≡ Menu

Läkaren berättar: Det behöver du genomgå när du får intensivvård

”Jag förstår att många som inte varit inne på Intensivvårdsavdelningen har svårt att förstår varför deras närstående eller andra medmänniskor inte accepteras för intensivvård. Det här nedan är anledningen.
Det är ett medicinskt beslut som fattas genom diskussion med flera erfarna IVA-läkare och patientens ansvarige läkare utanför IVA.”, skriver Amelie Frie, Amelie Frie, ST-läkare Anestesi och Intensivvård, Medicinspecialist på karolinska universitetssjukhuset.

Jag har fått tillåtelse att publicera hennes text här, för att fler ska förstå vad som händer på IVA och vad som ligger bakom ett beslut ifall någon ska få vård eller inte. Berättelsen är en sammanfattning av upplevelser från flera patientfall.

Läs och dela till den som behöver få en inblick.

”När patienten kommer till oss på IVA är den antingen redan intuberad, sövd och ligger i ventilator eller så är patienten vaken i maskventilator men behöver vara på IVA för att risken för respiratorisk kollaps är nära. Patienten övervakas alltid både med utrustning och personal som är närvarande.

Behandling med ventilator kan ske via mask (eller trach) om patienten är vaken, eller via tub i halsen om patienten är sövd. Ventilatorn hjälper patienten att andas och i de flesta Covid-19IVA-fall krävs att vi tar över andningen helt för att klara gas-utbytet (syrgas och koldioxid). Patienten är då djupt sövd. Det medför att patient inte använder sin andningsmuskulatur på upp till 14 dagar.

För varje dag i ventilator ökar risken för pålagring av infektion med bakterier från den egna floran, muskelsvaghet i hela kroppen, försämrad hostkraft och förvirring. Trenden i Covid-19 på vår intensivvårdsavdelning är att patienten, kliniskt och i lab, har ett tvåfas-förlopp. De är riktigt sjuka de första dygnet-dygnen för att sedan bli lite bättre. Sen kommer en försämring runt 1v i ventilator. Framåt dag 12-14 är de flesta bättre. Då börjar patientens svåra kamp:
Majoriteten utvecklar njursvikt. Det innebär att deras njurar inte klarar av att göra sig av med vätska och slaggprodukter. Inte heller klara av att justera syra-bas balans i kroppen samt elektrolytbalans. Det kan leda till övervätskning, lungödem, hjärtatrytmi.
Vi stöttar med med vätskedrivande i högdos och monitorerar syrabas och elektrolyter med provtagning var 2-4h. I enstaka fall när njurarna helt sluta att fungera kan dialys var ett alternativ för de som bedöms klara av den behandlingen.
Utöver detta ser vi en påverkan på fler organsystem:
– Koagulationssystemet med en benägenhet att bilda blodproppar i hela kroppen.
– Leverfunktionen. 
– Hjärtfunktionen som belastas av ventilatorns tryckförändringar i bröstkorgen. Många visar tecken på syrebrist i hjärtmuskeln.

När sjukdomsförloppet sedan vänder för de flesta och patienten förbättras så börjar urträning i ventilatorn. Patienten måste börja andas mer själv. Successivt kan vi dra ner på stödet i ventilatorn. Att bara sitta på sängkanten kräver hjälp av 4 personer. De är förvirrade och svaga.

Att genomgå det här förloppet är att överleva intensivvården. Det krävs en god reservkapacitet i samtliga organsystem för att klara det så länge som krävs vid Covid-19. En bra kondition och muskelreserv. Efteråt väntar en tuff tid av rehab, risk för infektion och försämring.
Jag förstår att många som inte varit inne på IVA har svårt att förstår varför deras närstående eller andra medmänniskor inte accepteras för IVA-vård. Det här är anledningen. De kommer inte att gynnas av den. De kommer inte klara den.
Vi stöttar och jobbar allt vad vi kan för våra patienter, men vi ska inte förlänga döden för de där döden är oundviklig. Det är ett medicinskt beslut som fattas genom diskussion med flera erfarna IVA-läkare och patientens ansvarige läkare utanför IVA.
Ni med älskade på IVA; vi finns där med dem dygnet runt. Vi sliter tills svetten rinner. Vi följer dem minut för minut. Alla parametrar och blodvärden. Justerar behandling. Tvättar dem, borstar tänder, suger bort slem, ändrar deras kroppsläge var 4h. Vi gläds och sörjer med er.
Vi för en dialog med patienten och närstående. Patienten kan alltid själv tacka nej till insatser men inte kräva en högre vårdnivå. Vi lämnar ingen att dö utan god omvårdnad och lindring oavsett. Men vid nej mot vår inrådan, vill vi veta varför. Ofta med bra info så möts vi.

Skulle jag förorda att mina föräldrar 65+ / någon närstående / patient med goda förutsättningar att överleva att tacka ja till IVA-vård?
JA!
Skulle jag själv tacka ja? Absolut!
Det må vara tufft och kan uppfattas som hemskt det jag beskriver ovan, men skulle inte tveka.”

Amelie Frie, ST-läkare Anestesi och Intensivvård, Medicinspecialist.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Bertil Karlsson april 24, 2020, 20:01

  Det är dags för FHM att tala om hur många som räddas i Intensivvården.

  • Pia Fridman april 24, 2020, 22:04

   Bra att detta belyses. Jag har jobbat på IVA i sjutton år, Aldrig att man väljer bort patienter som kan bli hjälpta av intensivvård.

  • Robert Johansson april 25, 2020, 07:49

   Det är ju ingen hemlighet men det tar tid att få ut data eftersom rapporteringen i kvalitetsregister släpar efter. Vilket är rimligt eftersom vårdpersonal ska fokusera på patienterna före administrationen

   • kenneth lehto april 28, 2020, 00:55

    Min fru har legat i respirator på IVA i 11 dagar och jag är otroligt tacksam för den vård hon får.

 • Magnus Danielson april 25, 2020, 01:37

  Bra med ytterligare en röst från IVA vården, och vad den innebär. Samtidigt som vi har matats med information om IVA vård så har vi en väldigt stor mängd sjuka inlagda som inte ligger på IVA. Medans vi för IVA har siffror på hur många som skrivs in och finns där varje dag, och lite statistik hur många som dör och skrivs ut, så har vi betydligt mindre siffror om de övriga COVID-19 patienterna i vården, hur många skrivs in? Hur många finns i den vården? Hur mycket vårdplatser finns det? Hur många skrivs ut? Hur många dör? Visst vore det uppiggande att veta hur många som skrivits ut från IVA och sedan hur många som skrivits ut från sjukhus?

  • Kristina Smedberg april 25, 2020, 09:41

   Hej
   Det finns en internetsida i Sverige med statistik http://www.c19.se som jag själv tittar på. Det är dock ingen myndighetssida.

 • Maggie Waldron april 25, 2020, 15:58

  Fint beskrivet. Det känns tryggt.

 • Sofie april 26, 2020, 08:09

  Jag har blivit livrädd. Jag är 32 år gammal och fet. Känner att jag inte skulle överleva covid 19. Har ångest av att behöva skicka barnen till skolan där jag vet att smittan finns, jag vet med säkerhet att coronaviruset finns på skolan med bekräftade fall men något som skolan inte går ut med (till alla).

  • Anna april 30, 2020, 08:06

   Hej! En del får inte så allvarliga symtom, t ex mest illamående o aptitlöshet ca 1,5 v. Vet äldre som haft endast lite symtom och nu mår bra! Vi får försöka att inte oroa oss i onödan!

 • Aina S-Gustafsson april 26, 2020, 12:39

  TACK Dr Amelie!
  Det känns tryggt att få detta förklarat, för det är hela tiden hysch hysch om vad som händer
  i förloppet på denna Pandemi
  Såklart har vi alla livet kärt och naturligtvis fungerar man som människa att överleva……men som du skriver kommer inte alla orka att klara detta!
  Vi behöver få talare om detta för överallt är Människor oroade och många som sitter helt ensamma har en fruktansvärd ångest
  TACK från mitt hjärta till ER ALLA som orkar och ger er kärlek o omvårdnad när detta behövs! Vänligen Aina

 • AnnKi april 27, 2020, 00:05

  Tack för en bra beskrivning på vad intensivvård innebär🙌

 • Irene Larsson maj 2, 2020, 09:50

  Tack för bra information. Har förstått att det kan bli problem med respiratorvård, o nu fick jag mycket bättre förståelse för det tack vare den detaljerade förklaringen.

 • Adam maj 4, 2020, 20:48

  Tack för mycket bra information. Jag är 42 år och helt frisk men fick Covid-19 och låg 9 dygn i respirator. Djupt sederande också. Första tiden efter de väckt mig hallucinerade jag väldigt mycket. Tiden efter på IMA och AVA var också förvirrande. Hamnade på infektionsavdelningen sista tiden.Fick blodförgiftning och lungemboli. En hel del trycksår i ansiktet. Den värsta tiden jag någonsin upplevt. Är hemma sedan en vecka. Hela vårdkedjan med all personal har varit helt fantastiska. Vilka hjältar.

 • Jessica november 30, 2020, 14:53

  Det låter som att man måste vara frisk i grunden för att accepteras för iva-vpård (god reservkapacitet i samtliga organsystem står det) men det stämmer ju inte. Många har flera underliggande sjukdomar o vårdas på iva tom i respirator o överlever (diabetes, njursvikt, hjärtsvikt/andra hjärtsjukdomar/cancer, högt blodtryck , KOL/andra lungsjukdomar mm).

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.