≡ Menu

Frälsningsarmens nya internationella chef – är kvinna!

Det här var en rolig nyhet tycker jag. I dag har Frälsningsarmén fått en ny general – den högsta posten i den internationella kyrkan – och det är en kvinna! Linda Bond (med världens coolaste namn) är den första kvinnliga generalen sedan Eva Burrows (jag behövde inte ens slå upp det där, så god koll har jag på det samfund jag växt upp i!)

Kul tycker jag. Allra mest för att den nuvarande generalen Shaw Clifton är en riktig sopa. Jag träffade honom några gånger – tror till och med jag bloggat om det här förut – och han var löjligt konservativ. Pratade om uniformer som om de vore fysiskt heliga osv. Sjukt. Men om den nya vet jag just inget alls. Mer än att hon är en kvinna, snart pensionär och kanadensare.

Men säkert vet några av er som läser mer? Ni kan väl skriva en rad, anonymt om ni vill, om vad ni vet.

För övrigt är det en ganska speciell process att välja frälsisgeneraler. De väljs av ett ”high council”, och även om de inte håller på med vit rök och sånt, är det inte långt ifrån. Men här är iaf ett klipp när hon offentliggjordes som Frälsis (som är löjligt stora internationellt) nästa general.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Daniel Kjellgren februari 1, 2011, 07:27

  Blir ju tvungen att nämna att då Shaw Clifton blev vald till general stod valet mellan honom och en inte särdeles konservativ svensk. Kanske man tar igen det nu. Man får väl vänta o se vad Bond tar sig för.

 • Daniel Kjellgren februari 1, 2011, 07:27

  Blir ju tvungen att nämna att då Shaw Clifton blev vald till general stod valet mellan honom och en inte särdeles konservativ svensk. Kanske man tar igen det nu. Man får väl vänta o se vad Bond tar sig för.

 • Erik februari 1, 2011, 07:39

  Clinfton bashing är ju alltid lika roligt. Eller inte. Lika kontroversiell som General Clifton har varit för västvärlden, lika älskad har han varit i många afrikanska och asiatiska länder… Kan vara bra att minnas. Och denne ”konservativa” Clifton, var den som såg till att ändra i konstitutionen för att få fler kvinnor till Höga Rådet. Vilket inte någon av de tidigare, allmänt ansedda ”progressiva”, generalerna mäktade med. Nåja… jag har en bestämd känsla att om några år kommer man minnas Clifton som en av FAs stora Generaler. Kom ihåg var du hörde det först! ;-)

  Generaler pensioneras förövrigt vid 68 år, så Bond har har drygt tre år att vara general.

  • Emanuel Karlsten februari 1, 2011, 09:11

   Ja, det är kanske att sparka in öppna dörrar. Och ”sopa” är så klart allra mest en provokation. Men jag har som sagt träffat honom flera tillfällen och hört honom tala ännu fler. Och jag har nog aldrig träffat en sådan pompös man. Så högmodig och distanserad från sin omgivning. Som såg sig själv som förmer. Varje gång har jag reagerat likadant, lika instinktivt.
   Att han är älskad i asien och afrika har jag inga problem att varken förstå eller tro. Det är ju i de länderna den brittiska kulturen, med brassband, uniformer och och 1800-talsromantiken runt frälsis lever som starkast. Inte minst för att det står i så stark kontrast till det övriga livet. Clifton älskade allt sådant. Det behöver inte vara fel, men precis som många i tredje världen tycktes han ibland förlora sig själv i det. Där ibland doktriner kunde förväxlas med teologi. Och vice versa. Obehagligt.
   Sedan menar jag inte att jag önskar att det ska slå över åt andra hållet. Balans är bäst. Och som jag önskade att Israel Gaither hade blivit general! Det hade blivit åka av.

 • Erik februari 1, 2011, 07:39

  Clinfton bashing är ju alltid lika roligt. Eller inte. Lika kontroversiell som General Clifton har varit för västvärlden, lika älskad har han varit i många afrikanska och asiatiska länder… Kan vara bra att minnas. Och denne ”konservativa” Clifton, var den som såg till att ändra i konstitutionen för att få fler kvinnor till Höga Rådet. Vilket inte någon av de tidigare, allmänt ansedda ”progressiva”, generalerna mäktade med. Nåja… jag har en bestämd känsla att om några år kommer man minnas Clifton som en av FAs stora Generaler. Kom ihåg var du hörde det först! ;-)

  Generaler pensioneras förövrigt vid 68 år, så Bond har har drygt tre år att vara general.

  • Emanuel Karlsten februari 1, 2011, 09:11

   Ja, det är kanske att sparka in öppna dörrar. Och ”sopa” är så klart allra mest en provokation. Men jag har som sagt träffat honom flera tillfällen och hört honom tala ännu fler. Och jag har nog aldrig träffat en sådan pompös man. Så högmodig och distanserad från sin omgivning. Som såg sig själv som förmer. Varje gång har jag reagerat likadant, lika instinktivt.
   Att han är älskad i asien och afrika har jag inga problem att varken förstå eller tro. Det är ju i de länderna den brittiska kulturen, med brassband, uniformer och och 1800-talsromantiken runt frälsis lever som starkast. Inte minst för att det står i så stark kontrast till det övriga livet. Clifton älskade allt sådant. Det behöver inte vara fel, men precis som många i tredje världen tycktes han ibland förlora sig själv i det. Där ibland doktriner kunde förväxlas med teologi. Och vice versa. Obehagligt.
   Sedan menar jag inte att jag önskar att det ska slå över åt andra hållet. Balans är bäst. Och som jag önskade att Israel Gaither hade blivit general! Det hade blivit åka av.

 • Anonym februari 1, 2011, 22:32

  Shaw Clifton var pompös, konservativ och självmedveten på ett högst o-heligt sätt när jag såg en hel del av honom när han var kårledare i Bromley, vilket bör ha varit omkring 1990.

 • Anonym februari 1, 2011, 22:32

  Shaw Clifton var pompös, konservativ och självmedveten på ett högst o-heligt sätt när jag såg en hel del av honom när han var kårledare i Bromley, vilket bör ha varit omkring 1990.

 • Anonym februari 2, 2011, 12:03

  Återkommer med kommentarer från vänner i västra territoriet USA: omtyckt, gjorde många bra saker (vad?), ”peoples person”. Canada: kortfattad kommentar ”she´s OK” och en röst från Brisbane om att hon är ödmjuk men bestämd, konservativ i vissa frågor och förhållandevis liberal i andra.

  Det verkar som om vi får vänta och se hur hon blir som general. Nåja, sämre kan det inte bli…

  • Erik februari 2, 2011, 23:47

   Sämre än en General som på 5 år öppnade eld i 12 nya länder? Sämre än en General som bidrag till att FAs helgelselära räddades, innan den somnade bort helt? Sämre än en General som utsett fler kvinnor på ledande positioner än någon annan tidigare general, och även sett till att de fått vara med i Höga Rådet? Tror jag stannar där.

   Nu tror jag dock Linda Bond blir en utmärkt general, och att hon är den som Gud utsett att leda FA de kommande 3 åren. Och de från US West and Australien som jag är bekant med talar alla mycket gott om henne, så där verkar våra källor vara samstämmiga.

   • Emanuel Karlsten februari 3, 2011, 04:46

    Nej, erik, fortsätt gärna. Jag tycker inget av det där är särskilt häpnadsväckande. Snarare otroligt organisationsfokuserat. ”Öppna eld” i några nya länder är ju inga konstig- eller svårigheter. Det är en gammal framgångslogik, göra sig ihågkommen. Tycker det stämmer in precis i den bild av den pompöse, som jag har.

   • Anonym februari 3, 2011, 09:34

    Det finns annat än de exempel som du ger som har präglat Shaw Cliftons generalsperiod. Efter att han tillträtt blev det plötsligt mycket tyst på IHQ och de som inte ville vara tysta fick snabbt märka att man hade en högsta chef som ville vara enväldig. Och vad hjälper det att man räddar FA:s helgelselära när… jag citerar den gamle prosten som sa: ni skall göra som jag säjer, inte som jag gör.

 • Anonym februari 2, 2011, 12:03

  Återkommer med kommentarer från vänner i västra territoriet USA: omtyckt, gjorde många bra saker (vad?), ”peoples person”. Canada: kortfattad kommentar ”she´s OK” och en röst från Brisbane om att hon är ödmjuk men bestämd, konservativ i vissa frågor och förhållandevis liberal i andra.

  Det verkar som om vi får vänta och se hur hon blir som general. Nåja, sämre kan det inte bli…

  • Erik februari 2, 2011, 23:47

   Sämre än en General som på 5 år öppnade eld i 12 nya länder? Sämre än en General som bidrag till att FAs helgelselära räddades, innan den somnade bort helt? Sämre än en General som utsett fler kvinnor på ledande positioner än någon annan tidigare general, och även sett till att de fått vara med i Höga Rådet? Tror jag stannar där.

   Nu tror jag dock Linda Bond blir en utmärkt general, och att hon är den som Gud utsett att leda FA de kommande 3 åren. Och de från US West and Australien som jag är bekant med talar alla mycket gott om henne, så där verkar våra källor vara samstämmiga.

   • Emanuel Karlsten februari 3, 2011, 04:46

    Nej, erik, fortsätt gärna. Jag tycker inget av det där är särskilt häpnadsväckande. Snarare otroligt organisationsfokuserat. ”Öppna eld” i några nya länder är ju inga konstig- eller svårigheter. Det är en gammal framgångslogik, göra sig ihågkommen. Tycker det stämmer in precis i den bild av den pompöse, som jag har.

   • Anonym februari 3, 2011, 09:34

    Det finns annat än de exempel som du ger som har präglat Shaw Cliftons generalsperiod. Efter att han tillträtt blev det plötsligt mycket tyst på IHQ och de som inte ville vara tysta fick snabbt märka att man hade en högsta chef som ville vara enväldig. Och vad hjälper det att man räddar FA:s helgelselära när… jag citerar den gamle prosten som sa: ni skall göra som jag säjer, inte som jag gör.

 • Berghskedjan februari 4, 2011, 21:59

  Hej Emanuel!

  Jag måste erkänna att jag blev väldigt ledsen över att du väljer så nedlåtande ord om FA:s världsledare. En ledare kan man visserligen tycka vad man vill om men de skall ändå alltid hedras, jag tror det är en gudomlig princip. Därför gjorde det mig ledsen när jag läste detta från din ”penna”, trodde helt enkelt inte att du skulle nedvärdera dig till det…
  Mvh
  Berghskedjan

  • Emanuel Karlsten februari 5, 2011, 00:48

   Hej.
   En ledare ska hedras. Men så också med ärlighet. Jag hade aldrig sparkat
   neråt, men jag vågar drista mig att kalla någon sopa när jag uppfattar någon
   som just så. Min uppfattning – och det är bara min – är att han gjorde skada
   för Frälsningsarmén som rörelse genom sin person. Då tror jag att det är
   viktigare att skriva just det, än att använda ord som rundar det, men menar
   samma sak.

   Den 4 februari 2011 22:59 skrev Disqus
   :

 • Berghskedjan februari 4, 2011, 21:59

  Hej Emanuel!

  Jag måste erkänna att jag blev väldigt ledsen över att du väljer så nedlåtande ord om FA:s världsledare. En ledare kan man visserligen tycka vad man vill om men de skall ändå alltid hedras, jag tror det är en gudomlig princip. Därför gjorde det mig ledsen när jag läste detta från din ”penna”, trodde helt enkelt inte att du skulle nedvärdera dig till det…
  Mvh
  Berghskedjan

  • Emanuel Karlsten februari 5, 2011, 00:48

   Hej.
   En ledare ska hedras. Men så också med ärlighet. Jag hade aldrig sparkat
   neråt, men jag vågar drista mig att kalla någon sopa när jag uppfattar någon
   som just så. Min uppfattning – och det är bara min – är att han gjorde skada
   för Frälsningsarmén som rörelse genom sin person. Då tror jag att det är
   viktigare att skriva just det, än att använda ord som rundar det, men menar
   samma sak.

   Den 4 februari 2011 22:59 skrev Disqus
   :

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.