≡ Menu

Gnäller jag inte väl mycket?

Jag kritiserar ovanligt mycket nu, jag är medveten om det. Jag är också betydligt mer onyanserad i min kritik. Och det är, på ett sätt, medvetet.

Under tiden jag arbetade på Dagen har jag varit noga med att varje ord av kritik ska vara nyanserad, och välgrundad. Jag menar att det egentligen är enda sättet framåt.

Men den ambitionen skapar också en otrolig prestationsångest. Där varje ord bör vägas noga, varje text värks fram under en orimligt lång tid. Det håller inte längre, iaf inte när man också ska skriva om en massa andra saker.

Alternativen är därför  att hålla tyst eller att skriva ut de oborstade, spontana reflektionerna. De som blir länkkommentarer på den här bloggen. Jag har valt det senare. Jag tror inte jag mår bra av att vara tyst och jag har inte längre någon direkt skyldighet eller plikt att skriva det nyanserade. Jag får blurpa ur mig skit hit och dit. Det får vara en del av min process, och ni får – om ni vill – hänga med.

Det innebär inte att jag inte fortfarande strävar efter att skriva nyanserat, men att jag också tillåter mig att vara orimligt gnällig på den här bloggen.

Min förhoppning är att det också gör den personligare. Kanske roligare. Allra mest för mig, men också för dig.

Ja, det var det jag tänkte att vi borde prata om. Måste dra nu. Vi kan väl höra sen. Hej.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Andreas Skog oktober 21, 2010, 09:20

  (H)Expresseneffekten? :-)

  • Emanuel Karlsten oktober 21, 2010, 09:23

   Haha! Nej, jag tror inte det. Fråga mina vänner, spontant har jag alltid haft en dragning till det cyniska. På något sätt gillar jag cynismen, och ännu mer att överraskas av att jag har haft fel.

 • Samuel Varg Thunberg oktober 21, 2010, 09:20

  Fortsätt med det du gör Emanuel! Din blogg fungerar som ett träd som sprider grenar (läs länkar) till några av de mest intressanta och läsvärda sidorna….

 • Andreas Skog oktober 21, 2010, 09:20

  (H)Expresseneffekten? :-)

  • Emanuel Karlsten oktober 21, 2010, 09:23

   Haha! Nej, jag tror inte det. Fråga mina vänner, spontant har jag alltid haft en dragning till det cyniska. På något sätt gillar jag cynismen, och ännu mer att överraskas av att jag har haft fel.

 • Samuel Varg Thunberg oktober 21, 2010, 09:20

  Fortsätt med det du gör Emanuel! Din blogg fungerar som ett träd som sprider grenar (läs länkar) till några av de mest intressanta och läsvärda sidorna….

 • brynte oktober 21, 2010, 09:23

  Jag föredrar iofs ditt gnäll framför att du är tyst. Så kör på, tycker jag.

 • brynte oktober 21, 2010, 09:23

  Jag föredrar iofs ditt gnäll framför att du är tyst. Så kör på, tycker jag.

 • Johan S. oktober 21, 2010, 10:55

  Dagen är Dagen. Expressen är Expressen. Allt har sin tid.

 • Johan S. oktober 21, 2010, 10:55

  Dagen är Dagen. Expressen är Expressen. Allt har sin tid.

 • JB oktober 21, 2010, 10:56

  Det är bara svårt att veta när du är ironisk och när du är allvarlig. Satt och grubbla över hur du kunde tycka att apg29 var balanserad. Tänkte – har du konverterat. Satt och filade på ett inlägg när någon annan mer klartänkt skrev, nu är du ironisk. Man börjar bli gammal :-)
  Lycka till med att rannsaka oss frikyrkliga, så att vi ser bjälken i vårt eget öga.

  • Emanuel Karlsten oktober 21, 2010, 11:00

   Fråga gärna nästa gång! Jag svarar.

   Den 21 oktober 2010 12:56 skrev Disqus :

 • JB oktober 21, 2010, 10:56

  Det är bara svårt att veta när du är ironisk och när du är allvarlig. Satt och grubbla över hur du kunde tycka att apg29 var balanserad. Tänkte – har du konverterat. Satt och filade på ett inlägg när någon annan mer klartänkt skrev, nu är du ironisk. Man börjar bli gammal :-)
  Lycka till med att rannsaka oss frikyrkliga, så att vi ser bjälken i vårt eget öga.

 • Joakim oktober 21, 2010, 13:54

  Fortsatt pa samma spar.

 • Joakim oktober 21, 2010, 13:54

  Fortsatt pa samma spar.

 • Underbaraclara oktober 21, 2010, 14:18

  jag gillar det. är i samma period själv nu. om man ska väga varje ord på silvervåg i rädsla för att bli feltolkad/förhasta sig så blir man tillslut knäpptyst.

 • Underbaraclara oktober 21, 2010, 14:18

  jag gillar det. är i samma period själv nu. om man ska väga varje ord på silvervåg i rädsla för att bli feltolkad/förhasta sig så blir man tillslut knäpptyst.

 • Emelie oktober 21, 2010, 17:27

  Tänkte faktiskt just den tanken sekunden innan jag klickade mig hit… ”käre tid vad han är negativ nu för tiden”. Och så möts jag av denna bekännelse, haha.

 • Emelie oktober 21, 2010, 17:27

  Tänkte faktiskt just den tanken sekunden innan jag klickade mig hit… ”käre tid vad han är negativ nu för tiden”. Och så möts jag av denna bekännelse, haha.

 • elisabeth guenther oktober 21, 2010, 18:34

  Äh, vadå negativ? Har jag missat nåt? Det är väl klart att man ska ifrågasätta, eller?

 • elisabeth guenther oktober 21, 2010, 18:34

  Äh, vadå negativ? Har jag missat nåt? Det är väl klart att man ska ifrågasätta, eller?

 • Reb & Anna oktober 22, 2010, 12:06

  Är inne i lite samma, eller liknande, fas just nu. Det där med att inte orka de halvkvädna visorna och det outtalade. Skrev en bloggpost om det i morse http://libreb.blogspot.com/2010/10/vodkaflaskan-pa-diskbanken.html

  Fortsätt! Det ärliga, eller oborstade om du så vill, är orsaken till att du var en välbehövlig frisk fläkt redan på Dagen. Och en stor orsak att fortsätta gilla och läsa dig.

  Och tack för länkning, förresten! Hedrande.

 • Reb & Anna oktober 22, 2010, 12:06

  Är inne i lite samma, eller liknande, fas just nu. Det där med att inte orka de halvkvädna visorna och det outtalade. Skrev en bloggpost om det i morse http://libreb.blogspot.com/2010/10/vodkaflaskan-pa-diskbanken.html

  Fortsätt! Det ärliga, eller oborstade om du så vill, är orsaken till att du var en välbehövlig frisk fläkt redan på Dagen. Och en stor orsak att fortsätta gilla och läsa dig.

  Och tack för länkning, förresten! Hedrande.

 • IDA oktober 22, 2010, 17:29

  Jag uppfattar det inte alls som gnälligt utan istället som oerhört befriande. Det är ju din sida och därmed dina tankar och funderingar! Idag är det generellt för mycket av; vem kliver jag på tårna, och, vad skall de andra säga om mitt ifrågasättande? Det är nyfikenheten och intresset, tillsammans med längtan efter något annat, som fångar mig. Gud är Gud. Men vad håller kyrkan på med? Vi är många som undrar.

  Jag föredrar personligt och roligt, heja!

 • IDA oktober 22, 2010, 17:29

  Jag uppfattar det inte alls som gnälligt utan istället som oerhört befriande. Det är ju din sida och därmed dina tankar och funderingar! Idag är det generellt för mycket av; vem kliver jag på tårna, och, vad skall de andra säga om mitt ifrågasättande? Det är nyfikenheten och intresset, tillsammans med längtan efter något annat, som fångar mig. Gud är Gud. Men vad håller kyrkan på med? Vi är många som undrar.

  Jag föredrar personligt och roligt, heja!

 • Per-Mattias Nordkvis oktober 23, 2010, 07:49

  Så länge inte gnällandet beror av lättja och ovilja att ”orka” vara nyanserad. Det finns allt för många plumpa debattörer(läs Siwert & co) som inte orkar vara nyanserade och bara hamrar på. Och sen har vi de allmänna gnällspikarna som är mer destruktiva än konstruktiva.

  ”Pessimister har oftast rätt, optimister har oftast fel, men det är optimisterna som förändrar världen”

  Dels en fråga om att skriva för sitt sammanhang(Dagen, Expressen eller bloggen) och dels en fråga om livssyn tänker jag.

 • Per-Mattias Nordkvis oktober 23, 2010, 07:49

  Så länge inte gnällandet beror av lättja och ovilja att ”orka” vara nyanserad. Det finns allt för många plumpa debattörer(läs Siwert & co) som inte orkar vara nyanserade och bara hamrar på. Och sen har vi de allmänna gnällspikarna som är mer destruktiva än konstruktiva.

  ”Pessimister har oftast rätt, optimister har oftast fel, men det är optimisterna som förändrar världen”

  Dels en fråga om att skriva för sitt sammanhang(Dagen, Expressen eller bloggen) och dels en fråga om livssyn tänker jag.

 • johnny lithell oktober 25, 2010, 19:58

  bra att du ser det själv. Jag brukar följa dina texter i tystnad och har ofta uppskattat det spänstiga perspektivet. Men på sistone har också jag tänkt på att du är ovanligt negativ. Det blir lite tungt efter ett tag… särskilt om man läser ifatt flera inlägg efter varandra! Dessutom är det lite väl tacksamt: alltid lättare att risa än att rosa. Det kommer alltid att finnas fler puckon än hjältar där ute…

 • johnny lithell oktober 25, 2010, 19:58

  bra att du ser det själv. Jag brukar följa dina texter i tystnad och har ofta uppskattat det spänstiga perspektivet. Men på sistone har också jag tänkt på att du är ovanligt negativ. Det blir lite tungt efter ett tag… särskilt om man läser ifatt flera inlägg efter varandra! Dessutom är det lite väl tacksamt: alltid lättare att risa än att rosa. Det kommer alltid att finnas fler puckon än hjältar där ute…

 • Victor Egerbo oktober 26, 2010, 14:37

  En av lärarna på salt(www.salt-sv.se) sa till oss elever i början av terminen att – en del tänker före dom talar, andra tänker efter de har talat, men en tredje grupp tänker när de talar. Alltså att samtalet är viktigt, och det gäller väll i skrivandet också? En del tänker före de skriver, andra efter de skriver, men många tänker när de skriver.
  Tack för många bra kommentarer och tankar. Tänk om vi vågar bli mer genomskinliga och ärliga, även på bloggarna. Frid! / Victor

 • Victor Egerbo oktober 26, 2010, 14:37

  En av lärarna på salt(www.salt-sv.se) sa till oss elever i början av terminen att – en del tänker före dom talar, andra tänker efter de har talat, men en tredje grupp tänker när de talar. Alltså att samtalet är viktigt, och det gäller väll i skrivandet också? En del tänker före de skriver, andra efter de skriver, men många tänker när de skriver.
  Tack för många bra kommentarer och tankar. Tänk om vi vågar bli mer genomskinliga och ärliga, även på bloggarna. Frid! / Victor

 • Henrik Steen oktober 27, 2010, 11:07

  Jag uppskattar ditt bloggande, både förr på Dagen och här och nu, mycket. Du har nån slags kritisk blick fast ändå inifrån. Ungefär som att du är lite sur på en massa grejer i kyrkans värld, fast du kan ändå inte låta bli att gilla den eller åtminstone känna att du hör hemma där. Ungefär som Gerald i Adrian Plass böcker, ifall du läst dom.

  Så fortsätt vara dig själv! De som inte tål det kan ju läsa andra bloggar.
  Allt gott! / Henrik

 • Henrik Steen oktober 27, 2010, 11:07

  Jag uppskattar ditt bloggande, både förr på Dagen och här och nu, mycket. Du har nån slags kritisk blick fast ändå inifrån. Ungefär som att du är lite sur på en massa grejer i kyrkans värld, fast du kan ändå inte låta bli att gilla den eller åtminstone känna att du hör hemma där. Ungefär som Gerald i Adrian Plass böcker, ifall du läst dom.

  Så fortsätt vara dig själv! De som inte tål det kan ju läsa andra bloggar.
  Allt gott! / Henrik

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.