Bostad sökes

Dag [?] #bostadfunnen!!

av Emanuel Karlsten den juni 26, 2011

i Bostad sökes

Här har jag funnit en bostad! Efter tre år i en lägenhet jag inte trivts i, fyra månader av bostadsletande, har jag äntligen en lägenhet som jag tycker är riktigt, riktigt bra.

Och det gör mig så glad, så rörd och så lättad.

Jag har precis varit och skrivit på ett lägenhetskontrakt. Det är ett andrahandskontrakt på en hyreslägenhet jag tar över efter ett par som ska flytta till en större bostadsrätt. Och med chans på förstahand efter ett år.

Men framförallt är det en fantastisk lägenhet.

Jag hade ganska stränga och fullkomligt orimligt höga krav i min bostadsjakt, med en medvetet naiv inställning till vad som går att förvänta. Hyreslägenheter finns i Stockholm, och någon får dem, så varför kan inte jag få? Någon får dem ju.

Jag skrev en kravspecifikation eller önskelista i viktighetsordning:
# 2 rok, centrala Stockholm (ja, det kan funka med 1rok om det är schysst).
# 1:a handskontrakt eller RENHÅRIGT OCH LÅNGT 2:a hand.
# Balkong med kvällssol (det har varit en dröm SÅ länge)

Bostadsrätt var aldrig ett alternativ och min idé var att använda nätet – sociala medier om du så vill – för att vinna min omgivnings medvetenhet om jakten. Jag hade en tes om att man skapa förutsättningar för tur, så jag såg till att synas så ofta som möjligt, påminna min omgivning om min jakt. Det var svårt att hålla uppe tempot. Att inte bara strunta i det, ta vadsomhelst. Men när jag började autotjata, eller autoposta, om mitt bostadsletande började det hända saker. Min omgivning började tipsa allt mer intensivt, fråga hur det gick och jag gjorde en del visningar och fick tips om olika bostadstjänster. (En snabb resumé om dem: Fixakontraktet fungerar, men knappast om du vill ha lägenheter i innerstan. Även Bostaddirekt fungerar, men bara för tillfälliga lägenheter) Jag har varit på så många visningar där det antingen varit svartkontrakt, eller märkliga andrahandskontrakt.

Till slut fick jag tag på en lägenhet genom Facebook. En dag för nästan en månad sedan hörde båda mina föräldrar av sig. En gemensam bekant hade på Facebook skrivit en status om ett lägenhetskontrakt på Södermalm. Jag hade missat, de hade sett.

Jag såg lägenheten, förstod hur noga de var med kontrakten, hur noga de var att det bara kunde vara ett år – eftersom lagen säger så – och inte minst hur noga fastighetsägaren var med samma sak. Att allt skulle gå rätt till. Lägenheten, en 42 kvm 1,5:a vid Skanstull, var fantastisk. Precis tillräcklig för mig. Ett kök med plats att sitta, en möblerbar hall med plats för skrivbord och ett stort rum som kan delas av till två. Knarrande trägolv, högt i tak och vackra små detaljer.

Men det bästa: En takterass. Med kvällssol. Högt över alla andra närliggande balkonger. Högt över alla söders takåsar. Och även om jag delar den med resten av hyreshuset är vi bara några få som använder den.

Hela saken gör mig så glad, så lycklig. Det är en fantastisk lägenhet och ikväll var jag och skrev på mitt kontrakt. Det kanske inte alls kommer att fungera med förlängning till förstahand om ett år, men det finns goda chanser. Och framförallt kommer jag att få bo i en lägenhet jag trivs i.

Det räcker väldigt, väldigt långt efter allt detta letande.

Tack för att ni hjälp, stöttat och tipsat! Jag är väldigt glad för ert engagemang.

Välkommen på twittinflyttningsfest!

{ 16 kommentarer }

Nu är det dags. Nu är det allvar. Nu är det kniven mot strupen. Om en och en halv månad blir jag utan bostad. Och det är inte hållbart. Jag har försökt bygga upp en bostadsjakt på bloggen, men saker kommer i vägen. Men nu ska jag banne mig ge det ett sista ryck.

När jag hade den där Hem och hyra-intervjun om mitt bostadsletande sa jag något om att man behöver tur, men att det också handlar om att skapa sig förutsättningar för tur. Jag har ett stort nätverk, men mitt duttande av bostadsjakten har inte varit tillräckligt konsekvent, tillräckligt tjatig.

Men nu ska jag banne mig tjata livet ur er.

Och jag ska inte heller börja skylla på att jag inte kommer ihåg att twittra. Därför har jag hittat en tjänst som schemalägger mina tweets. En gång om dagen kommer jag nu automatiskt att skicka ut en tweet om att jag är på jakt efter bostad och behöver alla tips jag kan få. Via tjänsten When to tweet har jag hittat topparna när flest folk läser mina tweets:

Därför går mina bostadstweets nu ut 09 varje morgon. Vi kör ett test och kollar responsen.

Det ska gå! Det måste gå! Ge mig bostad – nu!

{ 3 kommentarer }

Tre bilder från veckan som gått

av Emanuel Karlsten den april 19, 2011

i Bostad sökes,Personligt

Eller det kanske blir fyra. Men jag borde fånga veckan bättre i bilder. Jag är dålig på det. Det är ett bra sätt att komma ihåg vad som hänt. Jag är så tacksam för så mycket just nu!

Som det arbetslag jag arbetar med. Här sitter vi på takterrassen, överst på Schibsteds hus en vanlig måndag. Det är så många duktiga människor. Som Mattias och Natalia på bilden. Jag är så glad för att arbeta med dem! Så talangfulla och drivna. Allt vi gör är så nytt, så banbrytande. Om det inte är det för någon annan så är det åtminstone det för mig själv. Det gör mig glad. Jätteglad!

Det här är @JakobHultman. Han är journalist på tidningen Hem och hyra. Häromdagen (eller var det en vecka sedan?) sågs vi över en lunch för att prata om mitt projekt Bostad sökes. Jag vet. Ångest bara vid tanken på att jag ännu inte fixat lägenhet. Bara knappa tre månader kvar innan jag sitter på gatan. Men tidningen tyckte mina försök var så intressant, så udda och antagligen så naivt att de ville göra en artikel på det. För mig var det ett bra sätt att få samla mina tankar och framförallt vad jag vill med min Bostad sökes. Roligast tyckte jag var att Jakob själv – och tydligen hela redaktionen – själva gett upp jakten på hyreslägenhet och köpt bostadsrätt. Men jag ger mig inte. Inte än! Jag lovar att gå in i nästa fas snart. Snart! Hör av er om ni har tips!

Jag avskyr för övrigt bloggar som ursäktar sitt dåliga bloggande med hur lite tid de har. Om de har så lite tid, varför måste de gnugga det i läsarens ansikte? Skriv när de har tid då och låt det vara så. Så har jag lust att säga till mig själv också. Men just ”lite tid” känns som att det gått som ett sountrack till mitt liv den senaste veckan. Jag har låst in mig på kvällarna, för att förbereda föreläsningar, skriva texter, kvällsjobba eller bara sova (hjälp så många morgonar jag har stressvaknat klockan 05). Men idag, kanske för första gången på länge, känns det som att jag har kommit ikapp lite.

Det känns som att jag blivit hundra år äldre på två veckor. Vilket tar oss till nästa bild(er):

 

Visst ser jag annorlunda ut? Jag gillar det. Lite sliten, vuxen, ärrad osv. No more kerub! Well, allt är relativt… Bilden togs blixtinkallat av min vän Martin Ridne efter att Journalisten intervjuat om mitt jobb-byte och Skolgranskningen. När de bad om bild kunde jag inte med att skicka min snart tre år gamla bild och Martin ställde upp på nolltid för att ge en tio minuters fotografering utanför Schibsted-huset. Jag tyckte det blev bra! Han är en duktig fotograf, Martin. Men Journalisten fick bara det första av de två ovan. Jag vill inte ge dem en dyster eller ett oglatt foto. De fick nöja sig med det glada. Det kan för övrigt du också få nöja dig med. Fotot ligger som pressbild på min ”om”-sida.

När vi ändå är inne på intervjuer gjorde jag en jättespännande sådan i fredags med Amos magasin. En svenskkyrklig tidning som det här numret skriver om passion. Ett så spännande samtal! Som delvis berörde att jag gillar det passionerade, men mest kyrkan kontra sociala medier. Hur hajpen kring internet, facebook och twitter ibland tar närmast religiösa uttryck. Jag har ofta reflekterat kring just det. Hur jag har kunnat återanvända en hel del av den argumentation jag hade kring att kyrkan så sällan förändrade sig och applicera det på medier vid internets intåg. Hur vi fastnar i gamla hjulspår, har svårt att lyfta blicken från den verksamhet vi sitter i just nu och inte ser alla lätta lösningar att göra det som gör det vi tror på så mycket lättare och roligare.

Vi pratade också om varför Sverige har blivit mindre passionerat. I allt från fackrörelser, partier och väckelserörelser. Jag lät mina tankar vandra kring teorier om att passionen gått från kollektivet till det individuella. Hur mycket viktigare det blivit för oss att jaget mår bra och är självuppfyllande. Hur svårt det då blivit för olika typer av medlemskap – oavsett om det handlar om politik, idrott eller kyrka.

Jag gillar att utmanas av sådana frågor. Att låta tankarna treva och ta form efterhand. Vi borde göra det mer, inte sant? Ska vi skapa en podcast, en webbtvsändning? Nåt kul!

Men först ska vi rida ut den här arbetsvågen som fortfarande är kvar. Och framförallt njuta av den. Jag gör roliga saker nu. Får leva ut saker och drömmar jag är så oändligt tacksam för! Jag vill inte tappa det, inte glömma det.

Då är sådana här veckoåterblickar viktiga.

{ 0 kommentarer }

Usch så smärtsamt länge sedan jag uppdaterade sist. Det innebär förvisso inte att jag inte letat. Men knappast så intensivt som jag önskat. Det har så klart berott på att väldigt mycket annat hänt. Som att jag sagt upp mig.

Det är också huvudanledningen till att jag inte kan köpa bostadsrätt. Tack för alla tipsen om det förresten. Att köpa bostadsrätt istället. Jag vet era skäl, om att det lönar sig i längden, att ni ångrar att ni inte själva gjorde det eller är tacksamma att ni vågade.

Men för mig är det omöjligt. Jag har precis blivit egen företagare. Inte ens om jag försökte skulle jag få några lån av banken. Och frågan är om jag ens skulle vilja. Även om jag tror mitt företagande kommer gå bra är det svårt för mig att sia om det de första sex månaderna. Och var är jag om fem år? Ingen aning. När jag flyttade in i min nuvarande bostad tyckte jag tre år var oöverstigligt. Att ta lån för pengar jag aldrig kommer kunna betala tillbaka innebär att jag behöver 1) Ha garanti på fast inkomst – för bankens skull. 2) Veta var jag är de kommande fem åren.

Jag har valt ett annat liv nu. Ett liv där hyresrätt är ett måste.

Och arbetet med att hitta en sådan fortsätter nu. Måste intensifieras. Jag har bara några månader kvar där jag bor nu.

Samtidigt inser jag varför de flesta ger upp. Tar en dyr andrahandslägenhet, eller bara köper nåt. Jag höll ut till dag fyra på min jakt, sedan har jag inte uppdaterat tills nu. Det har, som beskrivet ovan, sina skäl. Men det är så klart ingen godtagbar ursäkt. Jag måste ju ha bostad. Och jag tänker inte ge upp på det här.

Gjort sedan senast:

# Signat upp mig på ett gäng lägenheter som jag blivit erbjuden genom Fixakontraktet.se. Inte blivit bjuden på en enda visning hittills. Lite tröstlöst.

# Försökt höra mig för hur andra hittat sin lägenhet. Lika tröstlöst.

Att göra:

# Försöka använda kontaktvägarna jag har genom Twitter. Kanske sätta upp en daglig tweet om att jag söker lägenhet. Det är ändå nästan 4 000 som kan se och kanske skicka vidare. Att sätta det på agendan i det sammanhanget borde rimligtvis ge utdelning.

# Förenkla möjligheten att tipsa. Kanske sätta upp kontaktformulär på Bostad sökes-sidan.

# Något kampanjartat. Kanske köra en drive på stan, fråga vanligt folk hur de hittat sina lägenheter. Kanske livesända det via mobilen samtidigt. Göra det till en kul sak.

Till sist: Tipsa om du hör om något! Du hittar kontaktuppgifter på om mig-sidan.

{ 2 kommentarer }

Dag4 #bostadsökes

av Emanuel Karlsten den mars 9, 2011

i Bostad sökes

Fjärde dagen på min bostadsjakt i dag. Igår, eller om det var i måndags, registrerade jag mig på Fixakontraktet.se efter att flera berättat fantastiska framgångshistorier om hur de fått förstahandskontrakt. Men framförallt för att den löste den problemet som jag efterlyste i måndags.

Många fastighetsägare har ingen intern kö utan lägger helt sonika ut sina objekt på deras sajter och tillämpar ”först till kvarn”. Fixa bostad spindlar därför alla dessa fastighetsägare och meddelar sina medlemmar via mejl eller sms på sekunden när ett nytt objekt är utlagt. Därefter är det upp till mig att vara sekundsnabb med att surfa in på respektive sajt och intresseanmäla mig. De första som intresseanmäler får kolla på lägenheten och får chans till dem.

Och det verkar fungera rätt bra. Igår fick jag till exempel tips om ett förstahandskontrakt på söder. Som jag förvisso var tvungen att vara student för att få. Men ändå! Efter en dag tycker jag det ändå det känns hoppfullt.

I övrigt är det flera som har hört av sig till mig för att både erbjuda korttidsandrahand och fråga om jag har hört om andrahandslägenheter. Har redan förmedlat två kontakter. Borde börja ta betalt.

Att göra:
# Fixa något kontaktformulär som gör det enklare att höra av sig med tips.
# Börja ringa hyresvärdar som inte har hemsidor.

Har du fler tips, hör av dig i kommentarerna, på twitter via @emanuelkarlsten eller mejla emanuelkarlsten@gmail.com

{ 2 kommentarer }

Dag2 #bostadsökes

av Emanuel Karlsten den mars 7, 2011

i Bostad sökes

Märklig sak det här med bostadsjakt. Det verkar viktigt att veta vilken fot man ska stå på. Ett dygn in på jakten har det redan viftats undan som omöjligt, flera gånger om. Varför ska jag ha bostad centralt? Och varför har jag ribban så högt?

Jag vet inte. Men jag vill. Och varför skulle jag sänka ribban? Det finns ju lägenheter. Om inte jag får dem är det någon annan som kommer få dem. Jag övertygad om att det bara handlar om att hitta dem.

Vidare är det flera som undrar varför jag inte överväger bostadsrätt. Jag har flera skäl till det. Allra mest bottnar det nog i att jag inte vill ta ett lån jag aldrig kommer kunna betala tillbaka. Men det finns fler skäl. Som kanske kommer landa bättre hos er skeptiker. Jag lovar återkomma till det.

Men skit i det nu. Här är dag 2. Detta har hänt:

# Gått igenom tipset från @gunnarr om ett gäng hyresvärdar som har mindre listor. Verkar galet longshot. Har ännu inte ringt dem som inte har hemsidor.

# Gjort massor av bevakningar på hyresvärdar som lägger ut lägenheter. Använder nån tjänst som gör rss-flöden och mejl av förändringar på en sida. Verkar sådär. Har du annat bra tips på tjänst som bevakar förändringar på en särskild sida?

# Gjort om emanuelkarlsten.se/bostadsokes. Nu har den en beskrivning och sånt. Gör det lättare att hänvisa till.

# Kollat upp fixakontraktet.se. Både @danielswedin och @annasoderstrom påstår sig ha goda erfarenheter av detta. Den senare med en lägenhet både på telefonplan och Sjöstan. Båda helt ok alternativ (så länge de har balkong!!). även i kommentarerna här har de rekommenderats. Men 500 298 kr/mån? Är det värt det? Uppdaterat: Någon tipsade om en flashbacktråd där http://www.hyresbevakning.se/ också nämns – som ett billigare alternativ. Känner ni till?

# Skrivit upp mig i Stockholms bostadskö. Sent, ja. Men bättre sent än aldrig. @nikkelin påstår att han känner nån som fått en lägenhet genom den på bara nån månad.

# OCH! Någon på Twitter har faktiskt hintat om att han kanske har en lösning. En lägenhet på Gärdet. Gissar att det inte är förstahand dock. Men ändå glädjande! Och hoppingivande.

Jakten fortsätter.

{ 13 kommentarer }

#Bostadsökes!

av Emanuel Karlsten den mars 6, 2011

i Bostad sökes

2011 kommer att bli året då jag tar tag i saker. I början på 2010 skrev jag en (fö opublicerad) text som legat och skavt. Det handlade om hur svårt det är för något att komma framåt om det bara väntar på att saker ska lösa sig. Hur vi kan välja att bli offer för våra omständigheter, eller försöka ta kontroll över vårt eget öde. Så tror jag alla företag behöver tänka. Inte minst när så mycket i vår nutid handlar om teknik och så mycket av vår framtid byggs av nyckfulla kulturer. Men jag tror också det kan översättas till våra vardagsliv.

Så jag har beslutat mig för att pröva den tanken på olika områden i mitt eget liv. Som med min bostad.

Den sista juni 2011 avslutas mitt lägenhetskontrakt. Det innebär att jag bott i min lägenhet i tre år. När jag flyttade in kändes det som en oändlig tid, jag skrattade åt de som ställde frågan om jag hade andrahandskontrakt. I min begreppsvärld var tre år lika med ett förstahandskontrakt. Det är också så jag ursäktat att jag inte riktigt trivts i min lägenhet. Att det var ok att den var så mörk, låg på bottenplan och var möblerad i beigt. Det var ju bara tillfälligt (och råkade vara nedsatta på Myrorna…).

Tre år senare sitter jag som ett offer för min ignorans och bekvämlighet, snart bostadslös. Vilket slöseri med liv. Vilket förakt mot min sinnesro.

Men no more! Från och med i dag och ända tills jag hittar en lägenhet ska jag ta mig i kragen, skicka all sökpapper som finns, rycka i alla trådar jag har och skriva upp mig på alla väntelistor. Och kommer att använda den här bloggen för att dokumentera allt.

Därför: Jag söker bostad! Akut. Har du en lägenhet att hyra ut till mig? Eller känner du någon som har det? Kontakta mig! Mejlen finns här uppe till höger. Mitt telnr finns på Hitta.se.

Kravspecifikation (eller önskelista) i viktighetsordning:
2 rok, centrala Stockholm (ja, det kan funka med 1rok om det är schysst).
1:a handskontrakt eller RENHÅRIGT OCH LÅNGT 2:a hand.
Balkong med kvällssol (det har varit en dröm SÅ länge)

Vad du hittar:
1 kille, 28 år, rökfri, djurfri och med goda referenser och god ekonomi.

Jag inser att det är närapå ett omöjligt uppdrag. Ett förstahandskontrakt (eller liknande) i Stockholms innerstad. Och det kanske det är. Men då kan ni hänga med en stund när jag utnyttjar all naivitet jag har i jakt på ett liv som inte tumlar vidare med hjälp av omständigheter. Nu tar jag tag i det här.

Med internet till min hjälp.

Här är mitt upplägg hittills:
Bloggen:
Jag skriver så ofta jag kan om vad som hänt, hur jag letar vidare, vilka företag jag söker på och vilka kontakter jag får. Jag använder kategorin ”Bostad sökes” för mina bloggposter. Dels för att jag hyser någon slags förhoppning om att den sidan och de orden skulle kunna börja ranka på Google om jag använder de tillräckligt smart. emanuelkarlsten.se/bostadsokes blir också själva urlen för allt jag gör med det här.
Twitter:
Jag startar taggen #bostadsökes och försöker nätverka mig till kontakter där. Jag inser att det är min största chans, att råka läsas på rätt tid och rätt tidpunkt – av någon.

Ja, det är allt jag har för nu. I sommar ska det vara klart. Du får gärna följa jakten, men ännu hellre hjälpa mig hitta en bostad i Stockholm!

Ärligt talat har jag ingen aning om var jag ska börja. Vem pratar jag med? Vilka sajter borde jag registrera mig på? Vilka chanser har jag? Har du någon idé, förslag eller vadsomhelst – tipsa mig! Mejla eller skriv en kommentar. Tack!

{ 53 kommentarer }