≡ Menu

Coronaveckan som gått, v38

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 38.

(Den här sammanfattningen finns också som video och ljud)

5 865 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med totalt 19 dödsfall, vilket är en större ökning jämfört med de 11 dödsfall som inrapporterades förra veckan. Siffran för antalet döda per vecka ligger i Sverige nu inom det normala för årstiden. Däremot ser vi lokala ökningar av antalet smittade – och framför allt att förkylningar fortfarande drabbar Sverige hårt – och misstas för covid-19.

Sverige har nu slagit ytterligare rekord i antalet provtagningar: 142 673 tester gjordes under vecka 37. Det är en ökning med 13 procent jämfört med förra veckans rekordnotering, men bara 1,2 procent av testerna var positiva. Det är samma nivå som veckan innan. Anledningen till att så många vill testa sig beror alltså fortsatt på en ökad spridning av vanligt förkylningsvirus.

Det höga trycket på testning innebär fortsatt långa väntetider för den som vill testa sig, vilket är problematiskt eftersom man då riskerar inte hinna upptäcka smittan. Det är fyra till sju dagars väntan i Stockholm och en vecka i Skåne. Det har fått flera regioner att försöka sålla bort ”onödiga tester” och en professor att konstatera att det är ”onödigt att testa alla som vill”.
Under den senaste veckan ökade andelen positiva prover (och därmed smittspridningen) i fem regioner: Jönköping, Dalarna, Uppsala, Västmanland och Örebro. Det minskade i Blekinge och Kalmar medan det var oförändrat i övriga regioner.
Även uppbrutet på åldersgrupper har det ökat – men här är bara förändringen i åldern 40-49 statistiskt säkerställd.

Eftersom barn nu har börjat provtas publicerar Folkhälsomyndigheten också statistik för de under 20 år. Även om nästan alla kurvor över antal smittade här pekar upp är bara åldersgruppen 10-12 år statistiskt säkerställd.

På totalen är Sveriges smitta ändå nedåtgående då vi totalt under den senast inrapporterade veckan har 15,5 smittade fall per hundra tusen invånare – vilket är bättre än veckan innan. Det gör också att svenskar nu fritt kan resa in och ut i Finland.

De förbättrade siffrorna gör att Sverige – ytterligare en vecka – hyllas som föregångsland i världspressen. Detta trots våra höga dödstal, sett till hela pandemin. Totalt ligger Sverige på 13:e-plats bland länder med flest dödstal per capita. Det är precis efter Italien och några placeringar framför Frankrike.

Ändå skrivs beundrande artiklar i de länder som har färre dödstal än oss. Som i Danmark (”Sverige har knäckt koden”), Kanada, men även USA (”Lockdowns were unnecessary”). Och i Storbritannien skrivs det att landet måste börja följa Sverige och The Sun kallar Tegnell för hjälte.
Mest beror hyllandet antagligen på att flera av dessa länder är på väg in i ytterligare lockdowns. I veckan nådde pandemin en ny topp globalt, med fler smittade per dag än någonsin tidigare. I Tyskland (plats 59 räknat i döda per capita), Frankrike (plats 16) och Spanien (plats 5) ökar smittan nu så mycket att det är tillbaka på vårens nivåer och myndigheter i respektive land varnar för nya restriktioner, Storbritannien (plats 11) säger till och med att hela landet nu kan stängas ned igen, något som Israel (plats 53) redan beslutat att göra. Israel kommer stängas ned i tre veckor, och blir alltså först i världen med att stänga ned totalt två gånger.

WHO varnar för att Sverige ”sannolikt” nås av smittvågen inom någon vecka. Detta säger WHO samtidigt som de både vill lära och studera den svenska strategin, som just nu håller smittotalen på en så låg nivå. Svenska experter tror också på ökad smittspridning, men att det dröjer längre än någon vecka innan vi ser den och att den kommer vara mild.

Så varför har Sverige så mycket högre dödstal än andra länder? Anders Tegnell menade i veckan att en anledning kan vara vår milda vinter. De som vanligtvis skulle dött i influensa överlevde och dog istället med covid-19. Svd granskade påståendet och upptäckte att våra grannländer haft samma milda vinter och influensa, utan höga dödstal under pandemin. Tegnell hänvisar då till en studie som bland annat nämns i ett populärt youtubeklipp. Vid direkt fråga förtydligar Tegnell att klippet är från den irländske Youtubern Ivor ”The Fat Emperor” Cummins. Videoklippet har, mycket riktigt, de senaste veckorna fått över en miljon visningar. Cummins är ingenjör i kemisk biologi och har annars mest specialiserat sig på dietråd.

Klippet har blivit hårt kritiserat för att vara slarvig med både beskrivningar och fakta. Här är till exempel en längre tråd, med lite tillspetsade (och slarviga) motargument, från doktor Dominic Pimenta:

Men studien Tegnell hänvisade till är inte så mycket en studie som en artikel som laddats upp som preprint. I den använder artikelförfattarna bland annat ett videoklipp från youtubern ”The fat emperor” som källa där de bland annat lånar hans begrepp ”dry tinder”. Men de använder också det anonyma twitterkontot ”Effectfacts” vars bilder sedan också lånas in i artikeln.
Att Tegnell väljer att luta sig på en en artikel med så svagt vetenskapligt underlag är anmärkningsvärt, eftersom han i många tidigare fall avvisat rapporter på grund av att artikelförfattare inte haft tillräcklig vetenskaplig tyngd.
Tegnells utspel har också fått grannländerna Finland och Norge att reagera, de tror inte att en mild influensa förklarar skillnaden mellan länderna.

Besöksförbudet på äldreboenden hävs 1 oktober. Alla som inte har några symptom får nu göra besök på äldreboendet. Däremot kan det finnas lokala variationer, där man på grund av högre smitta kan göra lokala avvikelser och införa besöksförbud. Besöksförbudet har gällt över hela landet sedan 1 april.

I korthet från veckan som gått:

  • Fyra av fem med antikroppar behåller dem efter fyra månader. Det visar nu en ny svensk studie. Studien kommer nu fortsätta att övervaka testgruppen för att mäta när och om antikroppar försvinner.
  • Regeringen vill förlänga restriktioner på serveringar till nästa sommar. De nuvarande restriktionerna om att hålla avstånd löper ut vid nyår. I veckan rapporterades också att var tredje krog bryter mot trängselregler.
  • Ullared ska under hösten granskas särskilt noga, så att handelsområdet håller avstånd och följer restriktioner. Det uppger Falkenbergs kommun.
  • Den som bor med någon som är smittad kan snart tvingas var hemma. Så är det inte idag, men förslaget utreds nu av Folkhälsomyndigheten.
  • Förbud för större loppisar var ett misstag, säger nu Folkhälsomyndighetens chefsjurist. Detta efter att polisen i veckan upplöst en loppis i Stockholm.
  • Karolinska sjukhuset häver det varsel man tidigare haft på sin vårdpersonal. Totalt är det 109 läkare och 157 sjuksköterskor. Regionen har nu hittat sätt att lösa situationen med naturliga avgångar. Varslet har varit politiskt känsligt, eftersom det tolkats som en opassande konsekvens av att sjukvårdspersonal jobbat särskilt hårt under pandemin.
  • Partiledaren Jimmie Åkesson kom hostande till riksdagen, men i veckan meddelade han att han nu testat sig och fått ett negativt svar.

Till sist, ett förlåt från Danmark:

Undskyld, Sverige

UNDSKYLD, SVERIGE! 😰🇸🇪 Du må ikke gå glip af Lasses sang til Sverige fra i morges. 😂 Skulle vi have gjort som svenskerne? Hør hele indslaget og meget mere i dagens podcast: http://bit.ly/morgen15sept

Publicerat av Radio 100 Tisdag 15 september 2020

Det var allt för den här veckan, har du tips på vad som saknas? Skriv gärna en kommentar.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Cecili lindh september 20, 2020, 21:07

    Tack! 😊

  • Ingemar Siby september 20, 2020, 21:20

    Vågar mig på följande förklaring till de högre dödstalen i Sverige: Döda på äldreboenden.
    Enligt professorn i geriatrik Sture Gustafsson i programmet sommar:
    – 80 + får ej vårdas på IVA
    – Åldringar på äldreboende får ej flyttas till sjukhus
    – Äldreboende enheterna saknar kompetens och utrustning för att sköta sjuka äldre.
    – Syrgasutrustning hade sparat många liv.

