Länkkommentarer

Hittat, länkat, kommenterat – February 9, 2014

av Emanuel Karlsten den februari 9, 2014

i Länkkommentarer

 1. Corporate Viral Advertising Zombie Botnets Need a Shovel to the Head — Medium:

  Kanske det dummaste reklamförsöket på Twitter någonsin. Använda spam för att likna en zombieattack mot profilerade twitteranvändare. Vem skulle kunna tänkas ens bli glad av en sådan grej?

 2. Mittmedia börjar trycka dagtid | Medievärlden:

  Så har då tidningsdöden kommit på riktigt i Sverige. Och koncernen mittmedia var först ut. Tidningar kommer inte längre tryckas på natten, utan dagtid. Detta eftersom koncernen inte ser en framtid att locka läsare till papperstidningen. Så krasst uttrycker man det, så krasst är det.
  Vem följer?

 3. Därför drar de in 50 miljoner visningar:

  Det är så fascinerande det här, all den kunskapen som sker bakom kulisserna kring Youtube-klipp och de som tjänar pengar på dem. Och att United screens har 50 miljoner visningar i månaden – wow.

 4. http://mobile.nytimes.com/2014/02/02/opinion/sunday/kristof-dylan-farrows-story.html?_r=0&referrer=:

  Det här var det vidrigaste. Woody Allens styvdotter kommer ut och berättar om övergreppen Woody utsatte henne för.

 5. Zlatans film – en fullträff rakt i målet | Herman Lindqvist | Kolumnister | Nyheter | Aftonbladet:

  Det här var väl väldigt intressant och välskrivet om vad Zlatans volvoreklam gjort för den svenska nationalismen. Av Herman Lindqvist, av alla människor! (välkommen tillbaka!)

 6. Nya FRA-domaren Hases Per Sjöblom: Jag är ingen expert – NyTeknik:

  Det här känns ju tryggt. Domaren i försvarsunderrättelsedomstolen, som ska döma om FRA gör rätt eller inte, har ingen tidigare erfarenhet i ämnet. Vilken cirkus det är ändå.

 7. Introducing #GuardianCam on Instagram:

  Enkelt och spännande grepp av Guardian!

 8. Svenska marinen i Afghanistan gör parodi på Grease lightning « Youtubes bästa klipp – topplista vecka/månad/år:

  Det här måste ju kommenteras. För just när Zlatans hajpade reklamfilm passerat någon miljon kommer den här ut. Och har nästan 1,5 miljoner visningar. Och är gjord av svenska soldater som bara har lite roligt på fritiden i Afghanistan. Och så smart och bra det hanteras av Försvarsmakten! Heja! http://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-soldater-i-grease-parodi-youtube-fluga/

 9. GP testar rörligt på Instagram | Medievärlden:

  ”testar” var väl att ta i när det bara är en post så länge, men väldigt kul! Heja @goteborgsposten! Kolla förresten också tv4:s försök

{ 0 kommentarer }

Hittat, länkat, kommenterat – January 20, 2014

av Emanuel Karlsten den januari 20, 2014

i Länkkommentarer

 1. Mannen och skulden – Kultur & Nöjen – Sydsvenskan-Nyheter Dygnet Runt:

  Helgens viktigaste läsning. Om en svensk norm som håller på att luckras upp i kölvattnet av alla stormar mot våldtäktsdomarna.

 2. Kjöllers fynd i våldtäktsdomen rena lögner | Politism:

  Jag tycker det här är grymt av @genusfolket. Men också problematiskt. För jag läste Kjöllers text om våldtäktsdomen och tyckte det var bra, men nu när Almestad gett ny bild så kvarstår ju bara det. Två bilder. Varför tar man inte chansen att kontakta Kjöller och reda ut saken? 
  Det är verkligen opinionsjournalistikens svagaste sida. Om man nu ens kan kalla det journalistik.

 3. App Store Pulls ’Barbie’ Plastic-Surgery App Following Backlash:

  Detta var det vidrigaste. En barnapp där man ska göra plastikkirurgi på en tjock-barbie, för att hon ska bli smal-barbie. För barn! Cynismen i detta, det finns inga gränser.

 4. Skattekollen – Vart går dina skattepengar?:

  Skattekollen är tillbaka, uppdaterad med nya siffror för 2014. och framförallt – i direkt samarbete med flera kommuner! Smart av skaparen av tjänsten, Filip Hadenius

 5. Stoppade av rektorn | GT:

  Under kan ske! När Expressen nu fått ytterligare en viral på över 30 000 facebookinteraktioner för en tio år gammal artikel – så uppdaterar de faktiskt och skriver just det. Att det är en tio år gammal artikel. Tack! Vi är på väg! Heja!

 6. Max fyller 100 000 likes – hyr in svensk youtubesångare « Youtubes bästa klipp – topplista vecka/månad/år:

  Jag är inte helt med på det här. Handlar det om att det är enkelt för Max? Att det inte kostar dem så mycket att testa och därför gör de det? Jag älskar @danielnordberg1:s ambitioner med sin youtubekanal, men den här kändes… för tolvåringar. Men å andra sidan kanske det är en yngre tonårspublik Max vill nå?
  Som experiment är det hursomhelst bra.

 7. TV4 söker YouTube-redaktör inom TV4Play – TV4 – tv4.se:

  Nu är det klart. TV4 ska börja satsa på Youtube. Och de gör det utan United screens, som ju delvis ägs av Bonnier. En liten branschskräll, det också.

 8. hd.se direktrapporterade från Ivanhoe – hd.se:

  Detta missade jag – att HD direktrapporterade Ivanhoe under nyårsdagen! Totalt meningslös, men väldigt rolig grej!

 9. Nils succéannons gav 100 jobberbjudanden – Sundsvall – www.dagbladet.se:

  Jag kan inte låta bli att reagera på några saker här. 1) Hur kan det  det blir webbrekord för ST av att ha knappt 3 000  facebookinteraktioner på en artikel? Har en dagstidning så lite trafik, är man så oengagerade? 2) Om man nu har det, måste man kissa på sig i byxan av upphetsning om saken? Artikeln fullkomligt dryper av klickhysteri, med länkar överallt och upphetsning över att TT till och med gjort en story på saken. I länkade artiklar förklaras det att “stora delar av Sverige” känner till saken. 3) Och till sist ifrågasätter jag det stora nyhetsvärdet. Även om det lättsmälta såklart är härligt och viktigt. Hm.

 10. Föräldrar farligare än skärmen – Gästkrönika – Ystads Allehanda – Nyheter dygnet runt:

  Det här var väl väldigt tankvärt om föräldraansvaret istället för barnasvaret om varför barn sitter vid telefonen.

 11. Sveriges mest virala publicister – december 2013:

  Bonnier fortsätter leverera statistik o vilka artiklar som är mest virala och vilka mediehus som delas mest. men jag saknar SR på listan? Och flera andra också. Som Politism. Är de inte medräknade, eller når de bara inte upp?

{ 1 kommentar }

Hittat, länkat, kommenterat – January 10, 2014

av Emanuel Karlsten den januari 10, 2014

i Länkkommentarer

 1. TV-tittandet minskade 2013 | Journalisten:

  Det här är väl ändå spännande! TV står sig fortfarande som det starkaste mediet, tätt följt av internet. Blir 2014 året då nätet passerar? Jag tror inte. Tidigast 2015.

 2. Corren tabbar sig – Imgur:

  Om detta är sant – jag har fortfarande inte fått någon bekräftelse från @correnpunktse – så är ju hemskt! Verkligen ingen medveten tabbe, gissar jag, utan bara väldigt tragiskt. Ont i magen-tragiskt.

 3. Resumé: ”Jag slutar för att det är min jävla skyldighet”:

  Det här får man väl säga var närmast chockerande uppfriskande? Till den grad att man vill höra mer, hela storyn. Eller åtminstone läsa hennes bok. Jag hör verkligen inte till de som läser eller läst Zandra, men har man sådan integritet, sådant mod borde man bli läst mer och – här är kanske anledningen till hennes beslut – ha friare tyglar.

 4. manniskor on Instagram:

  Följer ni “Människor” på Instagram? Ett ideellt journalistiskt projekt startat av Mattias Jägerskog med 40 journalister som berättar stories från olika delar av Sverige och världen. Så starka berättelser i kort format, på instagram. För att det går, för att det blir bra! Följ!

 5. Uraskan.se » Vi ger oss ut på nya äventyr!:

  Projektet Ur askan ger upp. Eller slutar. Eller hur man nu vill se det. Det som skulle börja med samma vånda som Ajour: Om massor av journalister får sparken blir mediehus sämre – kanske ska då journalister testa något eget? Göra det de tycker är kul? Det gjorde Annsofie och Lotta. Och har nu hittat något ännu roligare de vill satsa på.
  Så är det, så kommer det vara och så kommer det bli för ännu fler. Men inte alla kommer hitta något annat, en del kommer hitta modeller som gör att även en liten blogg kan bli betydande och inkomstbringande. Vi fortsätter vänta och se!

 6. Nättrenden – stoppa redaktion i glasflaska:

  Att Nyheter24 går på bonsai-kittenmyten är såklart extremt pinsamt. Men ärligt talat. Det här sättet att ursäkta sig förlåter faktiskt väldigt mycket. Det är ärligt, uppriktigt pusslande och humor samtidigt. Väldigt imponerande!

 7. If a tweet worked once, send it again — and other lessons from The New York Times’ social media desk » Nieman Journalism Lab:

  Superintressanta insikter från New york Times Twitter-år! Här finns massor att lära av för svenska medier! Och det här med q&a! Briljant!

 8. PCMAG:

  Jag är vanligtvis inte så förtjust i de här engelska övervakningstexterna. Men det här var intressant. Om hur FBI helt casual ber tjänster ge dem direkttillgång och varför man inte kan göra det. “Att skapa en bakdörr för de goda är samma sak som att skapa en för de onda”

 9. Religionsbyten hennes kall – DN.SE:

  Vad är detta för konstig forskare som intervjuats? Som slänger ur sig en sådan här sak som anledning till att hon forskar på religiösa: “Hur man kan vara högutbildad och behålla en religiös världsbild, det tycker jag är intressant.” 

{ 0 kommentarer }

Hittat, länkat, kommenterat – January 8, 2014

av Emanuel Karlsten den januari 8, 2014

i Länkkommentarer

 1. ”The Mauler” och Tellbe blir studievägledare i ny kampanj – Dagens Media:

  Det är spännande det här, att en reklambyrå väljer nätstjärnor för att pusha en sajt om studier. Men jag är verkligen inte säker på genomslaget här. Lisa Tellbe har förvisso en halv miljon följare på Instagram, men den absolut majoriteten av dem är engelsktalande. Finns verkligen nyttan här? Det skulle vara spännande att se siffror.

 2. Flashbacktråden som lurade Sverige – Metro:

  Åh, jag har längtat efter Flashbackgrejer i medier! Det var så länge sedan nu. Men det här är ju helt bisarrt! Hur kunde alla dessa medier gå på så enkla saker? Görs ingen typ av koll längre? Helt otroligt!

 3. Nytt kristet parti har bildats – Dagen:

  Jag orkar egentligen inte ha en annan kommentar på det här än “suck”. 

 4. ”Gillar inte att folk använder vårt varumärke” – Dagens Media:

  @danedstrom har tagit över som sociala medier-redaktör på Expressen. Jag tror inte att det, formellt, funnits någon sedan jag slutade? Hursomhelst tror jag det är ett synnerligen gott val. Och att kopplingen mellan löpsedel faktiskt inte är så långsökt som det först kan kännas. Kul!

 5. Guillou vill att boken stoppas – Kultur | SVT.se:

  @frigyes bok om Guillou dras nu in. Det är väl tur det. Se det här klippet och förstå varför. Men detta är andra boken på kort tid där journos brister i sin research på ett avgörande sätt. Och bok får rättas. Särskilt beklämmande kan jag tycka det är i @frigyes fall som positionerat sig som en granskare av branschen. Hur kunde du inte kolla med källan innan publicering? Fullkomligt obegripligt, tycker jag.

 6. “”Män ligger bakom allt dåligt i världen””

  ligger-bakom-allt-daligt-i-varlden-8150307.aspx#.UsfBNtuK8Z4.twitter

 7. Göteborgs 100 mäktigaste – hela listan – Göteborg – Göteborgs-Posten:

  Julia på plats 10, jag på plats 13. Det går bra nu?

 8. Mitt 2013 | William Spetz:

  William Spetz årskrönika. Alltså vilken fantastisk kille han är ändå. 

 9. Zlatan-intervjun gav Expressen nytt mobilrekord – Dagens Media:

  Så har då Expressen noterat ytterligare ett sajtrekord – med hjälp av en åtta år gammal artikel. Ännu finns ingen bredare problemformulering från Expressen om saken. Mitt förslag finns här.

 10. Most visited pages on Wikipedia 2013:

  Väldigt intressant att se vilka artiklar som är mest besökta på svenska Wikipedia under året. Och så otroligt märkligt. Johan Falk? Uniform? W? 

 11. www.sydsvenskan.se/sport/anja-gatu

 12. De är årets mäktigaste personer i Västsverige | GT:

  GT gör helt ogenerat en kopia på Göteborgspostens maktlista. Helt otroligt att de inte kommer på något eget. @juliamjornstedt är på plats sju (och själv är jag på plats 63), men ärligt talat är det en ganska tveksam lista där GP:s chefred inte ens är med och kommunpampen hamnar en placering under GT:s egen chefredaktör. 
  Kul och bra PR för Ung cancer och Julia, men… ja, lite oseriöst.

 13. Facebook allt mindre poppis bland unga | Nyheter | Aftonbladet:

  Det släpptes en rapport från Pew häromdagen som visade på nedåtgående trend för Facebook bland tonåringar i England. Jag har ju skrivit tidigare om att samma trend funnits i Sverige ett tag och Aftonbladet ringde häromdagen upp för några citat om saken. Mest fascinerande när Aftonbladet skriver är hur det sedan rewritas.

{ 0 kommentarer }

Hittat, länkat, kommenterat – December 26, 2013

av Emanuel Karlsten den december 27, 2013

i Länkkommentarer

 1. Take no heroes | Offside:

  Gissar att alla läste Zlatans intervju i helgerna. Det här är väl det mest nyktra som sagts om det hela. Läsvärt.

 2. jonas adner: Ett anti-livsverk:

  Detta är väldigt, väldigt märkligt. Och väldigt, väldigt härligt.

 3. Den kluvna näbbens talan | Ankan | Konst Litteratur Kulturartiklar | Expressen:

  Det är inte varje dag man kallas “tondöv och skumögd halvidiot” i Expressen, men det har nog hänt förr och kan hända igen.

 4. ”Hittepåsiffror bakom rekordskadestånd” – Computer Sweden:

  Viktig läsning om den sakkunnige som räknade ut att en fildelad beck-film innebär ett skadestånd på över fem miljoner.

 5. Vilken skillnad några få ord gör – Sveriges Radios API-villkor » API – Mashup.se:

  Wow, imponerande SR!

 6. Banksy’s Christmas card – Imgur:

  Fantastiskt!

 7. SD-Kuriren » Gästkrönika: Första SD-mötet började med Resarchgruppen:

  Det här tycker jag var intressant av SD:s pressis @martin_kinnunen. Det är klart att det måste vara upprörande att en person som springer runt och åsiktsregistrerar – hur vidriga åsikterna än är – nu legitimeras, till och med hyllas, för sina journalistiska avslöjanden. 
  Men två saker är intressanta här:
  1) Att Kinnunen menar att det är osannolikt att den som en gång haft bruna (eller röda) färger i sitt parti alltid kommer ha det. Det kan inte vara möjligt att man inte ser det ironiska i det när man själv haft medlemmar som klätt sig i bruna uniformer för mindre än 20 år sedan…
  2) SD vill ha svar på om man också skulle ta hjälp personer ur vitmakt-rörelsen för att göra journalistik. Vilket är en väldigt märklig fråga. SD måste givetvis förstå att de videoklipp och information som Expressen fått för att avslöja exempelvis järnrörsskandalen kom just från deras egna, främlingsfientliga led? Därmed är väl frågan besvarad.

 8. Sverigedemokrat i kommunfullmäktige vet inte vad hon driver för politik « Youtubes bästa klipp – topplista vecka/månad/år:

  Det här klippet kommer vevas några gånger inför valet nästa år. En direkt klassiker. Häpnadsväckande. Och givetvis väljer hon att avgå.

 9. Favorites from Sweden:

  PInterest släpper lista över de mest pinnade bilderna i Sverige under året. Global lista här

 10. Julhälsning från Haga:

  Hur fascinerande är inte det här? För trettio år sedan gjorde kungahuset ett inslag i vanliga svt där de bullbakade med Victoria. Och nu gör kronprinsessan och Daniel samma sak igen – på Vimeo. 

 11. 9 Social Media Hoaxes You Fell for in 2013:

  Mashable listar årets största fejkade virala stories. Intressant!

 12. Rent mjöl i fel påse – Kultur & Nöjen – Sydsvenskan-Nyheter Dygnet Runt:

  Egentligen är första och sista stycket allt man behöver läsa i den här texten för att förfasas. Men läs hela, äntligen någon som tar ett helhetsgrepp på “rent mjöl i påsen”-argumentet!

{ 1 kommentar }

Hittat, länkat, kommenterat – December 17, 2013

av Emanuel Karlsten den december 17, 2013

i Länkkommentarer

 1. Blåljus – Nyhet – För att vi bryr oss:

  Det här tänkte jag på när jag såg bilderna från demonstrationen i Kärrtorp: vilka hjältar de sex poliserna i mitten var! Läs en vittnesrapport från en av poliserna som var med.

 2. The ’fake’ Mandela memorial interpreter said it all | Slavoj Žižek | Comment is free | The Guardian:

  Guardian har bra vinkel på Mandelas fejkade teckentolkare – kanske var det en tolkning på hela spektaklet, allt gjordes för syns skull?

 3. Apples nya reklamfilm « Youtubes bästa klipp – topplista vecka/månad/år:

  Jag tycker den här nya reklamfilmen från Apple är helt genial! De tar upp ett nytt problem, vänder på det och gör det… ja, helt fantastiskt! Det skapar debatt, diskussion, väcker känslor och det är egentligen allt ett starkt varumärke behöver göra. heja!

 4. Dold inspelning avslöjar hur Säpo vill få tillgång till mejluppgifter – Nyheter | SVT.se:

  Det här är ju väldigt viktigt. Säpo går runt och pressar, nästan hotar bredbandsoperatörer som inte vill ge Säpo direkttillgång till data. Så bra av @jonkarlung att spela in allt och låta oss andra ta del av! Tack!

 5. The fall of the house of Tsarnaev — The Boston Globe:

  Boston Globe har lagt 5 månader på att granska de två bombarna och presenterar det i detta format. Jag är skeptisk till de här html5-presentationssidorna som blivit populärt bland stora internationella tidningar. av det enkla skälet att jag aldrig läst en. Eller aldrig sugits in till läsning av det.
  Amelia Adamo berättade någon gång att framgången med magasinet Amelia var hennes förvandling av tidningen så att varje uppslag skulle suga in läsaren. Att man kunde börja läsa på varje uppslag, att man skulle bli nyfiken, sugas in i texten. Jag tänker att det är exakt det man missar i den här typen av redigering.

 6. How ’Anchorman 2’ could change the way movies are marketed | The Verge:

  Fascinerande om hur Hollywood börjar styra om sitt marknadsföringskapital till att skapa viraler, snackisar, youtubeklipp för att mest effektivt sprida budskapet om en film.

 7. Alla är pedofiler | Genusfotografen:

  När @genusfotografen väl bloggar så bloggar han. Det här är en fantastisk uppgörelse med samtiden, tv-program, strukturer och genus. Varje gång jag läser honom blir jag glad, upplyst och provocerad. Jag håller inte med om allt, men det sätter igång tankar i mig som skaver, som gör mig och säkert också samhället bättre. Heja!

 8. Alla är redaktörer – eller borde åtminstone vara – Medierna | Sveriges Radio:

  Jag pratade i Medierna i lördags om att alla är journalister, omdefinerat i det mer tydliga “alla är redaktörer”. 

 9. Stefan Löfven – I Sydafrika nås jag av den sorgliga nyheten att…:

  Tänk så enkelt, så avdramatiserat det blir när Löfven kommenterar en händelse via sin Facebooksida. Som här om nazistattacken. Jag kan inte förstå varför Reinfeldt avstår det här.

{ 0 kommentarer }

Hittat, länkat, kommenterat – December 16, 2013

av Emanuel Karlsten den december 16, 2013

i Länkkommentarer

 1. Ge Sverige en antirasistisk julklapp! – Take Space:

  Den här antirastistreklamkampanjen är så sjukt märklig. Först tycker man en annons i DN är rasistisk (ja, det var den!), sedan ska man köpa en annons i en annan tidning för att beskriva en motbild, en motannons. Vem är det man nu vill nå? Den obildade, ouppkopplade delen av befolkningen som inte har internet? Har man en bild av pappersläsare som “någon som måste nås”? Är det en rent symbolisk sak, att ett offentligt utrymme som en helsida i tidningen inte ska få stå oemotsagd? För vems skull gör man då den symboliken? 
  Den enda vinnaren på det här är ju papperstidningarna som cashar in massa annonspengar för fullpris. Och det är ju iofs inte dåligt, men lite konstigt.

 2. Så fint!

  hugtherobots:

  I know it’s trendy to fight the system and cry that we are all becoming slaves of technology, but this attitude overlooks that computers and phones are tools for communicating. When someone thinks I’m an idiot smiling at a machine, I’m actually smiling at my girlfriend who is 10000 miles away and whom I would have never met if not for these newfangled electronics. As they say: when the wise man points to the moon, the fool looks at the finger.

  This is a topic that I’ve been wanting to tackle for a while now; much credit to this excellent post for bringing it to the front of my brain.

 3. Ersätt skolslöjden med sociala medier-kunskap – Internetworld:

  @kwasbeb skriver krönika om sitt avslöjande där han nästan förringar sitt eget arbete. Jag förstår honom, på ett sätt. Det måste kännas löjligt att komma in i en bransch där det är revolutionerande att göra en googling, skriva en artikel och bli kallad “framtiden”. Att söka på twitter, göra några skärmdumpar om sexism och sedan hyllas som innovationens moder. Men Jack representerar en ny generation journalister. Som är digitala infödingar, där research är detsamma som olika google-varianter. Där man är uppväxt och känner till kultur som “internet”. Där allt är enkelt, för att det är den värld man känner till, intresserar sig för, fascineras av. Och som dessutom kan skriva. Skriva riktigt bra om det.
  Det kallas att vara journalist, även om jag förstår att det först kan kännas främmande. 
  Det Jack gör är viktigt för en identitetsfamlande bransch, det får oss att förstå saker, en utveckling och var vi är på väg. 
  Och följer du inte @kwasbeb på Twitter så är det dags! 

 4. Lagen ger FRA för stort utrymme | Brännpunkt | SvD:

  Jag tycker Viksten riggade löjliga dimridåer i sin debattartikel häromdagen. Klassisk retorik för att skifta fokus från att informera och upplysa till att avfärda, slå ifrån sig och cementera uppfattningen att “allt är bra”. 
  Men @klamberg gör här en bra genomgång av principerna som är fel. Inte att vi spionerar på Ryssland, utan att FRA också gör det på civila intressen. Det vill säga – du och jag.

 5. Statement in Response to a Report of &qu… | DISQUS:

  Disqus kommentarer nu om @researchgruppen hackat eller inte Disqus. De slår fast att gruppen missbrukat api:t som tillåter tredjeparter som Gravatar att använda mejladresser. Funktionen kommer nu avslutas. 
  Fascinerande utveckling och borde inte Disqus förutsett det?

{ 0 kommentarer }

Hittat, länkat, kommenterat – December 13, 2013

av Emanuel Karlsten den december 13, 2013

i Länkkommentarer

 1. Relaxed – an auto reply for social media – YouTube:

  Jag gillar inte autosvar på mejl och jag gillar det ännu mindre i sociala medier. Tramsig spam-kampanj av Viaplay att autosvara “jag är inte här” på tex twitter.

{ 0 kommentarer }

Hittat, länkat, kommenterat – December 12, 2013

av Emanuel Karlsten den december 12, 2013

i Länkkommentarer

 1. Uthängningar av rasister är en farlig väg | Medievärlden:

  Jag tyckte Expressens avslöjande, när de hängde ut folkvalda Sverigedemokrater som näthatar, var bra. Men när de sedan går på “vanligt” folk blir det konstigt. Oavsett om de är docenter eller företagsledare. Jag vet inte om Bjurwalds krönika här fick Expressen att ändra sig, men idag har de anonymiserat sina publiceringar. Skönt. Och viktigt. Av de skäl Bjurwald här ovan anger.

 2. Den högljudda minoriteten – hur Avpixlat dominerar debatten | Avkodat:

  Det här är kanske det viktgaste avslöjandet som @researchgruppen stått för hittills. Att en minoritet av de som skriver på SVT debatt står för en majoritet av innehållet. Det är viktigt både för förståelsen för debatten, men också för SVT att förhålla sig till. Utmaningen nu är såklart att låta dem vara en minoritet också. Här finns mycket teknisk utveckling att göra. För det är ju det som behöver tydliggöras – att de goda krafterna inte är i minoritet.

 3. SÖREN OLSSON: Kära Försäkringskassan:

  Ett blogginlägg med enorm spridning de senaste dagarna. Och jag förstår att försäkringskassan följer ett regelverk när de undersöker om Sörens barn fortfarande har downs syndrom, men ändå. Så sjukt.

 4. Obamas teckentolk var bluff – jagas i Sydafrika – Nyheter | SVT.se:

  Och hur kan den här personen inte hittas? Uppdaterat: Jo, @tomaslag påpekar att han nu är hittad!

 5. Vad händer när en vit kvinna kommer in i en frisörsalong i Harlem « Youtubes bästa klipp – topplista vecka/månad/år:

  Det här var väl väldigt amerikanskt, men också väldigt vackert!

 6. ”Han är väldigt ångerfull” | Landslaget | Landslag | Fotboll | Sportbladet | Aftonbladet:

  Först Gerndt (husturmisshandlare), och nu Albornoz (sexuellt utnyttjande av barn). Jag förstår inte varför landslaget vill ta ut spelare i laget innan de hunnit avtjäna sina straff? Är inte det något slags minimum?

 7. Kritik på gång:

  Uppfriskande grepp från UNT! Och på många sätt unikt, faktiskt. Med hjälp av en konstkritikers anteckningar får vi en form av interaktiv vandring på en utställning. Bra, piggt, nyfiket!

 8. Hör robottelefonförsäljaren vägra erkänna att hon är en robot – Metro:

  Väldigt bra uppsnappat från @kwasbeb! Helt otroligt att man nu börjat programmera inte bara robotsvarare, utan också robotsvarare som in i det längsta ska förneka att de är just robotar! Wow!

 9. Anders Svensson slutar i landslaget — svenskfotboll.se:

  Anders Svensson lämnar alltså landslaget för att släppa fram yngre – uppenbarlign sämre – spelare. Och menar att det är att ta ansvar. Någon typ av vriden kvoteringstanke? Väldigt märkligt. Hursomhelst, läs den här texten för att förstå något om Anders Svenssons storhet. En fantastisk hyllning!

 10. Danska medier får hård kritik för bristande pressetik – Kulturnytt | Sveriges Radio:

  Ett stort pressetiskt övertramp gör att pressnämnden kan kräva att en tidning på löpet och överst på sajten gör rättelser. Det händer inte in i Sverige. Och jag är inte ens säker på att tidningar, som i Danmark hade gått med på det. Stort.

 11. En tillbakablick på året som gått:

  Facebook gör som spotify och personifierar ditt år. Här kan du se ditt sammanfattade Facebook-år!

 12. Ekeroth hotar att stämma DN – DN.SE:

  ”Bildombudsmannen” Staffan Teste tar verkligen alla kunder han kan få, struntar i bakomliggande intresse och saknar allt vad moral och rätt är. Så detta är på intet sätt nytt. Jag tror inte ens han bryr sig om DN bestrider fakturan, han lägger antagligen bara ner. Och vad vinner då SD på att göra såhär?

 13. Om mig | Veronica Svärd – Intersektionen:

  Lysande exempel på hur politiker kan fånga upp debatter, positionera sig och skapa en känsla av att de står på folkets sida genom att förklara och förtydliga vad som är rätt och fel. 

 14. Fejkad mordhistoria spreds på Facebook – Metro:

  Jack @kwasbeb fortsätter hitta stories i nätets undervegetationer. Eller kanske snarare i nätets mellanmjölksland. För det här är ju ingen rasistskandal (även om det tydliggör hur snabbt sådana stories kan spridas) utan bara vanliga trassliga kontakter och förhållanden. Med extremt komplexa relationer… Fick läsa tre gånger för att förstå alla turer.
  Sammanfattat handlar det om två kvinnor som kommit i kontakt med varandra över nätet. Även haft telefonsamtal. Genom den kontakten har de hittat ytterligare en kontakt, och nu är den första och den tredje vänner, och den andra har bestämt sig för att dra sig ur, “släcka” sin identitet. 
  ja… jag vet inte.

 15. De kan bli årets bästa nyhetssajter | Medievärlden:

  Jag har riktigt lågt förtroende för Internetworlds topp 100-lista. Detta trots att jag en gång i tiden själv drev sajter som hamnade högt där. Jag tycker den är dåligt researchad och framförallt gör helt knasiga, konstiga värderingar. Att lista Expressen som en av årets bästa nyhetssajter cementerar den uppfattning. Helt otroligt.

 16. Programmering för alla – nu lanserar vi guiden Barnhack! | .SE:

  damn så bra! inte bara att man introducerar förståelse för vårt digitala samhälle och vad som ligger bakom det – man inväntar också till hälften av deltagarna är tjejer! Heja!

 17. Professor sågar tv-avgift i ny rapport | Sverige | SvD:

  Det här är uppseendeväckande och samtidigt viktigt av professorn som nu tar teknisk strid mot Radiotjänst och deras nya internetavgift. “- En professor ska forska och samverka med samhället. Det här ser jag som en rent teknisk fråga och en teknisk diskussion, inte en juridisk. Jag jobbar med det här och då är det mitt ansvar att försöka reda ut det här.”
  Jag skrev om internetavg, förlåt, tv-licensen här.

 18. Apple Buys Topsy, a Social Media Analytics Firm – NYTimes.com:

  Apple köper Topsy. Tjänsten som sparar alla tweets som någonsin skrivs och hjälper sina kunder analysera strömmarna – i realtid. Jag förstår inte alls varför Apple köper detta, men är mest rädd att en grym tjänst kommer döljas i Apples stora företagskropp. 

 19. Obama Stockholm | CartoDB:

  Roligt sätt att använda stora mängder data för att beskriva hur svensken rör sig. Bilderna här är ifrån Obamas dygn i Sverige och visar alla instagrambilder som är geotaggade under dygnet. När ska vi få se mer sådant här i den vardagliga journalistiken? kudos @fdqps

{ 0 kommentarer }

Hittat, länkat, kommenterat – December 10, 2013

av Emanuel Karlsten den december 10, 2013

i Länkkommentarer

 1. Avkodat | Vilka är rasisterna som gömmer sig bakom Avpixlat?:

  Expressen publicerar idag ett större avslöjande där man gått igenom och avslöjat vilka det är som kommenterar på rasistsajterna Avpixlat mfl. Men bakom allt står @researchgruppen, som under en längre tid alltså kartlagt hundratals av Avpixlats mest frekventa kommenterare. Det är intressant av flera skäl. Dels för att det är en oberoende frilansgrupp som gjort grävet och nu ber om gåvor för det i olika sociala medier. Och också för att det såklart är ganska integritetskränkande att kartlägga personer på det här sättet. Samtidigt är det en avvägning. Och jag tycker Expressen, i sin publicering, gjort rätt eftersom de så tydligt gör en egen verifiering av personerna där de får bemöta sina kommentarer. Med resultatet idag då – att en ledande sverigdemokrat hoppar av.
  Uppaterat: Såhär påstås grävet ha gått till.

 2. Öppenhet är A och O för Wikipedia – Kultur & Nöjen – Sydsvenskan-Nyheter Dygnet Runt:

  bra fråga-svar av @andreasekstrom med Wikipedias grundare. Det här är verkligen viktiga frågor för vår samhällsutveckling nu. Hur ska vi handskas med en kunskapsbas som så totalt domineras av män i yngre åldrar. Och detta snack om teknikutveckling har jag hört i tre år nu – när ska man släppa en uppdatering?

 3. Intressant om svensk e-handel! Vilket enormt skifte det är till mobilen, och hur vi helt verkar släppa oron på vad som händer om jag lagrar mitt kontokortsnummer på nätet. läs hela rapporten här.

 4. di.se – Sveriges största skattebetalare:

  Minecraft-skaparen @notch tar en fjärdeplats när Sveriges meste skattebetalare listas. Galet.

 5. En sak grämer mig – Özz Nûjen:

  Jag vill verkligen inte ta någonting från Timbuktus tal (som btw Expressen verkade strunta i att närvara på? och som gjort att Aftonbladet fått ytterligare en viral), men det här var väldigt viktigt skrivet av Özz Nujen. 

 6. Marcus Birro vald till Årets förebild 2013 – Dagen:

  Det här beslutet gör mig nedstämd. Inte för att Marcus Birro är en dålig person – det tycker jag verkligen inte! Inte heller att han inte är värd att uppmärksammas – jag tror samhällsdebatten behöver motpoler för att ta sig framåt!
  Men det säger något om Dagens populism. Och om kyrkans fäbless för konverterade kändisar. 
  Nu har ju Birro varit katolik länge, men han har det senaste året öppnat upp för en frikyrkovurm som gjort honom populär på kyrkornas estrader. Han har setts som en agent utskickad från kristenheten in i det sekulära, förtappade mediesverige. Och det kanske han i någon mån är, men allra mest representerar han den onyanserade delen av kristenheten. Den måste få finnas, den måste få höras – det är bra att Birro får ta den positionen – men jag tycker det är konstigt att Dagen lyfter upp honom som Årets förebild. Finns verkligen ingen annan? Vad vill man säga? Att man sluter upp bakom honom för att han fått så mycket skit?
  Kyrklig populism, vill jag mena.

 7. Dödskrasch gav Aftonbladet historiskt rekord – Dagens Media:

  Så väldigt fascinerande att Paul Walkers död blev Aftonbladets mest lästa artikel. Det om något visar kanske hur trafiken helt omfördelas. Det är de ungas sätt att organisera sig, förflytta sig som blir dominerande. Och där sprids nyheter och länkar i sociala medier. Och framförallt: där är Aftonbladet inarbetad som förstakällan. 

 8. Det handlar om så mycket mer än avlyssning | .SE:

  Det pratas nu en del om att avslöjandet om FRA inte var så stort eller anmärkningsvärt. Varför det ändå var det är viktigt att läsa här.

{ 0 kommentarer }