≡ Menu

Coronaveckan som gått, vecka 16

Nyhetsflödet är intensivt, men hur många orkar hänga med?
Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.

Det är just nu 1540 döda i Sverige med Covid-19. Och det är just döda med covid-19, inte döda av covid-19, som räknas. Man kan alltså vara långt gånget sjuk i något annat, men får man covid-19 och dör, räknas det som att man dött av just det i statistiken. Länder rapporterar olika vilket gör jämförelser svåra, särskilt som en del länder inte rapporterar avlidna på äldreboenden. I Sverige står äldreboenden för en tredjedel av det totala antalet avlidna.

Folkhälsomyndigheten rapporterar att de upplever en platå i antal döda i Sverige:

Bild från fredagens presskonferens.

I grafen ovan kan man tolka det som att vi nu ligger på runt 50 döda per dag, vilket skiljer sig mot de siffror om hundratals döda som det varje dag skrivs nyheter om. Skillnaden är att nyheter varje dag skriver om den ackumulerade siffran. Det vill säga det totala antalet inrapporterade döda. Det kan alltså vara fall från hela veckan. Grafen ovan visar hur många det är som dött – per dag. Men det kan alltså tillkomma fall på respektive dag, längre fram.
Adam Altmejd har hittat ett mönster i eftersläpningen och skapat en beräkning i hur staplarna sannolikt kommer att se ut om en vecka eller tre. Även här blir det faktiskt tydligt att vi är på en platå (kanske till och med något sluttande?)

I veckan har Anders Tegnell sagt att han tror att vi når flockimmunitet innan vi får ett vaccin. Vaccin beräknas vara minst ett år bort. Stockholm kan nå flockimmunitet redan i maj, enligt Tegnell. Flockimmunitet innebär att minst 50-60 procent av svenskarna kommer att smittas med corona och därefter bli immuna, vilket gör att viruset får svårt att fortsätta spridas. Tegnell säger också att han inte tror att dödligheten med covid-19 är värre än den årliga influensan, även om han tillägger att det är alldeles för tidigt att veta säkert. Det skulle innebära att covid-19 hade en dödlighet på 0,1 procent på befolkningsnivå. Om hälften av svenskarna smittas innebär det att totalt 5 000 svenskar skulle dö med covid-19. Ett vanligt år dör mellan 500-2000 svenskar av influensan. Sveriges tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke pratar djupare om detta i en engelsk intervju i veckan, som är mycket intressant.

Veckan har annars präglats starkast av att medieprofilen Adam Alsing avled i corona, 51 år gammal. Aftonbladets artikel om händelsen blev på bara en dag den mest delade artikeln på svenska Facebook – någonsin.
Kanske är det så att Alsing blev en vändpunkt i pandemin? Vi fick nu ett ansikte på vad döden innebär, skrev jag i en krönika i GP.

I den offentliga debatten har det blivit hetast kring att 22 forskare, i olika områden, gick ut med hård kritik mot Folkhälsomyndigheten. Myndigheten kallades ”tjänstemän utan talang”. De 22 forskarna mötte i sin tur hård kritik, inte minst eftersom deras öppningsmening hade ett fatalt faktafel: Sverige är ganska långt ifrån Italiens dödstal och de 22 forskarna fick införa en rättelse i sin text. Trots det gick en av de 22 forskarna, Cecilia Söderberg-Nauclér, ut och ville att Tegnell skulle avgå. Något hon sedan förnekade att hon ha sagt, vilket motbevisades av en inspelning från reportern som gjort intervjun. Mot slutet av veckan gick två av de 22 forskarna ut och tog avstånd från åtminstone delar av debattartikeln.

I övrigt har kritiken gällt Sveriges hantering av de gamla och svaga. Jenny Strömstedt instagraminlägg som kritiserade inställda skolavslutningar fick enormt stort genomslag.

Utanför Sverige fortsätter Sveriges strategi i coronapandemin att vara ett hett diskussionsämne, även om det också sprids osanna rykten om att Sverige inte skulle ge intensivvård till de över 80. Men utöver vår strategi är det prinsessan Sofia som diskuterats mest. Hon har ryckt in och snabbutbildat sig för att bistå vården i kampen mot corona.

Internationellt är det USA som tagit mycket uppmärksamhet. Inte bara för att deras dödstal skenar, utan också för att president Donald Trump gjort utspel på utspel. Han håller långa dagliga presskonferenser, där han kritiserar Sverige, men också ljuger om sina egna insatser. Under en presskonferens spelade han upp en egengjord video, full med propaganda och lögner, som fick medier att avsluta direktsändningen. Trump har också avslutat det ekonomiska stödet till WHO, vilket är allvarligt, eftersom USA varit den största sponsorn med 400 miljoner dollar. Det fick Bill Gates att höja sitt årliga anslag med 150 miljoner dollar.

I Polen, där högernationalistiska Lag och rättvisa regerar, har regeringen försökt använda corona för att vinna mark. Landet ska fortfarande hålla val i maj, trots att ingen får gå till vallokalerna, och nu pressar man igenom lagförslag som totalförbjuder abort och stoppar sexualundervisning. De sistnämnda lyckades till slut läggas på is, oklart hur länge.

I Sydafrika, där landet befinner sig i lockdown, har lejonen börjat ta över de folktomma ytorna. Åtminstone på asfaltsvägarna inne i nationalparken:

Det var allt för den här veckan! Tipsa gärna i kommentarerna om du tycker det finns något annat från veckan som gått som varit viktigt.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Madeleine Juniwik april 20, 2020, 07:21

  Hej Emanuel
  Tack för riktigt bra nyhetssammanfattning.
  Hoppas du har det bra och att du kan njuta av våren 🍀
  Var rädd om dig,
  Madeleine 🙏🏻

 • Per-Mattias Nordkvist april 20, 2020, 07:44

  Bra initiativ. Du har hittat din röst under denna period.

 • Erika Andersson april 20, 2020, 07:57

  Tack för bra sammanfattning.
  En idé: Kanske lägga till en sektion med statistik om antalet arbetslösa, konkurser och antalet stängda företag. Kanske kolla på självmordsstatistik? Depressioner? Stressrelaterade sjukdomar.

  • Emanuel Karlsten april 20, 2020, 08:41

   God idé, hade en tanke på att lägga upp det som sektioner, men var rädd att det skulle bli tungläst då. Ska fundera till nästa vecka!

 • Patricia april 20, 2020, 09:22

  Bra sammanfattning. Corona är så klart fruktansvärd i sig själv. Men min fundering är hur vidrig kommer inte eftterspelen bli? Arbetslöshet, ekonomiska konkurser och psykisk ohälsa relatera till detta? Vore intressant med en sådan sammanfattning. Tack för bra inlägg.

 • Ulla Bylund april 20, 2020, 10:41

  Tack, informativt och kortfattat och respektfullt

 • Lasse Karlsson april 20, 2020, 13:48

  Hej Emanuel!
  Du har säkert noterat att det pågår något slags kontakter mellan MSB och Amazon om datainsamling. Hoppas du har möjlighet att berätta mer om det och att det tas upp på (mån)dagens presskonferens.
  Inslag i Sveriges Radio:
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7453839
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1498787?programid=4540
  Har också sett att @JonKarlung kommenterat på twitter
  Och tack för bra veckosummering!

  • Emanuel Karlsten april 20, 2020, 13:55

   Hallå, idag får någon annan köra frågorna, jobbar på annat håll.

 • Hans Theander april 21, 2020, 19:50

  Välmodererat! Tydligt, varierat och helt enkelt bra! Gillar ditt frågande på presskonferenserna också. Tack!

  • Emanuel Karlsten april 21, 2020, 22:20

   Tack Hans!

 • Marcus Hast april 23, 2020, 22:03

  Tack för sammanfattningen! Det uppskattas i dessa tider.

  En sak jag ställer mig lite frågande till dock är antagandet att det skulle vara samma dödlighet som vanlig influensa och extrapoleringen att det medför att för flockimmunitet i Sverige så skulle det betyda circa 5000 dödsfall extra.

  Med tanke på att Covid-19 på bara drygt en månad redan gått över vad som är ett dåligt år i influensa (2000 dödsfall) så känns det kanske inte som ett helt rimligt antagande?

  Idag är det drygt 1000 personer döda i Stockholm, och man verkar anta att det är drygt 20% av befolkningen som är eller har varit smittade. Om man då ska komma upp i 50-60% så medför det 2000-3000 döda bara i Stockholm. (Även om det kan skilja beroende på hur det drabbar olika åldrar vid olika faser.)

  Det är klart, för en epidemiolog är Covid-19 kanske mer snarlikt en vanlig influensa än Ebola och mässling som det jämförts med tidigare (av epidemiologer). Men samtidigt är ju inte det sjukdomar som man är speciellt van vid i Sverige så det blir en underlig jämförelse.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.