    • Kristoffer september 20, 2020, 23:58

      Nja, jag skulle hävda att det bara är ännu en delfaktor.

      Antalet som blivit smittade i Sverige är med stor sannolikhet betydligt större än i grannländerna. Detta borde räcka för att förklara stora delar av skillnaden i dödsfall.
      Och jag skulle bli mycket förvånad om det inte är tidsfaktorn för (tillräckliga) åtgärder kontra smittoläge som är den stora faktorn bakom skillnaderna i hur många som blivit smittade. Följt av stringensen i åtgärderna (hårda begränsningar och/eller större skräck i informationen) som påverkat hur snabbt smittspridningen avtagit.

      Sen tillkommer såklart diverse effekter (åt olika håll):
      Tex att i relativa tal verkar Sverige ha skyddat 70+ bättre, men ålderdomshem något sämre jämfört med Danmark.
      Eller influensasäsongen varit olika mellan länderna
      Eller hur statistiken görs i respektive land (men mot vissa länder längre bort och länder med liknande dödstal så är den dock en väsentlig faktor vilket påverkar sammanställningar globalt – tex den att Sverige skulle ligga på en 13:e plats.)

      Däremot är delfaktorerna viktiga i sig, för alla förbättringar som kan göras till rimlig kostnad (kostnad i betydelsen vad det har för negativ påverkan i övrigt) är ju intresssanta för samhället. Men i betydelse för att förklara dödstalen i stort så blir de ofta bara dimridåer.

      • Mikael Rasmusson september 21, 2020, 11:10

        javisst har smittspridningen variit för hög i Sverige, och det är huvudorsaken till de höga dödstalen. Men det hade gått att rädda fler om ine vissa sjukhus varit hårt belastade. Det där med influensan är en usel hypotes, Tegnell borde gått in och tittat på överdödligheten de senaste fem åren för att se att skillnaderna är försumbara mellan de nordiska länderna. Och Italien och Spanien hade rejäla influensor både 2019 och 2020, inte hjälpte det.

        • Tommy Andersson september 24, 2020, 00:26

          Varför skall man titta på överdödligheten för de sista 5 åren? Det räcker väl med att titta på 2019 då Sverige hade en underdödlighet (jämfört med snittet de senaste 5 åren) och vad jag kan se så hade Norge en normal dödlighet (mortality.org). Varför det skiljer har jag ingen som helst förklaring till.

      • Sandra september 23, 2020, 23:19

        Låter som massa ”förklaringar” ala tegnell.
        I Tyskland har man varit tidiga med syrgas o på så sätt kunnat rädda gamla på boenden.
        Ja visst har vi haft fler smittade o därmed fler döda än de andra nordiska länderna men när de kommer upp i vår nivå av smittade kommer de inte gå om sverige i döda/befolkning. Tyskland bla har massa smittade men inte så många döda som Sverige.
        70+ har kunnat skydda sig själva om de bor hemma men de som är på boende har inte kunnat skydda sig när smittad personal vandrat runt utan testning o smittspårning. Sen fhm som lagt ansvaret på varje verksamhet att själva bedömma om det behövs skyddsutrustning. O symtomfri smittar inte osv…
        Inget fel på den svenska linjen med att hålla samhället öppet men mycket tomma ord i att ”skydda gamla” när det bara varit prat utan verkstad.
        Många gamla som blev sjuka hade kunnat räddats också men dömdes till döden för rekomendationen var de skulle stanna på boende, inte träffa läkare o istället för syrgas ges palliativ vård.
        Så dags att sluta hoppas på att de andra nordiska länderna kommer gå om oss i dödstal för att smittan ökar, det kommer de inte. Vi har misskött det ordentligt från början. Den låga dödsutvecklingen vi har nu hade vi kunnat ha redan från början o slippa alla dessa döda.
        Det är ju ingen skillnad nu från då mer än testningen. Immuna är vi heller inte så smittade kommer öka här med igen som i andra länder. Döda kommer nog inte öka på samma sätt för vi har väl lärt oss av misstagen.

        • Tommy Andersson september 24, 2020, 00:30

          Varför heter det killgissa? ;)

        • Hans Lindblom september 27, 2020, 11:17

          Det finns en övertro på att lite syrgas skulle ha räddat en massa liv.Det handlar inte om att kunna ge lite syrgas, det handlar snarare om att ha en arsenalen olika sätt att ge syrgas i takt med att en sjukdom progredierat. Dest som börjar som en grimma med 2 L syrgas i näsan kan snabbt öka till ett behov av att kunna ge 60-70% syrgas med ett flöde på 30L/minut. Då pratar vi inte längre möjligheten att det ska kunna ges hemma eller på SÄBO, vi pratar avancerad sjukvård

    • Hampus Eckerman september 21, 2020, 09:08

      Jag tror vi kan ignorera dessa fria fantasier efteesom vi vet att 80+ vårdats på IVA i ungefär samma proportioner som i Danmark. Konspirationsteorier är aldrig så kul.

      • Mikael Rasmusson september 21, 2020, 11:02

        Av 2669 avlidna på särskilt boende har 2611 dött på detsamma. Vad är Danmarks siffror?

    • Mikael Rasmusson september 21, 2020, 11:20

      ca 50% av de avlidna återfinns på äldreboenden oavsett land och antal. I första hand är det mängden smitta i ett land som avgör antalet döda. Men visst kunde ett antal ha räddats om inte det varit som Yngve Gustafsson beskrivit. Kanske flera hundra?

  • anna september 21, 2020, 10:17

    riktigt tjatigt med påståenden om höga dödstal utan att redovisa att vi ligger på 12 plats, alltså 11 andra länder har högre dödstal per capita än vi

    • Sandra september 23, 2020, 23:27

      Och? Vi är ett glesbefolkat land med bra tillgång till sjukvård o bra ekonomi jämfört med de länder före och efter oss. Vi kunde skött detta bättre. Inte med lockdown men att ta det på allvar istället för att vänta på flockimunnitet. Att testa/smittspåra o se till att äldrevården har obligatorisk skyddsutrustning o äldre får vettig sjukvård istället för ”palliativ vård”.

      • Tommy Andersson september 24, 2020, 02:10

        Verkligen?! Bättre sjukvård och ekonomi än alla andra länder i världen…det känns inte så. ;)

  • Marko september 22, 2020, 10:03

    Jag tror att det Tegnell sa kunde vara en delfaktor till dödstalen var ”underdödligheten” året/åren innan, inte den milda i sig. Folk som inte blev sjuka då avled nu. Inte hela svaret, men en pusselbit av flera…

    Sen förundras jag över att få insett att den procentuella dödligheten På SÄBO inte är högre i pr än tidigare år, så den i sig är inget enskilt ”misslyckande”. Alla år är ca 50 procent av de avlidna i den åldersgruppen hemmahörande på SÄBO (av den statistik jag kunnat googla fram i vart fall). Orsaken är enkel, de är redan allra (20 procent avlider inom en månad, den genomsnittliga tiden där är 6-9 månader). Krass fakta, men ändå fakta…

    Dessutom så är det i år INTE en överdödlighet på 65+ ens i år, med hänsyn tagen till befolkningsmängden i den ålderskategorin de senaste 23 åren. Och jag tror personligen att det kommer att ”sjunka” mer i år, men det är bara en kristallkula/prognos…

    Slutligen, jag anser att vad Sverige än skulle gjort (lockdown etc) så hade det påverkar utfallet marginellt, smittan var redan här i mars. Hade åtgärdens varit absoluta facit skulle samma utfall ske hos länder (och inom länder) nör detvtillömpat samma strategi – men så är ju inte fallet. Norge hade samma policy som Spanien – vitt skilda utfall (Spanien var väl ändå tuffare). Och inom Sverige har vi olika utfall, trots exakt samma åtgärder/strategi…

