≡ Menu

Coronaveckan som gått, v26 2021: Rekordmånga nya vaccindoser/ Lättade restriktioner / Då tror Folkhälsomyndigheten att smittan kan öka

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 26 (28 juni – 4 juli, 2021).

14 631 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 12 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Det är i så fall den lägsta siffran sedan oktober, men på grund av att Folkhälsomyndighetens databas uppdaterats för att täppa till ett säkerhetshål kan statistiken ha viss eftersläpning.

Folkhälsomyndigheten uppger ändå att datan kring bekräftade fall för senast inrapporterade helvecka inte är påverkad av databasproblematiken. Även om det fortfarande är svårt att dra slutsatser för hela månaden går det att konstatera att antalet bekräftade veckofall är det lägsta sedan september – cirka 1900 bekräftade fall (grå staplar är från veckorna drabbade av säkerhetsläckan då datan är ofullständig/skev)

Även antalet testade sjunker nu återigen, efter att under midsommarveckan tillfälligt legat på en platå. Kanske var det fler än vanligt som valde att testa sig i samband med det stundande midsommarfirandet.

Även vårdbelastningen fortsätter att minska. Nu är det under 200, totalt 189, inlagda på sjukhus med covid-19. På landets nio största sjukhus har samtliga antingen stängt ned eller ställt om sina covid-avdelningar på grund av det låga trycket. Antalet på intensivvård i landet har minskat med en tredjedel sedan förra veckan och är nu nere på 41 patienter. I veckan rapporterades det att det gjorts 0 nya inskrivningar på intensiven, men det var att ropa hej för tidigt: Rapporteringen har viss eftersläpning och det blev trots allt tre nyinskrivningar på IVA i veckan, vilket trots allt är ovanligt lite.
Med lättnaderna i sjukvården kommer också rapporter om att många vårdanställda mår psykiskt dåligt efter att vara satt under tryck under så lång tid.

Deltaviruset oroar så klart fortfarande, men Folkhälsomyndigheten har på grund av tekniska skäl inte kunnat uppdatera med ny statistik den här veckan. Lokalt har det i veckan dock rapporterats om kommunen Sölvesborg där samtliga nya fall är av typen delta. Oavsett hur stor förekomsten är i övriga landet har till exempel Värmland, där deltaviruset har haft störst spridning, inte sett en ökning i antal bekräftade fall den senaste inrapporterade veckan.

Lättade restriktioner. Givet den positiva trenden har en rad restriktioner lättats nationellt. Kvar är de allmänna råden om att hålla avstånd och undvika trängsel, men gränsen för privata sammankomster och fester har höjts till 50 – även om rådet fortfarande är att träffas ute i mindre grupper. Restauranger tillåts ha öppet senare än 22.30 och ha upp till åtta personer per bord inomhus. Vid allmänna sammankomster har reglerna också uppdaterats:

Utöver det tillåts det 1800 personer i demonstrationer och munskyddskravet i kollektivtrafiken är borttaget.

Beskedet togs emot med lättnad och viss förvåning bland krogbranschen som inte hade väntat sig att nästan samtliga restriktioner skulle lyftas bort för deras bransch. För dem handlar det nu om att göra om scheman och hitta ny personal, vilket kan vara ett problem då mycket av krogpersonalen sökt sig till andra branscher. Även i kultursektorn jublar man och nu förväntas evenemangbokningarna braka loss ordentligt efter ett år av kultursvält. På fotbollsläktare får det vara 3 000 per sektion, vilket innebär att det kan bli 14 000 på Friends arena i Allsvenskan. I fredags, lönehelg och första helgen med nya restriktioner, blev det ”råfylla” på stan, men inte så mycket bråk, enligt polisen.
Alla är dock inte nöjda med lättnaderna, professor Björn Olsen tycker att det strider mot sunt förnuft att nu få umgås i tusental och pekar framför allt på deltamutationen. Trots det gäller undantagen för hela landet, även i Värmland och andra regioner som tidigare haft en ökning av smittan och mutationer. Undantag för lättnaderna kan göras regionvis, däremot inte kommunvis, något som Sölvesborg önskat, som är hårt drabbat av deltaviruset.

Nya scenarier: Folkhälsomyndigheten tror att smittan kommer att fortsätta att minska under hela sommaren, för att sedan – i värsta fall – öka igen till skolstarten. På uppdrag av regeringen publicerar Folkhälsomyndigheten kvartalsvis tre scenarior om hur följande kvartal kan se ut. I den fjärde rapporten skriver man att i scenario 0 (kontakterna behålls på samma nivå som under våren) kommer smittan inte att öka. I scenario 1 (kontakterna ökar och ligger mellan 0 och så som vi levde innan pandemin) ökar smittan något och i scenario 2 (vi lever som innan pandemin) ökar smittan upp över 50 fall per dag i oktober. Det sista scenariet ger anledning att vara vaksam till om man verkligen ska lätta på alla rekommendationer (så som att hålla avstånd och arbeta hemifrån) till hösten, menar Folkhälsomyndigheten.

Vaccin

4 999 452 har nu fått minst en dos vaccin (61% av vuxna befolkningen), och 3 169 215 (38,7%) är fullt vaccinerade. Totalt har 8 168 667 doser vaccin nu delats ut i Sverige. Det är 940 000 fler än förra veckan och därmed det högsta antalet nya doser sedan vaccineringen påbörjats – 340 000 doser mer än förra rekordet.

I veckan var det flera regioner som öppnade upp för alla 18+ att vaccinera sig. Bland annat Västra götaland, som därmed öppnade upp för 22 nya årskullar samtidigt – vilket ledde till att bokningen kraschade (och att undertecknad skrev en irriterad krönika om regionen som fortsätter att vara sämst i Sverige på vaccin).

Sverige kan få flera hundra tusen doser fler än beräknat under juli. Detta eftersom andra länder anser sig färdigvaccinerade och därför tackat nej till sina avtalade doser. Även i augusti kan det blir fler doser än förväntat.

Den 1 juli började covid-bevisen gälla. Under den första timmen hade 30 000 svenskar hämtat hem sitt digitala bevis som gäller i 90 dagar och bland annat kan användas för att lättare kunna resa inom Europa. Trycket innebar också att sajten direkt kraschade och sedan att flera fick besked om att de inte hade några registrerade vaccinationer. Under premiärdygnet hade en halv miljon hämtat hem sitt bevis.

Aftonbladet rapporterade i veckan om vårdanställde Reza Lashgari som dog efter andra dosen vaccin. Han fick första dosen Astra och en andra dos från Moderna, hade astma men var i övrigt frisk. Trots att han fick en mycket svår reaktion efter första dosen rekommenderade läkare honom att ta andra dosen, vilket ledde till hans död. Händelsen är nu anmäld.

Nyheter i korthet

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Pelle Pludt juli 5, 2021, 23:46

    Hej.

    Kan du inte skriva om dom inrapporterade dödsfallen till följd av vaccinen också? Över 200 än så länge. Finns lättillgängligt på Lakemedelsverket.se.

    Vore guld.

    • Inge Nilsson juli 7, 2021, 04:13

      Jag har märkt att Emanuel ogärna kommenterar negativa konsekvenser orsakade av mass vaccineringen då all sådan information numera skall klassas som Fake News.
      Att de som nu vaccinerat sig inte är så skyddade som man först påstod skylls nu på det nya Deltaviruset.

      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OQRgK1/vaccinerade-smittas-av-delta-i-israel

      Läkemedelsindustrin arbetar därför nu med att ta fram ett nytt vaccin för Delta varianten. Gott folk, förbered er för en tredje dos vaccin.
      Därefter kommer troligen Epsilon, Zeta och Eta varianter, etz, vi fattar tydligen inte ett Jota hur läkemedelsindustrin nu lyckats manipulera en hel värld att bli beroende av deras läkemedel?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa