Credd

Jag hoppar in som programledare i P3 i sommar!

av Emanuel Karlsten den juni 7, 2013

i Credd,Personligt


screenshot 2013-06-07 kl. 10.50.02

Idag har jag en rolig nyhet: Jag hoppar i sommar in som programledare för P3 nyheter med Kazmierska! Jag kommer under tre veckor vikariera för min tidigare kollega Natalia i en fördjupande nyhetstimme. Varje dag, live, mellan 13-14 med start måndagen efter midsommar kan du skruva in P3!

Det är roligt och framförallt en ny utmaning! Jag har tidigare gjort poddar och skapat program med P3 Browser, men den här gången är ansvaret betydligt större.  Jag ska leda programmet, intervjua gäster och säga smarta saker. Som tur är finns ett ganska stort team, både producent och researchers, som ser till att det blir ett bra program.

Framförallt passar det mig bra i tid! Sändningen utgår från Göteborg och jag brukar ha färre uppdrag under sommaren vilket ger utrymmet  att testa på nya saker.

Dessutom: i sommar får vi vårt första barn. Vilket bidrar till direktsändningsspänningen. Om det blir helt tyst efter någon låt vet ni varför – jag är antagligen på väg till BB.

Och när vi ändå talar om saken: Jag håller just nu på att förbereda mitt sommarprat för Gotlandsradion P4. Något jag inte alls hade lust med. Men lyssna den 7 juli så vet ni varför jag ändrade mig!

{ 3 kommentarer }

Nu gör jag radio med P3!

av Emanuel Karlsten den april 2, 2012

i Credd

Idag är det klart! Jag, Helen Alfvegren Karin Adelsköld och Gabriel Sundqvist gör radio i P3! Programmet heter P3 Browser och leds av Angelica Norgren och kommer gå i tio program från och med söndag!

Varje vecka kommer vi prata om vads om händer på nätet, webbtrender, nyheter, snackisar, fiffiga grejer. Ett samtidsprogram, helt enkelt.

Idag var vi i studion för att spela in det första programmet. @KarinAdelskold är GRYM! Så roligt att göra detta med henne. En internetveteran som började sin karriär som komiker i en tråd på mikrobloggen Jaiku för många år sedan och nu senast blev årets kvinnliga komiker. Men framförallt är hon SMART och KUNNIG! Blir grymt. Och @Rockspindeln såklart! Min vän som jag umgås med varje vecka. Vi blev tillfrågade från två olika håll och det känns som att vi kommer komplettera varandra grymt bra. Vi har ganska olika syn på mycket, både retas, retar, men framförallt har väldigt roligt. Hoppas det kan smitta sig genom radio! Det kändes åtminstone som en bra komposition under vårt första program i dag.

Men redan i torsdags gjorde vi en provsändning. Då var det bara Gabriel – som jag träffade för första gången då – och jag utöver programledaren Angelica. Och lite på känn pratade vi allmänt. Jag tycker ändå att det samtalet blev ganska spänstigt, inte minst för att Gabriel dissade mig lite då och då. De bästa samtalen blir oftast när man vågar ge varandra lite kängor!

Hursomhelst – det kommer att bli GRYMT kul att göra det här tillsammans med alla dessa stjärnor!

Här läser ni mer om programmet och här nedan följer vår provsändning från förra veckan:

{ 5 kommentarer }

Jag blir ägd av en gubbe och en 12-åring

av Emanuel Karlsten den januari 17, 2012

i Credd

Jag har börjat få åldersnoja. Det tar sig uttryck i alla möjliga märkliga former. En är att jag reagerar hårt när jag märker att jag inte längre förstår vad förkortningar betyder på nätet. Det gör mig skrämd på alla möjliga sätt.

Som när jag chattade med min 12-åriga syster och hon frågar ”vgd?”. Jag blev helt konfus och googlade i smyg för att kolla upp vad det betyder – och inte avslöja att jag blivit gubbe. ”Vad gör du”, betyder det tydligen.

Hursomhelst så handlade krönikan i DN om detta idag. Dagen jag blev gubbe, liksom.

Vilket lett till många glada tillrop. Men också att jag blivit ägd några gånger. Bland annat av en riktig gubbe:

Men framförallt av min 12-åriga syster. Som är helt förtjust över att hon nu ägt mig inför hela Sverige.

I dag kan hon inte sluta skicka sms om saken. I stil med det här:

Man kan säg att jag är ägd. Igen.

Här är krönikan.

{ 2 kommentarer }

Trivselprat på Radio gotland

av Emanuel Karlsten den mars 11, 2011

i Credd

Nu är jag hemma igen efter en HEKTISK dag som jag trodde skulle gå i Assanges tecken, men som senare övertogs helt av Juholt-debaclet.

Skit i det nu. Jag har i alla fall hittat radioklippet från imorse när Radio Gotland ringde och intervjuade. Det blev trivseltorstensamtal, där jag pratade om Vi i femman, mitt jobb och lite lustigt nog en hel del om den här bloggen.

Det gick säkert bra, jag vägrar lyssna på mig själv i efterhand, men för den som vill kan man göra det här:

http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=55&play=2953982&playtype=S%C3%A4ndning

(för övrigt lite ledsen över att jag inte hittade någon inbäddningsknapp för ljudklippet, då jag vet att @zackrisson kämpat hårt på SR.se med att få ut denna. Oh well)

{ 0 kommentarer }

En stor dag för en Visbybo

av Emanuel Karlsten den mars 8, 2011

i Credd

Man kan aldrig bli profet i sin egen stad, men i dag är jag i alla fall ämne för en artikel i lokaltidningen Gotlands allehanda. Det är stort. Väldigt, väldigt stort. För mina föräldrar verkar det vara större än alla riksprogram i världen. De ringde båda i morse och väckte mig med nyheten.

Nu är jag Visbysonen, en ”toppbloggare”.

Men roligast och ändå min yngsta syster, 12-åriga Elvira. Hon såg artikeln i tidningen innan någon annan och fick en snilleblixt. Hon klippte ut en bild på sig och passade in den över min bild i artikeln.  ”Kolla, kolla jag är i tidningen!”. Mamma såg rubriken ”toppbloggare karlsten” och den stora bilden på Elvira och höll på att sätta morgontet i vrångstrupen – innan hon insåg min systers fiffiga skämt.

Det var kul tyckte jag! Är det någon som har en bättre bild på saken än den här pixliga mobilbilden mamma skickade på tidningsutklipp (är det första gången hon klipper ut en artikel jag är med i?) så säg till!

Uppdaterat: GA:s webb har hela texten ute! Har inte vågat läst en. Tycker alltid det är så plågsamt att läsa ens egna citat återgivna i text.

Uppdaterad 2: Nu har jag läst texten. Några saker som man kanske borde ta tillfället i akt att vidareutveckla:

Scandicbiblarna: Jag tror det var 2007 när Scandic valde att ta bort biblarna från hotellrummen – för att de kunde uppfattas stötande för gäster. Porren på tv:n? Nej, den fick vara kvar. Den tjänade man pengar på. Minns att @bitteassarmo skrev en debattartikel om det där som fick stort genomslag. Och att jag själv gick i taket, överengagerade mig (som jag så ofta gör), startade sajter, automatiserade mejlformulär och försökte driva bloggdrev på min blogg. Tills de till sist la tillbaks biblarna (i stället för att också ta bort porren).

”Tjelvar”: Ett internetforum baserat på first class som alla skolelever hade på gotland. Ja, ”besatt” är ett beskrivande ord. Jag engagerade mig i _alla_ debatter. Hade jag ingen ställning tog jag en.

Zambia: ”Åkte dit som en pojke kom hem som en man”. Tänk att jag sa det. Jag ställde det förvisso mot lumpen, som jag gjorde tidigare, som på många sätt var en barnlek i jämförelse. Men ändå. Jaja.

{ 12 kommentarer }

Jag är på löpet i dag

av Emanuel Karlsten den oktober 7, 2010

i Credd,Personligt

Det här var roligt tycker jag. KvP och GT valde att dra på Facebooknyheterna, som engagerar fyra miljoner svenskar, på sina löp i dag. Bilden är dessutom från min profil och en grupp som jag bjöds in till igårkväll. För den som zoomar in, snor ett löp (eller köper en Expressen, GT, KVP – den finns inne i tidningen också) avslöjas flera privata saker. Kittlande!

Jag försöker för övrigt suga så mycket jag kan på de här milstolparna. Första gången jag publiceras, första gången på bild, första dokumentet, första artikeln, första gången på löpet osv. Det kanske ser fånigt ut utifrån, men själv tänker jag att det kanske är få gånger i livet man får uppleva det, och vill njuta av den märkliga känslan av att tapetsera delar av Sverige så länge det går.

Här är för övrigt kröniketexten inne i tidningen, och några fler bilder.

{ 5 kommentarer }

Förresten, om bloggböcker

av Emanuel Karlsten den maj 16, 2010

i bloggar,Credd,Mellansnack

Bloggade ju häromdagen om bloggar som tar plats i bokhyllan. Om i synnerhet Dagens outfit, boken om svenska modebloggar.

Jag ombads skriva ett bloggomdöme om Underbara clara i boken. Och titta, där är jag:

{ 6 kommentarer }

Att se på historien genom aprilskämt

av Emanuel Karlsten den april 2, 2010

i Credd,Personligt

Vi har en speciell relation, aprilskämten och jag.

Det började för två år sedan. Jag hade inte jobbat på Dagen särskilt länge och frågade om man inte brukade aprilskämta i tidningen? Det hade man, men man hade inget planerat i år. Samtidigt var de öppna ifall jag hade några kul förslag. Jag funderade och tänkte att det kunde vara ett bra sätt att visa upp en ny sida av Dagen. En lättsammare sida. Med självdistans.

Vi skrev om Kollektomaten som gav välsignelsebonus. Läs den!

Artikeln blev en succé både för sajten och för mig. Dagen hade precis börjat få uppmärksamhet i branschkretsar och bland nätfolk och skämtet spred sig snabbt (och lurade göteborg). P3 ringde upp och ville göra en intervju om saken. Jag pratade med Johan Hilton (nu biträdande kulturchef på Expressen) i direktsändning, om jag inte minns fel. Det var första gången jag var i radio.

Året efter kom jag ihåg klicksuccén. Och gjorde istället en sammanställning av årets bästa aprilskämt. Vågade lite. Tyckte lite. Det blev om möjligt än mer klickat. P3 önskade medverkan igen. Den här gången fick jag titeln ”Expert” – på vad är oklart – och fick förklara varför aprilskämt inte dör med internet.

I år skrev jag för Expressen. I vårt krångliga bloggverktyg försökte jag knåpa ihop listor på de bästa aprilskämten, med getingbetyg. Och fick sedan förklara varför aprilskämt kan vara så viktiga.

Det var lätt att motivera det.

{ 11 kommentarer }

Jag är nominerad – klicka dig blå

av Emanuel Karlsten den februari 3, 2010

i Credd

Den här bloggen är ungefär en månad gammal. Trots det är den nominerad till något som heter Yaba, ett årligt pris som delas ut till bloggar som skriver om digitala medier och sånt.

Jag är inte riktigt på det klara med hur stort det här är. Om jag ska rycka på axlarna eller rodna. Men några av er som läser har uppenbarligen nominerat bloggen. Och det är jag givetvis stolt och glad över!

Så kan vi inte gå in och rösta? Om jag minns saken rätt från tidigare år så redovisas hur många röster respektive nominerad fått. Så kila in, klicka dig blå, gör vi något bra av det där. Inte sant?

http://www.daytona.se/yaba/2010

{ 4 kommentarer }

Uppmärksamhet

av Emanuel Karlsten den december 19, 2009

i Credd

Helt överväldigande med alla grattis och uppmärksamhet! Dagens media var först att rapportera. Expressen gjorde egen grej liksom Medievärlden. Och så rajtade Kyrkans tidning och Journalisten.

På Twitter exploderade det med hundratals retweets och gratulationer. Och pappersExpressen valde i dag att köra en fyrspaltare på saken med den generande kvällstidningsrubriken ”het talang”.

Hur är tanken att jag ska tackla allt det här? Hur svarar man på det utan att bli varken pompös, arrogant eller kaxig?

Jag väljer att njuta av det. Försöka att inte skratta bort utan istället suga på varje smickrande mening. Låta det sjunka in och göra mig glad. Inse att det är nu, kanske bara nu, och därför värdesätta det desto mer.

Tack!

{ 22 kommentarer }