    Bra Emanuel, du är en strimma sol i journalisthimlen, som annars ofta består av mörka regnmoln… 😀👍👏

    • Sandra september 23, 2020, 23:33

      Det är mycket prat om överdödligheten o att lika många dör i vanlig säsongsinfluensa. Hur förklarar man då skillnaderna med nordiska länderna?
      Har de extrem underdödlighet i år? Eller har de inte ens nån säsongsinfluensa som gamla dör i alla andra år? Eller dör det alltid fler i Sverige än i de andra nordiska länderna?
      Det tjatas alltid om att vi inte ska jämföras men vi kan ju inte jämföra oss med länder som Spanien, Italien o usa. Våra förutsättningar är ju mest lika de nordiska länderna ändå har det gått lika dåligt för oss som för tätbefolkade fattiga länder eller länder men en stor underklass.

      • Tommy Andersson september 24, 2020, 00:50

        Hmm…det var ju det som Tegnell försökte förklara (och som några ovan försökt förtydliga). Man skall nog inte heller stirra sig blind på dödsorsaken för Sveriges underdödlighet under 2019 går över hela året…det kan ex vis betyda att sommaren inte var extremt varm mm.

        Lika självklart är att än fler dött av Covid-19 i Sverige jämfört med våra grannländer pga att fler blivit smittade (hittills). Fortsätter våra grannar med lockdowns tills det finns ett fungerande vaccin så lyckas de med all säkerhet hålla nere på antalet döda i Covid-19 i alla fall, hur många som dör av ensamhet, familjekonflikter, missbruk, obehandlad cancer samt andra sjukdomar mm räknas uppenbarligen inte i denna tävling och inte alla övriga samhällsproblem som följer heller.

        • Urban september 26, 2020, 14:21

          Måste instämma med Sandra. Även Norge, Danmark, Finland och Tyskland hade lindrig säsongsinfluensa 2019/2020 och därmed underdödlighet i början av 2020. Se respektive lands diagram en bit ner på följande följande länk :
          https://svenska.yle.fi/artikel/2020/06/05/ovanligt-fa-doda-i-finland-hittills-i-ar-trots-coronavaren-sverige-ensamt-i .

          Sverige är bra på mycket men när det gäller hanteingen av pandemin har vi dessvärre inte lyckats. Hittills under denna pandemi har Sverige betydligt fler döda (och inte så oviktigt också fler allvarligt långtidsjuka i arbetsför ålder som eventuellt har fått men för livet) än våra nordiska grannländer. Dessutom har arbetslöshet och BNP rasat mer än övriga nordiska länder. Arbetslösheten i Sverige är nu över 9% (ungefär i nivå med Italien) och hög arbetslöshet brukar även ge negativa effekter på sikt också.

          • Tommy Andersson september 27, 2020, 08:37

            Det rörde sig alltså om året 2019, under hela året så hade Sverige en underdödlighet jämfört med ex vis Norge. Men man måste naturligtvis få välja den statistik som passar ens argument och känsla för vad som är sanning bäst…

  • Tommy Andersson september 24, 2020, 08:28

    Ö till Ö inställt fyra dagar innan start, Vasaloppets organisation funderar på att ställa in loppet. Alla de stora motionsloppen som ger en extra motivation för folk att träna och hålla igång vet inte om de kan köras nästa år pga orimliga regler rörande folk i grupp.

    FHMs uppgift torde vara att främja folkhälsan inte motarbeta den. Finns inget rim o reson i att stoppa dessa tävlingar pga en sjukdom liknande en tuffare säsongsinfluensa, det har aldrig skett tidigare och bör inte ske nu. Det är inte folk i riskgrupper som ställer upp och den extra spridning av viruset som möjligtvis sker vid dessa arrangemang torde vara överspelad då vi redan haft en såpass stor samhällsspridning.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa