Hur svarar man alla grattis på Facebook?

av Emanuel Karlsten den februari 1, 2011

i Medier och internet,Personligt

Idag fyllde jag år! Det var kul. Roligare än väntat! Massor av fina gratulationer, till och med paket och när jag kom hem flera brev(!). Bäst, mest sammanfattande och gladast blev jag av den här, från min syster:

Inte nog med att 11-åringen (ja, du är ännu 11) träffsäkert lyckades känga min åldersnoja, hon lyckades också få en gåva till henne att egentligen bli min födelsedagspresent! Dessutom med alldeles briljant medvetenhet. Älskar det!

I övrigt har dagens största bekymmer mest handlar om vad man gör med alla facebookgrattis. Folk som slentriangrattar på facebook för att de fått ett mejl om det, eller råkat kasta ett öga i menyn där mitt namn blinkar till bland, gissningsvis, tre andra facebooknästanvänfödelsedagsbarn. Det där kan bli löjligt opersonligt och maskinellt. Exakt hur mycket det kan betyda svarade tillexempel @oh_suzieq på: ”Facebook blir tragikomiskt när min bror får födelsedagshälsningar från folk som verkar ha glömt att han gick bort i somras.”. Förstår ni exakt hur mycket man då tänker på sina Facebookvänner?

Samtidigt är det ju en trevlig sak. Man vill ju gärna tro att man är speciell! Så hur svarar man? En facebookstatus i slutet av dagen? En bild där man taggar alla som grattat? En kommentar på varje person? Nej.

Gratulationer i formen ”grattis” eller liknande får en gillning, en digital nickning, och sedan är det bra med den saken. Gratulationer i form av någon ytterligare hälsning får ett kommentar, direkt under, som svar. ”Tack” eller liknande. Är hälsningen ännu mer detaljerad får ditt svar och fler detaljer.

Så hur skriver man själv en bra födelsedagshälsning?

Skriv något personligt. Ett minne, en uppmuntran, nåt som tar mer än 1,5 sekunder att skriva. Kanske något som du uppskattar hos personen. Sådana fick jag några i dag, och var och en värmde mer än samtliga ”grattis”-poster.

Men oavsett det: Tack alla som grattade och firade mig i dag! Nu börjar mitt liv som 28. Jag tror det kommer att bli det mest spännande och avgörande året hittills.

Uppdaterad: läs min krönika om när jag fejkade mitt födelsedagsdatum på Facebook – och vilka gratulationer jag fick

 • Pingback: Tweets that mention Hur svarar man alla grattis på Facebook? | Emanuels randanmärkningar -- Topsy.com()

 • Vad lustigt! Jag fyllde också år igår. Har också funderat kring hur man ska göra med fb-grattisar. Jag testar ditt sätt. Grattis i efterskott föresten!

 • Vad lustigt! Jag fyllde också år igår. Har också funderat kring hur man ska göra med fb-grattisar. Jag testar ditt sätt. Grattis i efterskott föresten!

 • Elisabeth Günther

  Du är ju speciell! Därför får du ett varmt grattis från mig.

 • Elisabeth Günther

  Du är ju speciell! Därför får du ett varmt grattis från mig.

 • Marcus Bergfors

  Du ser att det står ”X vänner har gratulerat blabla”. I inläggsrutans högra hörn dyker en liten V-pil upp om den får pekaren över sig (som när man ska redigera/ta bort inlägg). Klicka på den och välj ”Visa enskilda händelser”, sen kan du se varje gratulations-inlägg genom att klicka på länkarna döpta ”tidslinje”. :)

  • Emanuel Karlsten

   Hallå, det var två år sedan jag skrev den här texten, en del har hänt med Facebook! (men problemet kvarstår, va?)

   • Marcus Bergfors

    Jo, exakt, eftersom jag själv hade samma problem (fyllde i förra veckan) och googlade så kom din text upp bland dom första träffarna. Tänkte då det var lika bra att posta lösningen här ifall fler skulle ha samma problem och googla sig hit.

 • Pingback: jardenberg kommenterar - 1 Feb, 2011 #jjk | Jardenberg Unedited()

Previous post:

Next post: