≡ Menu

Coronaveckan som gått, v30

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 30.

5 697 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med totalt 78 fall eller knappt 2 procent, vilket är samma procentuella ökning som förra veckan. Det är andra veckan i rad som Sverige har färre än hundra avlidna per vecka, men det är första veckan som Sverige har färre än 50 personer som ligger inlagda för intensivvård med covid-19 (se bild överst).

Sverige har till och med börjat se en underdödlighet, enligt SCB:s sätt att räkna. Det vill säga färre döda per vecka, än motsvarande vecka de senaste fem åren. Även om Stockholm har sett en negativ utveckling, där man i veckan såg en liten ökning av antal inlagda jämfört med förra veckan, är det generellt väldigt ljust just nu.

Anders Tegnell är tillbaka från semester och fick börja med att hylla svenskarna och tillbakavisa idén om att trängsel på turistorter skulle måla bilden av hur svenskarna hanterar pandemin. Tegnells egen förklaring till den låga smittspridningen är värmen: Vi är mer ute, och viruset trivs sämre. Plus viss immunitet. För till skillnad från vad myndigheten sa för några veckor sedan menar Tegnell nu att man kan umgås med riskgrupper om man haft bekräftad covid-19. ”Vi ser inga personer som insjuknar två gånger”, sa Tegnell.

En till synes avslappnad Tegnell gjorde också en längre intervju i engelska Unherd, Youtubekanalen som fått enormt genomslag under pandemin. Intervjun är lyssningsvärd i sin helhet, för den som har 30 minuter över och vill uppdatera sig om Tegnells syn på världsläget och Sverige. Bland annat konstaterar Tegnell att han fortfarande tror att covid-19 kommer ha samma dödlighet som influensan och att fler svenskar är immuna än vad som hittills kunnat konstateras.

Folkhälsomyndigheten har redovisat tre scenarior över hur många svenskar som kan dö med covid-19 under kommande 13 månader. Siffrorna fick korrigeras två gånger, men när det till slut blev rätt stod det klart att de beräknar att ytterligare minst tusen svenskar kommer att dö med covid-19. I det värsta scenariot skulle ytterligare 4 462 att dö. Mittenscenariot benämns som det ”mest sannolika” och då bedöms 3 247 fler dö och 90 procent av de döda beräknas även fortsättningsvis vara över 70 år. De olika scenarierna ska inte ses som en prognos, utan är till för planering.

Norge har till beslutat att öppna gränsen till bland annat Värmland. Beskedet om Värmland är särskilt viktigt, eftersom kommunerna där gränsar till Norge och är enormt beroende av handeln från Norge. Det beräknas att 20 miljarder svenska kronor pumpas in årligen från Norge. Dagen efter beskedet ringlade sig kön lång utanför bland annat Systembolaget i Årjäng:

Många törstiga norrmän utanför Systembolaget i Årjäng idag from r/sweden

I Strömstad var man däremot bedrövad. Staden tillhör Västra götalands region som ännu inte är i närheten av de 20 nya fall per hundra tusen medborgare, som är Norges krav för att tillåta resor. Kommunalrådet i Strömstad menar att handeln har tappat upp till 95 procent av sin försäljning sedan Norge stängde. Men hopp finns: Medierapporter i Norge menar att hela Sverige kan vara grönlistat inom en månad.

Danmarks expertmyndighet avrådde från en total lockdown i Danmark, trots att statsministern påstod motsatsen. Det visar nya mejl som offentliggjordes i veckan. Mejlet skickades sju timmar innan beslutet togs och handlar om att det var onödigt att stänga ned skolor. Danmark öppnade skolorna en dryg månad efter att de stängdes. Avslöjandet har vållat tuff politisk debatt i landet.

EU:s nya återhämtningspaketet är klart – och Sverige fick inte vad de krävde. Sverige ville, tillsammans med tre andra länder, inte ge bidrag alls utan istället lån till de länder som behöver återhämta sig från pandemin. Men till slut fick Sverige ge med sig och 390 av totalt 750 miljarder euro blev bidrag. Av dessa går 3,7 miljarder euro till Sverige – vilket innebär att vi är bland de som får minst stöd i EU. Vår årliga EU-avgift kommer samtidigt höjas med sex miljarder, till totalt 45 miljarder euro. Trots det blir vår avgift oförändrad räknat i BNI. ”Tufft men viktigt”, sa statsminister Löfven.

