≡ Menu

Coronaveckan som gått, v37

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 37.

(Den här sammanfattningen finns även som video och podd)

5 846 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med totalt 11 dödsfall, vilket är en mindre ökning jämfört med de 14 dödsfall som inrapporterades förra veckan. Underdödligheten ökar nu också i Sverige enligt SCB, vilket är en följd av att många av de som dog i våras skulle dött nu, rent statistiskt.
Läget i Sverige är nu också bättre än samtliga av de scenarier Folkhälsomyndigheten la fram i somras. I det mildaste scenariet skulle 23 covid-patienter behöva vård denna vecka och 500 ha dött från juli fram till nu. Istället är det totalt 13 inlagda på IVA och 100 som dött. Anders Tegnell betonar att det man tog fram var scenarier, inte prognoser, men att man är överraskad av den snabba inbromsningen.

Även om covid-19 har bromsat i Sverige, verkar något annat fått fäste. För i veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att Sverige för första gången – med råge! – passerat hundra tusen tester på en vecka. Totalt blev det 126 000 tester. Kapaciteten har nu funnits en tid – men då har istället intresset och behovet från allmänheten saknats. Men i takt med att jobb och skolor har dragit igång (och Umeå universitet gjort ett masstest) fick vi nu en 48 procentig ökning av antal tester – samtidigt som vi fick en rekordlåg procentandel som testades postivt: 1,2 procent. Det är den lägsta noteringen sedan Sverige fick samhällspridning av covid-19.

Så vad beror det på? Vad är det som fått en betydande andel svenskar att tro att de behöver testa sig för covid-19? Svaret finns antagligen i Folkhälsomyndighetens Hälsorapport:
Under pandemin har en webbpanel bestående av 4500 svenskar varje vecka fått svara på frågor om deras hälsotillstånd. Under vecka 35, då den första stora ökningen av tester kom, visar undersökningen att 9 procent av svenskarna blivit sjuka i ”akut luftvägsinfektion” (vilket är läkarspråk för förkylning – snuva, halsont, hosta).
Ökningen är dramatisk:

Mest är det barn som har drabbats, där har ökningen gått från 7 till 19 procent. Men även bland vuxna är ökningen stor: från 3 till 7 procent som alltså uppger förkylningssymptom.

Därför vallfärdar alltså svenskar till coronatestning just nu. Vilket – tillsammans med Folkhälsomyndighetens nya rekommendation om testning även för barn – har skapat ett enormt tryck. Många har vittnat om hur de inte fått tid för testning på en vecka. Vilket i sin tur är allvarligt, eftersom det efter en vecka är risk att inte upptäcka om man hade covid-19 eller inte. Dessutom innebär det nya harmlösa förkylningsviruset en ökad kostnad för regionerna, som nu får betala många fler dyra test.

Men varför sprids då förkylningsvirus så bra om vi nu håller distans, jobbar hemma och tvättar händerna oftare än vanligt? Och varför sprids i så fall inte covid-19 mer nu också? Experter ställer sig samma fråga, utan något annat svar än att detta ofarliga virus bara verkar spridas lättare. Vetenskapsradion har gjort en bra djupdykning i frågan, där även regioner och myndigheter får förklara vad som händer och när vi kan förväntas öka testkapaciteten (”snart, regionerna behöver tid”, är det kortfattade svaret).

Sveriges nya position i världen gör att världens medier fortsätter att förundrat iaktta (och skriva!). Grannlandet Finland äntligen öppna gränsen, samtidigt som Danmark nu har flest nya smittade per capita.
Det fick Facebookanvändare Jonas Riedel att skriva en komisk passning och föreslå att Sverige nu borde göra en tillbakakaka mot alla andra länder, och införa egna reserestriktioner (notera dock att Riedels sifferuppgifter är felaktiga). Inlägget blev veckans spridda.

Då är alltså Sverige det land i Europa med lägst smittspridning. Vi håller en linje medan andra länder stänger, öppnar…

Publicerat av Jonas Riedel Lördag 5 september 2020

Folkhälsomyndigheten avfärdade MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) tidiga krisscenario. Det framkommer i dokument som bloggaren Mats Engström begärt ut och som rapporterats av flera svenska medier. Dokumenten visar hur MSB i februari skickade ut en slags enkät till myndigheter för att få en lägesbild inför en potentiell pandemi. Folkhälsomyndigheten svarade kort och till synes irriterat. På frågan om utmaningat svarade de: ”att lugna myndigheter att inte överreagera och som inte har kunskap, samt hantera allmänheten som har oro eller sprider osanna uppgifter”. Folkhälsomyndigheten svarade i veckan att de står bakom uttalandet och att de till och med tog i i underkant.
I veckan fick Folkhälsomyndigheten också kritik från statsvetaren Bo Rothstein som menade att det inflytande som myndigheten haft varit historiskt unikt.

Jimmie Åkesson kom till riksdagens stora partiledardebatt förkyld. Saken väckte stor uppmärksamhet i veckan, eftersom han både snuvade och hostade under debatten. Det är särskilt pikant för Åkesson eftersom hans parti Sverigedemokraterna är det enda som tyckt att svenskar borde ha munskydd för stoppa smittan.

Anders Tegnell deltog i veckan ett tv-sänt seminarium med sin motsvarighet i USA, Dr Anthony Fauci. De båda personerna är världens kanske mest kända epidemiologer efter det senaste halvåret och träffades här offentligt (om än digitalt) för första gången under pandemin.
Under den efterföljande intervjun sa Tegnell att det enda han ångrar med Sveriges strategi är att vi inte tidigare lagrade med sjukvårdsmateriel, liksom lyckades skydda våra äldre bättre.

I korthet från veckan som gått:

 • Det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca pausade i veckan sin vaccinframställning. Detta efter att en av testpersonerna insjuknat. Stoppet är en rutinåtgärd som måste vidtas vid en ”potentiellt oförklarad sjukdom”, menar bolaget i ett pressmeddelande. Under helgen återupptogs testerna.
 • Regionernas råd för personer som kan ha smittats av covid-19 skiljer sig kraftigt åt, visar Sveriges radios genomgång. I vissa regioner rekommenderas man undvika kontakter, något som andra inte ens nämner. Nu efterlyses nationella riktlinjer.
 • 70plussare kan visst träffas inomhus, menar nu Tegnell. Så länge man håller avstånd och följer råden, så är det ok. Tegnell menar att myndighetens råd tolkats för hårt – och att nya rekommendationer kommer att komma.
 • Sverige gör ett dödligt misstag som inte rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken. Det menar fem ledande experter som SvD talat med.
 • Björn Olsen ångrar ingenting. Mannen bakom de ”22 forskarna” får ett fint personporträtt i Svenska dagbladet där han inte ångrar något, men där hans spretiga uttalanden också får viss förklaring.

Till sist: Jonas Colting, Instagramprofil som driver flera idrottsevenemang, vägrar att följa myndigheternas råd. I 12 minuter långt tal på Instagram säger han att hans evenemang Borås swimrun och triathlon nu kommer genomföras – även om det skulle vara i strid med myndigheternas beslut. Han menar att eventet är så coronasäkrat att det bara kan vara byråkrati som nu sätter stopp. SVT sammanfattar.

Men. Under söndagskvällen meddelade Jonas Colting att de trots allt ställer in. De har fått avslag och av juridiska, polisiära och försäkringsskäl går det inte att genomföra:

Kommande helg tänkte vi arrangera Borås Triathlon på lördagen och Borås Swimrun på söndagen. Vi ställde självmant tidigt…

Publicerat av Jonas Colting Söndag 13 september 2020

Det var allt från veckan – skriv en kommentar om du saknar något!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Morgan september 13, 2020, 21:50

  Riedels siffror verkar vara hittepå och hör inte hemma i sammanfattningen. Sverige har över 20/100000 och två veckor, inte 0. Vet inte om det är alternativa fakta eller problem med de 3900 felaktiga proven som gör att datan ser konstig ut. Fel hursomhelst.

  • Emanuel Karlsten september 13, 2020, 21:57

   Ja, Riedels kommentar är ett skämt, en passning till grannländerna. Eftersom sammanfattningen tar upp det som varit störst och viktigast vill jag ha med det. Inget annat coronarelaterat har fått så stor spridning digitalt som denna under veckan.

  • Tommy Andersson september 14, 2020, 03:31

   Johan Carlsson (FHM) nämde under en av presskonferenserna att det var just de felaktiga provsvaren som spökade på kartan.

 • Jan Fossi september 13, 2020, 22:05

  Den där Colting skriver många ord. Rent rättshaveristiskt.

 • Roger Sperrling september 14, 2020, 02:48

  Apropos influensaviruset CoVid19’s minskade spridning och vidare utveckling med helt galen nivå på hysterisk testning av hypokondriker och SVBK’ar etc vill jag påminna om vad jag skrivit och sagt tusen gånger förut…

  Detta CoVid19 är bara en lite allvarligare form av säsongs influensa och vanlig ”BONN-FÖRKYLNING” som getts en extrem hausse av prestige-hungriga politruker och scoop-sökande IMPERTINENTA massmedia!

  Och som till 99% förvärrats av deras inkompetens och galna information och åtgärder; läs Lockdowns, City Quarantines, Curfews, etc onödiga tokigheter!

  Och denna CoVid19 hysterin och epidemin kommer att lösas upp i intet och försvinna lika plötsligt som den kom!

  Och för att göra en dålig parafras på Frank Sinatra schlagern; THE BEST IS YET TO COME…!

  OCH TUSEN GÅNGER FLER HAR NU DÖTT SOM ”ALTERNATIV-KOSTNAD” OCH AV ETT HUNDRATAL ANDRA ORSAKER OCH SJUKDOMAR – PRECIS SOM JAG UPPREPADE GÅNGER HAR PÅPEKAT TIDIGARE!
  LÄS T..EX….
  MALARIA
  HIV/AIDS
  MILJÖGIFTER
  SVÄLT
  I BARNSÄNG
  SPÄDBARNSDÖD
  TRAFIKOLYCKOR; DÖDADE & SKADADE
  MENINGSLÖSA KRIG
  POLITISKA MORD & FÖRFÖLJELSER
  KLIMAT-KATASTROFEN
  ETCETERA…

  OCH TUSEN GÅNGER FLER KOMMER ATT BLI SJUKA OCH DÖ AV ALLA PLASTER OCH KEMIKALIER SOM DE VIDTAGNA ÅTGÄRDERNA OCH TILL >99% ONÖDIGA TESTERNA ETC SOM GJORTS HAR SPRIDIT..OCH KOMMER ATT SPRIDA UT…!

  För att inte nämna alla de miljoner människor som förlorat eller fått sina utkomst och familje-försörjning massakrerad…förlorat sina jobb, etc, etc..!

  SIC TRANSIT GLORIA MUNDI!

 • Torgny Tholerus september 14, 2020, 07:49

  Just nu har vi underdödlighet. Finns det några siffror på hur den ackumulerade dödligheten är 2020, jämfört med 2015-2019? En sådan siffra skulle kunna visa den verkliga dödligheten av covid-19.

  • Daniel Gothe september 14, 2020, 11:54

   Genomsnitt fram till 30 augusti (2014-2019): 59 645, totalt fram till 30 augusti 2020: 63 530, mao en överdödlighet gentemot genomsnittet på 3 885. Obs. 2020 är preliminära siffror och kommer antagligen att justeras.

   https://www.scb.se/om-scb/nyheter-och-pressmeddelanden/dodligheten-i-sverige-narmar-sig-normala-nivaer/

   • Torgny Tholerus september 17, 2020, 10:00

    När man beräknar den ackumulerade dödligheten, då borde man nog även ta med 2019. Ty under 2019 hade vi en underdödlighet på grund av att influensasäsongen då var mycket mild. Så de som egentligen skulle ha dött under 2019, de dog i stället under 2020 när covid-19 kom.

  • Emanuel Karlsten september 14, 2020, 17:26
   • Roger Sperrling september 14, 2020, 18:23

    Och väl alltså helt i linje med hur det brukar vara i influensa-tider – och i synnerhet med dom besvärligare influensorna typ SVIN- och FÅGEL-INFLUENSORNA!
    Och dessutom mer utdragna i tid om man så som gjorts; vidtar en massa åtgärder som fördröjer smittspridningen och därmed tiden till flock-immunitet uppstår naturligt!

    Så nu väntar vi bara på att även antigen mot CoVid19-influensan kan inkluderas i den gängse Influensa-vaccineringen!

    🤔

 • Micke september 14, 2020, 08:45

  Anders Tegnell är också, likt A Fauci, doktor, om man vill vara rättvis med titlarna?

 • Viktoria september 14, 2020, 09:44

  Barn sprider förkylning men inte covid-19. Nu är barnen tillbaka på skola och förskola. Då är det väl logiskt att förkylning ökar men inte covid-19? Gissningsvis, jag vet inte.

  • Roger Sperrling september 14, 2020, 10:22

   Doktorn svarar… 👍❗

  • Roger Sperrling september 14, 2020, 10:35

   Precis…

   Och snälla – hjälp oss att få stopp på CoVid19 hysterin!

   F.ö. så är CoVid19 också bara en lite extra jävlig säsongs-influensa – precis som Svin-influensan och Fågel-influensan var 2006 och 2009

   Och som alltid har kommit i lite JÄKLIGARE form en eller ett par eller 3 ggr/årtionde!

   Men räkna med att dom kanske kommer tätare och blir värre nu pga överbefolkningen, HIV/AIDS m.m. och den ökade andelen gamla och sjuka i befolkningen och ffa den vidriga miljöförstöringen och klimat-katastrofen och överdrivna läkemedelsanvändningen; och inte minst antibiotika och miljögifter som har en katastrof inverkan på djur och människor genom försämrat immunförsvar och reducerad motståndskraft!

 • Bengt Hansson september 14, 2020, 11:27

  Jag har tittat lite på finska och norska mediareaktioner på svenska smittalsminskningen (och i finlands fall kommande gränsöppning). Speciellt kommentarsfält som många faktiskt är betydligt mer sansade än under försommaren och visar förståelse för orsakerna till vår smittsituation. Jag blir hoppfull att skadan i tillit/förtroende mellan länderna kan repareras.

  • Roger Sperrling september 14, 2020, 11:53

   Repareras…?!

   Det kommer aldrig att ske Bengt…

   Den Nordiska avundsjukan OCH syskonkärleken ser ut på detta vis sedan urminnes tider…
   Och vill se ut så för evinnerligga tider…

   Och dom är lika naiva och inbilska idioter allihopa..!

   Lätt-lurade vildar alltsedan vikinga-tiden…

 • Ingemar Siby september 14, 2020, 13:49

  Tyvärr har du Emanuel inte längre med diagrammet över den TOTALA dödligheten. Den är betydligt relevantare än diagrammet som du har med: Den över dödlighet MED CV19.

  Skall jag tolka dig så Emanuel att du förbereder dig för att lämna CV-19 temat?

  Nu när regionerna börjat undersöka den VERKLIGA dödligheten i CV-19, är det ju den statistiken SCB och andra borde publicera istället.

  Den frågan borde du Emanuel, med din auktoritet, ställa offentligt ställa till dina kollegor i mediasamhället!

  Undrar dock varför region Östergötland ändrat sin rapport. I den första hade endast 15% dött av CV-19 och 70% av multidiagnoser inkl. CV-19. I den senare rapporten har samma undersökningsmaterial använts till slutsatsen att 35% dött av CV-19, medan ”endast” 50% dött i multidiagnoser.

  Är det ett sätt att försöka skyla över vårens hysteriska beslut med restriktioner och allt?

  Håller med dig Roger Sperrling i det mesta, men tyvärr går det inte att stoppa hysterin du skriver om: Alldeles för mycket prestige har investerats av media, myndigheter och partier. Alla kommer att stoppa huvudet i sanden och låta pandemin långsamt tona bort. Kvällspressens löpsedlar skriker sedan flera veckor endast i undantagsfall ut CV-19.

  OCH de granskande instanserna kommer att vara få – eftersom det var media som drog i gång karusellen.
  OCH de få kritiska – med undantag för dig Emanuel – hör hemma på högraste politiska kanten. Sådana som gaphalsen Jones i USA, har med sina konspirations sagor, förstört alla förutsättningar för seriös kritisk analys av CV-19 ”pandemin”.

  Låt mig dock till sist återvända till min fråga i mitt första inlägg: Varför globala media, för första gången i världshistorien, åstadkommer ett drev om en sjukdom? Jag antydde då att mediaägarna kommit överens om detta. (Konspirationsteori!) Efter att ha sett SVT-serien om mediamogulen Rupert Murdoch, har jag lämnat den teorin. Antar numera att Murdoch ensam tryckte på drev-knappen. Övriga media företag lät sig, i vanlig flockmentalitets anda, svepas med. T.o.m. normalt självständiga röster som ”Democrazy now” och ”Dagens ETC”.

  Varför tryckte Murdoch på knappen? Gissningar:
  – Hämnd för avslöjande runt avlyssningsskandalen
  – Maktdemonstration: ”I am back in business”
  – Irritation över förra årets demonstrationer och oroligheter. Vanligt folk skulle inte få påverka politikerna: Det skulle endast han få göra.

  Tacksam för kritik och synpunkter!
  Hälsar
  Ingemar

  • Roger Sperrling september 14, 2020, 14:11

   STORT TACK INGEMAR!
   Det gläder ett gammalt tigerhjärta som mitt att läsa/höra att det är ytterligare någon som kan klara av att se och förstå och analysera hysterin, vansinnet och dom sjuka utspelen från massmedia och rävspelet från politrukerna…! SALVE SALVORUM KÄRE BROR!
   roger.sperrling@gmail.com

 • Tomas Ringdahl september 14, 2020, 16:41

  Hej
  Det är ju riktigt att vi nu har underdödlighet. Det finns också dom som påvisat ett starkt samband mellan underdödlighet hösten/vintern 2019 och ”överdödligheten” pga Covid 19 jämfört andra länder.
  Enligt dessa uppgifter så var det betydligt färre än normalt som dog i Sv pga vanlig influensa medan det var normal dödlighet i No, Fi och Dk samt att det är den enskilt mest betydelsefulla faktorn till dom olika dödstalen.

  https://www.youtube.com/watch?v=8UvFhIFzaac

  Skulle vara intressant att höra genomtänkta kommentarer avs detta.

  Med vänlig hälsning,
  Tomas

  • Tommy Andersson september 15, 2020, 00:25

   Tack, tack, tack Tomas! Oerhört givande länk Du gav där…måtte den här galenskapen skapad av människans rädsla få ett snabbt och abrupt slut.

   Och tack Emanuel för dina insiktsfulla artiklar!

   • Roger Sperrling september 15, 2020, 02:31

    Tack igen för att få läsa om att inte alla har halkat med i den hysteriska vågen och tror på alla fake news, lögner, dikt och misstolkad statistik etc spektakel och elände från massmedia och politruker etc jönsapettrar!
    Jag säger dock inte att CoVid19 är ofarligt eller går att bota med något hokuspokus!
    Däremot är jag som Läkarutbildad och vetenskapligt och i statistik och matematik m.m. skolad gammal uv – mycket chockerad av läkar-kollektivets TOTALA tystnad i frågan!
    VILKET IGEN bevisar hur deras kunnskaper är mera ihåliga än en SchwetserOst och dito mera skör än än en spröd Spettekaka..! Eftersom dessa huvudsakligen mest typ arroganta Östermalms-slynglar och dito mest prestige hungriga arbetar-ungar ju fuskat sig fram till sin examen genom att bara läsa gamla skrivningar och ”medicinar-tryck” från MF och köpt eller ärvt från föregående läkarstudenter med alla billiga standardsvar i… Isf att läsa kursböcker etc från pärm till pärm för att få sammanhang och perspektiv och förstå varför etc och hur få ett mera anylytiskt kunnande!
    Och det är därför du som patient i princip aldrig får ngt riktigt klart svar på dina frågor eller känner ngt engagemang från dessa ”vita rockar utan hjärta”..!!!
    Och nu ser vi det igen… Inte minsta engagemang av dessa fega krukor ens för att försöka stoppa denna självklara sjuka och galna CoVid19-hysteri genom att berätta sanningen..! Och detta eftersom den absoluta majoriteten av läkare inte har något mod eller perspektiv på denna CoVid19 galenskapen eller samhället eller öht!
    Så detta är ett ytterligare starkt bevis för att uttagnings-kriterierna med till 99% emfas på skolbetyg är fullständigt åt helvete fel metod!
    R

  • Urban september 15, 2020, 10:35

   Jag menar att även Norge, Danmark, Finland och Tyskland hade tydlig underdödlighet i början av året (förmodligen pga lindrigare säsongsinfluensa även där). Och dessa länder har till och med en liten total underdödlighet så här långt under 2020. Se respektive lands diagram en bit ner på följande följande länk :
   https://svenska.yle.fi/artikel/2020/06/05/ovanligt-fa-doda-i-finland-hittills-i-ar-trots-coronavaren-sverige-ensamt-i
   Utan att vara Finland-vän så är nog Finland ett av de länder som hanterat pandemin bäst: Låga dödstal, litet BNP-tapp och litet arbetslöshetstapp jämfört med exempelvis Sverige. Misstänker de hade/har en helt annan krismedvetenhet/beredskap (exempelvis välutbyggt beredskapslager av sjukvärdsutrustning m.m.i stället för ”just in time lager”) med tanke på deras historia än Sverige så de kunde sätta in motåtgärder redan i inledningsskedet vilket förmodligen var avgörande (medan vi körde fullsatt Melodifestival-final i Globen och tillhörande parties/fester i Stockholm).

 • Bo Lagerqvist september 17, 2020, 22:50

  Ta gärna upp hur Sveriges goda folkhälsa har påverkat de totala dödstalen nedåt! https://www.svd.se/tegnell-ser-hopp-i-svenska-folkhalsan-kan-betala-sig

 • Ingemar Siby september 17, 2020, 23:28

  Är inte insatt i Finländsk politik. En viktig analytisk utgångspunkt bör vara om marknadsliberalism/nyliberalism har genomsyrat politiken lika fullständigt som i Sverige. Bristen på lager/buffertar är ett typiskt bevis denna politiska ideologi, vars huvudsakliga mål är att sänka skatterna – framförallt för dem som tjänas mest. Konsekvensen blir och blev lägre inkomster för staten, och då finns det ju inget utrymme för att köpa buffertlager. Konsekvensen blir/blev också att sjukvårdens sjukvårdens möjlighet att ta hand om plötsliga toppar i sjuklighet, eller ens normala förhållanden. Sjukvårdpersonal har protesterat och demonstrerat i flera år. Men de marknadsliberala politiska öronen har varit stängda, men medvetna om situationen.
  Det är ju därför sjukvården INTE förstärks när CV-19 flyger in över landet -vilket borde vara det naturliga om värn av personal och medborgare vore det viktiga. Den marknadsliberala ideologin kräver dock att statens driftskostnader inte får öka. Därför öppnas istället kassakistorna istället för de stora företagen. Kultur stoppas, medan kommersialismen fick frisedel.
  De som hörde senior professorn i geriatrik Sture Gustafssons sommarprata i augusti bör ha fått samma chock som jag. Med uppgiven stämma säger han att hade ålderdomshemmen haft tillgång till kompetens och utrustning – främst syrgas – hade dödstalen blivit betydligt lägre. Någon kompetens att sköta akut sjuka äldre, fanns/finns inte. Omvårdnadsideologin var/är trots det att sjuka boende inte skulle/skall flyttas till sjukhus för vård – med påståendet att de mår bättre av att vara kvar i hem miljö. En inställning som passar bra för att hålla sjukvårdskostnaderna nere och skatterna låga – för de friska! De sades t.o.m. i Studio ETT att inga över 80 år hade/har tillgång till IVA-platser. Kan svensk äldrevård beskrivas på anat sätt än som en modern Ättestupa? En ättestupa med ekonomiska förtecken: Statens utbetalningar av pensioner minskas!
  Förväntar mig inte att någon kommenterar detta. Det är ju inte politiskt korrekt att diskutera sådana här obehagligheter.
  Ingemar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.