facebookgrupp, Media Watchdog of Sweden, som sägs ha haft stor påverkan på både debatten i Sverige och Sverigebilden utomlands. Framför allt har gruppen haft ett högt tonläge i sociala medier, där Sverige till exempel jämförs med nazityskland, eller förklarar för olika debattörer att de arbetar för åtal om hur de har uttryckt sig. Reportaget har fått kritik från olika håll, mest om att udden riktats mot medborgare som är kritiska mot Sveriges linje. Sveriges radio menar sig varit förberedda på den kritiken: ”Vi vill beskriva hur påverkan går till och hur forskare och universitetsanställda finns med i processen. Vi ville beskriva hur mediebilden av corona skapas”.
I veckan meddelade en av forskarna som tagit emot mycket hat att han nu väljer att sluta med sin covid-forskning.

Vaccin

Minst 341 656 svenskar har nu fått minst en dos vaccin. Av dem har också 116 000 fått två doser, vilket innebär att två procent av den vuxna befolkningen hittills är fullt vaccinerade mot covid-19. Fokus är på de sköraste och hittills har minst tre av fyra som bor på särskilt boende vaccinerats.

Kurvan över de som fått en dos avtar tyvärr, vilket beror på ytterliga förseningar i leveranser. Dels kortsiktiga transportförseningar, dels långsiktiga. De långsiktiga förseningarna påstås ha varit kända för Sverige i två veckor och ska därmed ändå inte ändra vaccinationsmålet – att alla som vill ska vaccineras innan midsommar. Totalt har 116 500 vaccindoser den senaste veckan tagits bort från februari och fördelats ut på på mars och april. Hälften av alla Sveriges vaccinationer planeras nu komma från Pfizer.

Regionerna är rejält irriterade på de uteblivna doserna. Skåne och Halland har redan gett upp och tror inte att de kommer att kunna vaccinera alla som vill innan sommaren. Flera regioner överväger nu också att bara ge en dos till vissa personer. I Skåne har man gått emot rekommendationerna och sparar nu doser så att den som fått en första dos säkert också ska få den andra.

Ekonomer menar att för varje dag som vaccineringen försenas förlorar Sverige miljoner. Andra undrar varför Danmark kan lyckas så mycket bättre – trots att de har samma avtal som Sverige. Svaret på det senare verkar vara att Danmark lyckas utvinna sju doser från en flaska istället för fem eller sex, som i Sverige.

Flera regioner har tillfälligt stoppat vaccineringen av vårdanställda, efter att flera vaccinerade uppvisat liknande biverkningar. Biverkningen i sig är inte ovanlig eller farlig och handlar mest om förkylningstypiska symptom. Men eftersom det handlar om sjukvårdspersonal som är kritiska för verksamheten skjuter man upp vaccineringen några veckor, eftersom alla inte kan vara sjukskrivna samtidigt.

Vaccinfusket fortsätter, även om det fortfarande är få fall det handlar om. Det är någon chef i Nacka, Brandmän vid Norrhälsinge och trettio regionanställda i Norrbotten. I Linköping misstänks 12 doser stulits.

Vaccinviljan i Sverige fortsätter att öka, nu uppger 85 procent att de tänker vaccinera sig. Flera åtgärder ska nu göra så att fler ska nås av rätt information: Facebook har också beslutat att skärpa reglerna för vad man får publicera om vaccin och nästa vecka påbörjar Folkhälsomyndigheten en nationell vaccinationskampanj för att få fler att vaccinera sig. Det senare har varit efterlängtat bland regionerna. SKR har också lovat att de äldsta inte ska behöva ha Bank-ID för att boka vaccination.

Nyheter i korthet

Till sist:

Även om digitalisering har tagit otroliga kliv framåt, har den också medfört en rad nya problem. Den här videon från (nya?) humorgruppen Bombad sammanfattar det och videon har i veckan samlat över 200 000 visningar:

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.

Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få nya bloggposter direkt i mejlen!

* indicates required
{ 17 comments }

Restaurangbranschen går på knäna – och har klamrat sig fast vid ett citat från statsepidemiologen om att deras lokaler inte är ett riskområde. Men om det är sant – varför fortsätter då regeringen att förlänga det alkoholstopp som just nu är förödande för branschen? Här är förklaringen.

Förra veckan fick ett citat från Anders Tegnell stor uppmärksamhet i restaurangbranschen. I en intervju med SVT sa statsepidemiologen: ”Vi kan koppla väldigt få fall i Sverige till restaurangbesök så det är ingen risk, inget riskområde eller risklokal – som det har varit i många andra länder”

Många krögare hoppades därför på att regeringen skulle lyfta på alkoholstoppet och lätta på restriktioner under förra veckan. Istället förlängdes de. Under hela februari gäller förbud för starkare alkoholhaltiga drycker efter 20.00, ovanpå alla andra restriktioner.

Så varför förlängs restriktionerna om restauranger inte är ett ”riskområde eller risklokal” som det varit i många andra länder?

Idag menar Tegnell att restauranger tidigt klassades som ett tydligt riskområde internationellt, men att han inte drar den slutsatsen i Sverige.

”I Sverige, med de regler vi har på plats ser regionerna mycket lite smitta som utgår därifrån. Så restauranger har alltså en klar potential att vara riskområden, men med det regelverk vi har i Sverige är vår bedömning att den risken med detta på plats är liten” skriver Anders Tegnell i ett mejlsvar.

I det regelverket ingår alkoholstoppet vid 20.00. Men Anders Tegnell vill inte säga om det var större smittspridning innan det stoppet kom, eller vad som var drivande bakom just den åtgärden.
”Har inga kommentarer om de olika delarna. Svårt att veta vilka som är viktigast.”

För minister Lena Hallengren har ändå Anders Tegnell och Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer varit viktiga. När jag söker Lena Hallengren för att förstå vad som ligger till grund för beslutet, svarar hennes presskontakt att det är just myndighetens rekommendationer som ligger till grund:

”När det gäller restriktionerna, inklusive förbudet att sälja alkohol efter klockan 20.00, har regeringen inhämtat en förnyad bedömning från Folkhälsomyndigheten som säger att nuvarande restriktioner bör ligga fast i ytterligare minst 3-4 veckor.”

Jag söker Folkhälsomyndigheten igen.

Men ni bedömer ändå att alla delar, inklusive 20.00-stoppet varit viktiga för bedömningen att restauranger nu inte är ett smittområde?
”Paketet är viktigt och med tanke på nivån på spridningen är det inte aktuellt att minska omfattningen”, säger Anders Tegnell.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.

Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få nya bloggposter direkt i mejlen!

* indicates required
{ 11 comments }

Coronaveckan som gått, v5

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 5.

12 115 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 524 inrapporterade dödsfall jämfört med förra veckan. Fortfarande minskar dödligheten, även om det är från höga nivåer. I grunden pekar det mesta åt rätt håll i statistiken, även om det finns väldigt mörka moln vid horisonten. Men vi börjar med det positiva och det faktiska nuläget:

Antalet smittade fortsätter att minska. Under senast inrapporterade helvecka testades 193 400 – bara 200 fler än veckan innan – och antalet smittade minskar med 11 procent. Andelen smittade av de provtagna är nu nere på 10,9 procent – den lägsta siffran sedan november.

Smittan går ner i alla åldersgrupper, men anmärkningsvärt är kanske att åldersgruppen 20-29 år, som tidigare var drivande för smittan, nu står för en mindre eller samma andel av fallen som de 30-39 år, 40-49 år och 50-59 år.

Vad som är mer oroväckande är att allt fler fall hittats av det nya muterade – mer smittsamma – brittiska coronaviruset. Efter att Sverige haft stora problem att skala upp sin sekvensering (virusundersökning) hittade Folkhälsomyndigheten den här veckan en ny metod. Med den kunde de göra en omfattande stickprovskontroll i fyra regioner. Bland 2200 positiva covid-19-test, var 11 procent den brittiska muterade varianten. Fyndet är allvarligt eftersom det innebär att smittan nu snabbt kan skala upp i Sverige. Det finns redan indikationer på att så skett – i avloppsvattnet i tre av våra största städer har trenden med minskade virusmängderna brutits. Det muterade viruset kan därför bli det dominerande i Sverigevilket redan hänt i Gävleborg. Folkhälsomyndigheten har därför räknat på tre nya scenarion, vilket Svenska dagbladet skriver bra om. Vad betyder det om viruset skulle vara 50 procent mer smittsamt?
”Slutsatsen, som kan verka förvånande, var att det inte blir någon nämnvärd påverkan på smittspridning så länge vi håller samma nivå på den sociala avhållsamheten som vi gjort under december. Å andra sidan – om vi börjar träffas mer igen så väntas den nya varianten leda till en tredje våg som är ännu kraftigare än den första och den andra”, skriver Svd.

Det muterade viruset har också lett till flera extrema åtgärder. Gränsen till Norge, ett land som drabbats extra hårt av det nya viruset, är stängd och polisen har begärt assistans från militären. En historisk åtgärd som innebär att militär står vid minst åtta vägar i Värmland och Dalarna. Från och med lördagen har det också införts krav på alla utländska medborgare att visa upp negativt test vid inresa i landet. Men för Norge, Danmark och Storbritannien hjälper inte det – de har inreseförbud fram till 31 mars. På Åland är man upprörda.

Vaccin

Just nu är minst 286 854 svenskar vaccinerade med minst en dos. Det innebär knappt 3,5 procent och bara 0,69 procent som fått två doser. Takten har stannat av den senaste veckan:

Fortfarande ska målet om att alla kan vaccineras innan midsommar gå att nå, även om Anders Tegnell uttryckte en försiktig skepsis i Expressen i veckan. På grund av alla förseningar kommer det att bli ett extremt tryck på vaccinering under andra kvartalet, men idén är att man med flera olika vaccin alltså ska nå målet. Planen ser ut såhär:

Pfizer kommer att leverera mycket mer vaccin och bli huvudleverantör, men även två vaccin som ännu inte är godkända blir viktiga.

I lördags kom de första doserna av Astra Zenecas vaccin till Sverige. Sverige har i veckan också beslutat att doserna från tillverkaren inte ska ges till personer över 65 år eftersom man är osäker på dess effekt på äldre. Däremot har man kunnat se att de som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin inte smittar, något som tidigare inte varit självklart.
Trots tillskottet från en ny leverantör är bristen på vaccin tydlig i flera regioner och inneburit att många fått planera om. Inte minst efter att regeringen i veckan meddelade att även de 65-69 år gamla ska ingå i fas 2, den fas de flesta regioner nu går in i. Nästa år, 2022, ska däremot vaccin vara säkrat: Totalt 22 miljoner doser har i veckan avtalats fram för att Sverige inte ska hamna i brist igen.

Ska papperslösa få vaccin före andra? Enligt en ny prioritering från Folkhälsomyndigheten skulle personer som är socialt utsatta prioriteras före den breda allmänheten, vilket exemplifierades med hem- och papperslösa. Det fick bland annat Moderaterna att rasa och Folkhälsomyndigheten att ta bort exemplena.

Allt fler sjukvårdschefer har avslöjats med att ha tagit sig runt vaccin-kön och därmed gått före både utsatta personer och verksamhetsnära personal. Det fuskas i minst åtta regioner och handlar om allt från toppchefer på Karolinska sjukhuset, till bostadsrättsföreningar med tveksamma senior-förtecken. Alla inrapporterade fall ska utredas, men samtidigt poängterades under en presskonferens i veckan att det också är viktigt att inga doser går till spillo om inte annan personal eller patienter finns tillgängliga. Expressen har till exempel gjort en granskning som visar att upp till 9 av 10 i personalstyrkan på vissa äldreboenden inte vill vaccinera sig. Då har chefer gått in och tagit först för att avdramatisera.

Även om vaccinationsvilja i Sverige är högåtta av tio vill vaccineras – är skepsisen stark. I veckan har Läkemedelsverket gått ut med en bra genomgång av coronavaccinet som möter de flesta påståenden som cirkulerar. SCB har också, med hjälp av statistik, visat hur vaccin hjälpt oss råda bot på sjukdomar som historiskt dödade tiotusentals varje år. Som smittkoppor.

När och hur får du vaccineras? I veckan gjorde jag en enkät där 16 av 21 regioner svarade. Här ser du listan.

Nyheter i korthet

Till sist

Irritationen mot Dan Eliasson, tidigare generaldirektören på MSB, tycks vara stor, men ingen har dragit det så långt som SVT:s satirprogram Svenska nyheter: I veckan sände de ett program där de skulle förgöra generaldirektören och bränna en papperskopia av honom (se sista minuten):

Det var allt! Tipsa gärna i kommentarerna om du saknar något.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.

Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få nya bloggposter direkt i mejlen!

* indicates required

{ 3 comments }