Vaccin-utvecklingen ser mycket positiv ut, meddelades det på en presskonferens under måndagen. Svensk-brittiska Astra Zeneca bedöms fortfarande ligga längst fram, men Anders Tegnell är inte imponerad: ”Allt annat hade varit en katastrof för Astra Zeneca”, säger han och menar att det är först i nästa testfas det kommer att utkristalliseras vilka kandidater som verkligen är något att ha. Tegnell tror ändå att det kommer att finnas ett vaccin under första halvan av 2021.
Sverige har, via EU, beställt åtta miljoner doser av det aktuella vaccinet, men en tredjedel i Sverige tveksamma till att vaccinera sig.

Svenska kulturarbetare går på knäna, när alla konserter och scener är inställda. Flera har under veckan delat bilder på fullsatta stränder och Ullared-butiker och frågat sig varför just en musikspelning skulle vara farligare. Göteborgsbandet Mustasch valde att bryta mot reglerna och körde i öppen lastbil genom Göteborgs gator och spelade musik. ”Nu kör vi tills polisen stoppar oss”, meddelade de.

Årets nobelfest ställs in. Priserna kommer att tillkännages i oktober och eventuellt kommer det att hållas en delvis digital prisceremoni, men redan nu meddelar stiftelsen att det inte kommer att bli någon fest. Dels på grund av smittan, dels eftersom det är osäkert om resor till Sverige tillåts vid tiden för festligheter.

Sverige fortsätter att vara omvärldens samtalsämne. CNN har gjort reportage – som bara på Youtube fått 500 000 visningar – om att vi förlorade både hälsan och ekonomin. Business insider gör ytterligare två reportage. De 22 svenska forskarna har tagit med sig tre vänner och gjort debut i amerikanska medier, där de skriver debattartikel i USA Today och varnar USA för Sveriges strategi. Och när BBC ska sammanfatta så blir rubriken: Har Sverige gjort rätt eller fel?
Utöver det börjar en global debatt formas runt skyddsmasker, där Sverige än en gång är relativt unika. Telegraph skriver om det, men även DN gör en genomgång kring att alla länder utom vi i norden snart bär munskydd.
Mitt i all global uppmärksamhet har någon på internet också snickrat ihop en bild på Pewdiepie och hans fru, kallat dem Sveriges kung och drottning, och menat att Sveriges kungapar hyllar den filippinska corona-strategin. Bilden har fått enorm spridning i landet, och landets stora tidning har gått ut och dementerat både budskapet och att Pewdiepie är kung.

Till sist några saker i korthet.
– Sveriges ekonomi påstås klara sig bäst i Europa, enligt en ny rapport, men svenska ekonomiforskare är skeptiska.
– Ett företag i Lund har skapat en munspray som kan skydda mot covid-19, men ännu är inga tester färdiga.
– Aftonbladet har gjort en uppmärksammad artikel-serie kring hur de äldre drabbats särskilt i Sverige och publicerat beräkningar om att tusen kan ha dött i onödan. Attendos vd menar att Sverige skulle kunna gjort bättre.
– Medeltidsveckan har blivit digital i år, men riddarna på tornerspelen har fått nytt jobb: De rider runt i Visby för att be folk hålla avstånd och tvätta händerna.

Det var allt för den här veckan, tipsa gärna i kommentarerna om det är något du tycker borde vara med!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Utlandssvens juli 27, 2020, 12:27

    Tegnell tror, tycker och tänker..Och läget ser ljust ut, precis som det har gjort i Sverige genom hela pandemin.
    Det är tur att Sverige har egna referenser på vad som är ok, i de flesta andra länder hade man fortfarande betraktat läget som katastrofalt.

  • Bengt Hansson juli 28, 2020, 08:41

    Utlandssvens
    Saken är väl den att Sveriges referenser väger in att en sådan här pandemi inte är över på länge. Alla som sågat vår strategi har gjort det på kort sikt, vilket alltid sker i kvartalsekonomins värld.

    • Erik juli 28, 2020, 12:26

      Du låter som Giesecke som i våras gjorde narr av Nya Zeelands strategi. ”Ni kommer ändå komma ifatt Sveriges dödstal.”
      Det som hänt är att Nya Zeeland har fram till idag ett sammanlagt dödstal på 22 människor (alltså sammanlagt under hela epidemin !) och i genomsnitt 1 ny smittad per dag! Nya Zeeland ligger ju långt bort så ett mer närliggande exempel är Norge som är uppe i sammanlagt 255 avlidna och cirka 10 nya smittade per dag. Hur man då ens kan tänka tanken att Sveriges strategi är i närheten av en en lyckad strategi eller att de andra länderna ändå kommer komma ikapp Sveriges dödstal är en fullständig gåta. Den enda förklaringen jag kan tänka mig är att det råder någon form av självgodhet i Sverige där vi blir helt blinda.

      • Monika M Ringborg juli 28, 2020, 21:52

        Det beror på vad man jämför med. Om man letar upp ett land med 0 smittade så har till och med Norge misslyckats.

        • Erik juli 29, 2020, 15:58

          Jaha. Förstår inte riktigt vad du menar :-) Det är väl rätt så naturligt att jämföra med våra nordiska länder. (Nya Zeeland nämndes mer för att Giesecke gjort ner deras strategi.)
          En annan jämförelse:
          Antal avlidna i de nordiska länderna exklusive Sverige: 953 människor
          Antal avlidna i Sverige: 5730 människor
          Antal invånare i de nordiska länderna exklusive Sverige: 17,1 miljoner
          Antal invånare i Sverige: 10,2 miljoner
          Förutom de avlidna ska man också betänka alla de tusentals som blivit och är allvarligt långtidssjuka. Vi pratar ofta bara om de avlidna men glömmer denna grupp med långdragna problem. Läkarna har ingen aning om skadorna är permanenta eller succussivt kommer försvinna. Så tillsammans med alla anhöriga är det ganska många som drabbats i Sverige.
          Jag tror vår självbild i och av Sverige skapar fullständig förvirring under denna pandemi. Den svenska ”modellen” är ju bäst anser vi så vi befinner oss i någon form av nationell förvirring där vi helt enkelt blundar för fakta.
          Så jag vidhåller att det är anmärkningsvärt att ens tänka tanken att Sveriges strategi är i närheten av en lyckad strategi (ur ett hälsoperspektiv vill säga – ur ett ekonomiskt perspektiv har vi förmodligen tjänat på vår strategi – om nu pengar är viktigare än hälsan och livet).

          • Monika M Ringborg augusti 4, 2020, 10:44

            Jag menar att länderna inte är stöpta i samma form, vare sig det gäller system eller folk, samt mentalitet och historik. Vårt misslyckande sen decennier tillbaka är äldrevården. Har man en förälder som haft hemtjänst 2005 är det inte konstigt att så många fick sätta livet till, för det har varit ännu värre nu än då. Om det kommer 19 olika personer varje vecka, ja, vad händer. Det har ju inte direkt med den svenska strategin att göra. Det var ju inte möjligt att snabbt förändra, vilket det blev för politikerna ett tydligt tecken på hur den förändrade reformen slog så hårt. Jag blev inte ett dugg förvånad. Redan då tänkte jag – Det är lovar inte gott. Jag bråkade mycket med ledningen, men vad hjälpte det. Skulle de äldre bli utan hjälp vid en lockdown, när smittan redan var utspridd i Sverige. Därför kan varje lands strategi innehålla både inslag av misslyckande och lyckande, men det behöver inte vara desamma i alla länder. Annat som kan ha betydelse är att vi fick en snabb smittspridning från länder som befann sig under radarn. Slutligen, är det för tidigt – låt oss vänta ett år. Så jag vidhåller – om dödstalen är den enda faktorn man utgår från är varje enskilt dödsfall ett misslyckande i jämförelse med ett land som har 0 dödsfall. Tyvärr är det så att under influensatider, kräksjukor mm dör människor varje år i Sverige. Sammanlagt dör det runt 90000 i olika sjukdomar, olyckor mm. Under en pandemi dör människor. Låt oss vänta med att kategoriskt döma ut något lands strategi.

  • Lucas juli 29, 2020, 22:16

    Hej!

    Jag tycker att inledningen av Tegnell i intervjun är minst sagt märklig. Han börjar med att säga att den svenska sjukvården har klarat trycket. Men den senaste IVO-rapporten från 1700 kommuner visade att 30-40% inte klarade sjukvårdstrycket.

    Sen tycker jag det också är lite märkligt att han väljer att jämföra befolkningens rörelsemönster utifrån mobilmast-data på ospecificerad tid, och inte utifrån (bilder med massiv trängsel i) kollektivtrafiken i sthlm i mars under den skandinaviska lockdown-tiden. Vad visar egentligen datan om tätheten mellan människor?

    Jag hade även önskat som hobbyist, att en viss jounalist som jag gillar och följer, hade ställt dessa följdfrågorna vid nästa presskonferens.

    • Lucas juli 31, 2020, 00:37

      Förslag på fler frågor och följdfrågor med en gnutta humor:

      Fråga: Kommer det en förbättrad datasimulering av Covid-19 spridningen i Sverige.
      Följdfråga 1: Kommer ni att anställa fler programmerare?
      Följdfråga 2: Jag har hört att det inte är bra att programmerare jobbar dag och natt.
      Rätt svar: En fungerande simulator skulle visa att en strikt lockdown hade haft avsevärt bättre effekt på dödligheten.

      Fråga: Vilka tre scenarier hade ni i februari för Covid-19?
      Följdfråga 1: Brukar länderna runt Kina införa akuta restriktioner vid alla små utbrott?
      Följdfråga 2: När världen ser ut som den gör, vad kan man lära av det?
      Rätt svar: Inget.

      Fråga: På vilket underlag beslöt ni tidigt att hanteringen av pandemin skulle påverka resten av samhället så lite som möjligt?
      Följdfråga 1: Kommer ni göra samma sak igen vid nästa hypotetiska pandemi med Covid-21?
      Följdfråga 2: Ett svar utan dröjsmål?
      Rätt svar: Det blev för jobbigt att stänga ner stora delar av samhället.

      Fråga: Ser ni att ni har något ansvar för alla de uppemot tusen människorna som dött i onödan?
      Följdfråga 1: Men överdödligheten i Skandinavien är inte så hög som Sveriges.
      Följdfråga 2: På vilka faktabaserade grunder, förutom smittspridningen, är Sverige mer flamskt?
      Rätt svar: Ja.

      • Erik juli 31, 2020, 12:43

        :-) Även om frågorna är med lite humor håller de lika hög klass som de svenska journalisternas frågor till FHM :-)
        Lite mer humor:
        – Med Sveriges framgångsrika strategi behöver vi i motsats till övriga länder inte vara rädda för en andra våg.
        – Varför det?
        – Jo, den första vågen tar ju aldrig slut i Sverige så per definition kan det ju då inte bli en andra våg.

        • Lucas juli 31, 2020, 13:54

          Haha. Här går vi i gång i humorträsket. Jag vill då uppmärksamma att Tengan idag (för första gången?) påstod att de spårade och bröt alla smittkedjor från Italien.

          Fråga: Hur kan ni vara så säkra på det?
          Följdfråga 1: Vadå sett, jag menar någon form av bevis?
          Följdfråga 2: Kan ni presentera någon data på det?
          Följdfråga 3: Hur går egentligen Sveriges smittspårning till?
          Rätt svar: Hemresenärerna ombads leva vidare som vanligt, så efter att bara en (av de många fler än i våra grannländer) åkt tunnelbana i sthlm i morgonrusningen, eller åkt på en ny skidresa till Åre, så bröts alla rimliga försök till smittspårning.

          • Erik juli 31, 2020, 14:28

            :-) Eller ännu mer humor:

            Tegnell till Aftonbladet torsdagen den 5:e mars:
            ”Kulmen kommer nås inom 2 dagar”.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa