≡ Menu

Coronaveckan som gått, v29

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 29.

5 619 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med totalt 96 fall eller knappt 2 procent, vilket är samma procentuella ökning som förra veckan. Det innebär att alla kurvor fortsätter att peka åt samma positiva håll:

  • Färre på IVA.
    Under veckan registrerades första hela dagen sedan mars då ingen ny person lades in på intensivvården med covid! De senaste dagarna har en eller två personer per dag nyinskrivits på IVA i Sverige. I flera regioner finns det inte några IVA-patienter alls. Så är det till exempel i Örebro, där sjukvårspersonal nu till och med få extra semester.

Varför smittan avstannat i Sverige är oklart. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sa i veckan att det beror på att immuniteten i Stockholm kan vara så hög som 40 procent, med hjälp av T-celler. Men i veckan har det dessutom kommit rapporter om att antikroppar mot covid-19 försvinner efter några månader och att man kan smittas två gånger. Å andra sidan visar annan forskning att skyddet från T-celler kan hålla flera år. Hur det än är med det har Folkhälsomyndigheten, i en intervju med Bloomberg, slagit fast att Sverige ännu inte är i närheten av någon flockimmunitet. Stefan Löfven är dock säker på att Sveriges strategi är den rätta, förklarade han i en uppmärksammad intervju i veckan.

Sverige fortsätter att förundra världen, faktum är att Sverige aldrig fått så mycket internationell uppmärksamhet som nu, enligt en ny rapport från Svenska institutet. Dels beror det på den uppmärksamhet som Sverige fick för två veckor sedan, när New york times skrev om att Sverige valde strategi för att rädda ekonomin. En nästan lika uppmärksammad text fick Fee denna veckan, när de undrade varför New york times tittar så mycket på Sverige, när de borde titta på New york: Delstaten stängde ner, men har ändå sett mycket högre smitta än Sverige. Men Sverige fortsätter hur som helst vara landet alla pratar om. CBS har publicerat kritiskt reportage och Slate har gjort lång intervju med en av de ”22 forskarna”, Lena Einhorn. Inte minst pratas det mycket om Sverige nu när världens skolor börjar öppna.

Sveriges positiva trend verkar vara anledningen till att allt fler svenskar nu trängs. För trängsel rapporteras det om från några av landets mest populära resmål: Gotland, Österlen och Ullared. ”Mer turister än på många år”, säger polisen på Gotland, och då handlar det om trängsel på gator snarare än restauranger. På Ullared släpper man in hälften så många kunder, ändå rapporteras det om trängsel. Även på SJ är det trångt, som i veckan fick kritik av Folkhälsomyndigheten för att de ökat tågens beläggningen från 50 till 75 procent. Efter kritiken har SJ sagt att de ska minska ned till 65 procent. Ännu har Sverige inte sett ökad smitta som följd av trängseln, men enligt Folkhälsomyndighetens modelleringar är det först i andra halvan av augusti vi kommer se sådan eventuell konsekvens.

Trots trängsel – svenskarna reser mindre än tidigare år. 15 procent mindre, för att vara exakt, och mindre än våra grannländer, enligt siffror från Telia.

Kanske kommer vi resa ännu mer nu, för i veckan beslutade Danmark att tillåta ännu fler svenskar i landet och Tyskland öppnar upp för alla svenskar, eftersom Sverige nu har färre än 50 nya fall per 100 000 invånare. Men i det hårt drabbade Belgien portades svenskar, för att sedan välkomnas igen. Hattandet fick en svensk resebyrå att stämma belgiska staten. Och fortfarande är vi portade i Finland, vilket har gjort att allt fler svenskar tycks vilja söka medborgarskap i landet.

Apropå Belgien sitter Sveriges ledare just nu där och förhandlar i ett EU-toppmöte. Det har beskrivits som ”ödesdagar” för EU och handlar om den nya budget där Sverige varit ett av fyra länder som motsatt sig att hjälpa de svagaste EU-länderna med ett slags corona-bistånd. Under helgen har hårda förhandlingar pågått, men ännu har ingen lösning nåtts.

Fungerande vaccin är nära! Det menar i alla fall svensk-brittiska Astra Zeneca som sägs vara en av de som ligger längst fram i utvecklingen, även om den prognosen också fått kritik. Företaget har redan förhandlat med EU om 400 miljoner doser, varav Sveriges del skulle räcka till fyra miljoner svenskar. Enligt Astra Zeneca kommer deras vaccin bara vara ett av flera, och även om de är först kommer de som följer strax efter innebära viktiga komplement. Mer än 100 vaccin mot covid-19 utvecklas och testas just nu runtom i världen.

Trots många positiva trender i Sverige kommer vi att möta en höst med allvarliga konsekvenser. Dels direkta: Vården har en enorm vårdskuld och i veckan larmade Läkarförbundet om att över 200 000 operationer kan komma att ställas in i år. Utöver det förväntas en ”flodvåg” av långtidssjuka patienter, eftersom covid-19 verkar ha långdragna effekter som sätter sig som ångestliknande symptom. Men under hösten kommer vi också få de indirekta konsekvenserna, som debatten om hur vi borde kunnat göra bättre för att rädda liv. En vd på ett bemanningsföretag för sjuksköterskor vittnar i DN i veckan om hur dödsfallen på äldreboenden kunnat undvikas (fri artikel i Yle). Och angående debatten om hur vi hanterat krisen: I veckan har jag skrivit att ledamoten i Sveriges coronakommission (som ska granska Sveriges hantering av corona) var med i stödgrupp för Tegnell.

Pandemin är långt ifrån över och allt fler länder är på väg i fel riktning, menade WHO i veckan. Allt fler länder skaffar också regler om munskydd – 130 länder har någon form av krav just nu. I Sverige är det fortfarande något av ett tabu. Men även om Sverige inte är lika hårt drabbat längre är det fortsatt viktigt att hålla avstånd – till och med om du har antikroppar.

Det var allt för den här veckan – har du tips på något som borde vara med? Skriv gärna i kommentarsfältet.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • robert svartholm juli 19, 2020, 23:21

    Bra artikel! Men det är lite respektlöst att skriva att covid kan ”sätta sig på psyket”. Vad de aktuella debattörerna VILL verkar vara att trygga finansieringen av universitetssjukhuset forskning – att störtfloden av patienter ute i landet inte blir hjälpta eller får stöd av en sådan satsning kommenteras väl inte. Stress måhända, men inte ”psyket”.

  • Kristoffer juli 19, 2020, 23:37

    ”I Stockholm rapporteras antalet svårt sjuka vara lägre än på ”mycket länge”, endast 134 patienter är inlagda i regionen, varav 24 i intensivvård. ”
    Det där är från måndagens rapportering och läget verkar blivit ännu bättre sedan dess. Vid senaste uppdateringen (i torsdags, 16e Juli) så var det nere på 85 inlagda varav 17 i intensivvård.

    https://www.sll.se/verksamhet/halsa-och-vard/nyheter-halsa-och-vard/2020/07/16-juli-lagesrapport-om-arbetet-med-det-nya-coronaviruset/

  • Mikael Eriksson juli 20, 2020, 00:09

    Den kraftiga minskningen av antalet smittade vi ser skulle I värsta fall kunna bero på att vi nu faktisk har stängt skolorna. Ser ut att stämma rätt bra med tidslinjen. Svaret på om det kan vara så får vi i höst när skolorna öppnar igen.

    • Anna-Karin Skantz juli 20, 2020, 11:05

      Nej, vi får inget svar på det när skolorna öppnar. Även om kurvorna går upp efter skolstart så kan det bero på andra saker, såsom resande under sommaren eller att folk börjar arbeta igen och vistas mer inomhus. Orsakssamband är inte så enkla.

  • Torgny Tholerus juli 20, 2020, 07:55

    Just nu (20 juli) är antalet covid-19-inlagda på sjukhus i Sverige 345 personer. Det innebär att antalet inlagda är 3,4 personer per 100.000 personer. Finns det någon statistik över antalet inlagda personer i andra länder? Hur ligger Sverige till jämfört med de andra länderna?

  • Anna juli 20, 2020, 10:09

    Tack för dina sammanfattningar!

  • Lars Marklund juli 20, 2020, 21:32

    Det är väldigt positivt det som sker i Gällivare. Både kommun, region och privata arbetsgivare gjorde en massiv informationsinsats och man gjorde mycket stora provtagningar. Jag tror det är modellen Sverige ska använda vid nya utbrott.

  • Daniel juli 22, 2020, 10:00

    Den grupp av ca 20 forskare som tillsammans gjort uppmärksammade debattinlägg går hårt åt FHM. Givetvis finns det många högklassiga vetenskapsmän utöver dessa inom svensk medicinsk forskning, så min fråga är om du har någon bild över hur de generella tongångarna går kring FHM:s ansatser och arbete? Finns det de som gått ut med mer nyanserad kritik än nämnda grupp?

    Tack för bra sammanställningar på denna sida!

  • Jan juli 24, 2020, 14:50

    Jag tror att sommaren har räddat Sverige (i varje fall för tillfället). Distanseringen i affärer och andra offentliga platser är ju sämre än för några månader sedan och vi reser nu rejält (tänker exempelvis på det stora antalet turister på Öland och Gotland och på Öland och Gotland är man ju inte i närheten av att ha uppnått ”flockimmunitetsskydd”) och trots det går antal smittade ner rejält. Att Stockholm eventuellt börjar komma upp i nivåer så att viss ”flockimmunitetsskydd” uppnåtts känns som tveksam förklaring eftersom Stockholsmsregionen utgör ju bara cirka en femtedel av Sveriges befolkning (jag vet att många tror att Stockholm är 90% av Sverige men så är det faktiskt inte :-) ).
    Alltså, jag tror det är sommaren på våra breddgrader som är förklaringen. Vad exakt med sommaren som åstadkommer detta fenomen vet jag inte men samma fenomen ser man med många andra virus. Det finns många olika teorier:
    – En anledning kan vara att människor på våra breddgrader med automatik får betydligt högre D-vitamin-nivåer av sommarsolen.
    – En annan anledning kan vara att människor med automatik vistas ute betydligt mer under sommaren.
    – En tredje anledning skulle kunna vara att högre luftfuktighet under sommaren minskar spridning (finns studier som visar att värme mjukar upp slemhinnorna och hög fuktighet gör att virus kapslas in i vätska, något som minskar risken för smitta)
    – En fjärde anledning skulle kunna vara att viruset helt enkelt trivs sämre under sommaren (UV-strålning dödar viruset, o.d.)
    – En femte anledning kan vara helt enkelt en kombination av ovan teorier.

    FHM menar att det är deras lysande strategi som är anledningen. Hm, jag är lite skeptisk. Vi får väl se till hösten vad som händer…

  • W juli 26, 2020, 23:46

    Test?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa