bloggar

BLOGGMILSTOLPE: Bloggare blir Sommarpratare

av Emanuel Karlsten den juni 14, 2011

i bloggar

Jag dör lite. Av lycka. Medlycka!

Underbara Clara är sommarpratare i år.

Jag har inte hunnit läsa någon annat eller om någon annan. Bara detta. Och det gör mig så glad, så stolt. Clara Lidström är bland det finaste Sverige har. Brutit väg bortom Blondinbellor och Kenzor. Står för något annat, är något annat.

Och nu är hon den första bloggaren som blir sommarpratare. Från ett lantställe i Umeå. Det kommer blir så bra! Är så bra! Och jag är så stolt.

Åh. Heja Underbara clara!

Uppdaterat: Förstaplatsen för första blogg som blir sommarvärd delas med Ana Gina – och det är minst lika stort. Två av mina favoritbloggare! Två av nya världens absolut bästa och största stjärnor! VILKEN DAG!

{ 6 kommentarer }

Förresten, om bloggböcker

av Emanuel Karlsten den maj 16, 2010

i bloggar,Credd,Mellansnack

Bloggade ju häromdagen om bloggar som tar plats i bokhyllan. Om i synnerhet Dagens outfit, boken om svenska modebloggar.

Jag ombads skriva ett bloggomdöme om Underbara clara i boken. Och titta, där är jag:

{ 6 kommentarer }

Nere med facebookknappen

av Emanuel Karlsten den april 26, 2010

i bloggar,Mellansnack

Efter ett nästan enhälligt beslut i kommentarerna på förra bloggposten lägger jag nu Facebook-knappen under bloggposten.

Då återstår att se om den blir tillräckligt använd för att motiveras att ligga kvar. Bloggar med medelmåttig trafik brukar inte ha tillräckligt stor nytta av knappar av dylikt slag.

On another note: Fick mail om att journaliststudent analyserat mina tweets inför sin C-uppsats. Är både smickrad och vettskrämd.

{ 3 kommentarer }

Youtubeklippp – Ett digg för videos

av Emanuel Karlsten den januari 26, 2010

i bloggar,Youtubeklipp

I dag släpper jag den egengjorda sajten Youtubeklipp.se. Här samlas youtubes bästa klipp – och du bestämmer vilka som är bäst.

Kommer ni ihåg de små klippen man delade och skickade mellan sig i slutet av 90-talet och början på 2000-talet? Allra mest på Lan och olika (då legala) fildelningsnät. ”Roliga klipp” hette oftast mapparna som delades och laddades ner. Inte så sällan svenska tokiga klipp från Killinggänget och på människor som slog sig. Det var en drog på den tiden.

Så kom Youtube och tog långsamt över marknaden. Klippen fick snabbare spridning, vi började kalla det virala succéer och förutsatte att våra vänner och kollegor skulle vara uppdaterade med de senaste heta klippen.

Fredrik Strage gjorde en lista av dem och fick Stora journalistpriset (ja, true story). Och själv började jag göra Måndagsyoutube på Dagen. Dels som ett sätt att slippa bloggproduktionspress på måndagar, och dels för att jag älskade ett bra, roligt eller tankvärt klipp.

Det blev en succé.

Youtubeletandet underlättades också efterhand. Jag fick massor av tips, och jag började snart lära mig var och hur jag skulle leta. Men jag insåg också hur svårt det var att hitta de klipp (som inte var musikvideos, porr eller ligamatcher) som var riktigt rolig, riktigt bra. Nästa snackis.

Därför skapades Youtubeklipp.se.

Det är på test, och den är inte färdig. Kalle Nilvér har hjälpt mig med kodning, och jag vet att den inte ser särskilt vacker ut. Men det är inte poängen. Grejen är att se om det får snurr, om fler än jag tycker sådant här är roligt.

Jag lägger ut några klipp per dag, allt eftersom de hittas och de passerar mitt enväldiga redaktörskap. Som så klart inte är bäst.

Det är anledningen till att det under varje inlägg finns en hiss/dissa-knapp. Utan krav på inlogg kan du klicka i om du tyckte klippet var kul eller trist. Tumme upp eller tumme ner. Utifrån dina val skapas det listor på de mest gillade klippen den senaste dagen/vecka/mån/år/ever.

Och igen! Kalle Nilver har hjälpt till med tekniken. Tusen tack – utan dig hade det bara varit en mesig blogg med ett självglorifierade redaktörskap.

Vill du vara med och koda, kanske hjälpa till med grafik eller annat? Kommentera eller maila!

Kila nu in och klicka! http://youtubeklipp.se

{ 9 kommentarer }

I dag har Aftonbladet offentliggjort de slutliga nomineringarna i Stora bloggpriset.

Jag kan inte hjälpa att känna att det hela är… en axelryckning. Det är på många sätt en konstig reaktion. Jag gillar ju sånt här, egentligen. Men det känns gammalt, som en reprisering. Det betyder för lite, det är för lite glans över saken.

Det är samma gamla bloggar. Kulturbloggen, Weird science, Kling (samma blogg, ny kanal), Kenza, Moderskeppet, Schulman, Hax.

Vi kunde lika gärna gått in på bloggtoppen, plockat ut tio i topp i varje kategori, skakat och listat de fem första vi plockar upp.

De nominerade är väl värda sin listning – många av dem har jag själv röstat på – men det blir så tydligt hur liten, liten den svenska bloggosfären är.

Eller som Isobel sa när jag mötte och gratulerade henne alldeles nyss: ”Det betyder nog mer för……andra”

Det är alldeles tydligt hur Aftonbladet slarvar med arrangemanget. Hur det görs med vänsterhanden och  allra mest handlar om en pliktskyldig och förebyggande flört med bloggosfären. Det visar inte minst det ogenomtänkta att inte ha en matbloggskategori och det tekniska haveriet. Förra året råkade man outa att Birro var vinnare en halv dag innan det skulle offentliggöras (hur är det förresten möjligt att förra årets sportbloggsvinnare Birro inte ens är nominerad i år – däremot två AB-bloggar?) och i år verkar deras domän, storabloggpriset.se vara sänkt.

Och googlar man på sajten får man upp, well, viagra:

Ni kan bättre än så här, Aftonbladet. Lyft tävlingen och ge galan den glans den förtjänar.

Uppdaterad: Någon frågade i kommentarsfältet hur Aftonbladet _borde_ göra. Här är facit.

{ 25 kommentarer }