Om hur mördare använder sociala medier för att kontrollera omvärldsbilden

av Emanuel Karlsten den juli 23, 2011

i Medier och internet

Jag har precis blivit avstängd från Twitter för att jag har nått något slags tak för dagligt twittrande. Hur jag än försöker går det inte att skicka en enda tweet till.

Och det var kanske lika bra. Sedan kvar i fyra i dag har jag suttit och twittrat oavbrutet om det som händer i Oslo. Jag som precis var på väg ut, stannade i dörren och blev kvar.

Kanske är det därför bra med en paus, att få tänka, sammanfatta och fundera innan jag slutar för dagen. Jag har ju ändå varit i gång i snart 11 timmar… Men det har ju varit så spännande!

Nu är det alltså publikt och öppet vem skytten som gick loss på Utöy var. Därmed börjar såklart alla att googla på namnet. Och söka på olika sociala nätverk.

Och den misstänkte har öppnat flera konton. Ett på Twitter och ett på Facebook. Till synes extremt väl orkestrerat.

Båda kontona har spår som tidigast sträcker sig tillbaka till den 17 juli. Om vi börjar med Twitter finns det bara en tweet. Kontot följer ingen, men har i övrigt fyllt i alla uppgifter. Tweeten är skriven den 17 juli och innehåller en text som mycket väl kan indikera att det var väl planerat att upptäckas i dag, efter attentatet.

På Facebook finns desto mer aktivitet. Allt är närmast att likna vid en stor karta med ledtrådar. Helt uppenbart riggat för den här dagen. Här finns inga vänner registrerade, antingen är de raderade, eller så är kontot nyregistrerat – den 17 juli.

Här finns nytagna bilder, närmast att likna pressbilder. I olika poser, någon där han är frilagd, klädd i frimurardräkt, en där han står med vad som kan antas vara syster och mor. Alla bilder upplagda samma datum – 17 juli.

Alla uppgifter är noggrant ifyllda. Var han jobbar någonstans, VD för ett företag som varit registrerat i hans namn sedan 2009. Var han studerat, men framförallt vad han gillar. Att han är kristen, konservativ och gillar både WoW och att träna. En lång lista av gamla och nya idoler, inklusive nazistmotståndaren och nationalisten Max Manus och Winston Churchill.

Mest creepy är hans facebookstatusar. På 40 minuter har han postat 12 youtubeklipp, inklusive två kommentarer om var man ska titta och även hunnit ”gilla” tre sidor på Facebook. Sedan tog han en 40 minuters paus, postade ytterligare ett youtubeklipp, försvinner fyra timmar innan han postar ett till. Dagen därpå, den 18e, postar han inom tio minuter ytterligare tre youtubeklipp och två kommentarer som visar var man ska titta. Allt skrivs på engelska.

Detta är till synes hans sista digitala avtryck. Sedan är det tyst. Alla klipp visar trance/techno-låtar. Inget har till synes någon koppling till något.

(bild från en pdf – eftersom facebook-kontot på lördagsmorgonen är avstängt. Jag länkar inte till hela pdf:en eftersom den också innehåller bild på den misstänktes förmodade släkt)

Allt är så löjligt tydligt arrangerat och orkestrerat att det måste vara medvetet planterat.

Det är för tidigt att dra några andra slutsatser. Men man kan anta att den som har varit uppmärksam på vad som hänt med mordoffer, gärningsmän i samband med uppmärksammade händelser är att persoernas Facebookprofil har skärskådats – flera gånger om. Det är härifrån bilder har hämtats. Ofta letar man bilder som speglar det mörka eller det sköra.

Men hos den misstänkte finns bara en sorts bilder. Bara en totalbild. Av en man med koll på läget, som vet vad han gör. Som har kontakt med sin familj, sitt samhälle och sin sociala kontext. Och om hans ansikte ska tapetsera världsmedier en tid framöver finns inget annat alternativ än att använda någon av de bilder som han varsamt valt ut som representativa.

Det är närmast obehagligt kalkylerat. Och lita på att vi bara är i början på att nysta i denna märkliga historia.

Uppdaterat: Den här bloggen påstår att den misstänkte har funnits på Facebook tidigare och varit vän med bloggaren.

 • http://sokoptimering.net Fredrik Näs

  Så fruktansvärt kyniskt och kallt.. jag saknar verkligen ord… läser på twitter samtidigt som jag uppdaterar norska medier och får det bekräftat att minst 87 personer är omkomna nu, 80st bekräftade på utøya..

 • Pingback: opassande » Blog Archive » Alla dessa känslor och tankar

 • Pingback: Who Kills 80 Teenagers, One By One? - Falkvinge on Infopolicy

 • Ewald

  Tycker du drar lite väl vilda slutsatser. Det är väl rätt uppenbart att mannen var djupt störd. Hur skulle man annars kunna dra vapen mot hundratals oskyldiga barn? Är det inte mer troligt att hans beteende före en massaker av den här dimensionen är förvirrat och psykotiskt? Det mest cyniska tycker jag är att börja läsa in psykologiska mönster i några youtubeklipp, utan att överhuvudtaget sitta på några fakta.

  • http://emanuelkarlsten.se Emanuel Karlsten

   Jag vet inte om jag tycker att det är särskilt förvirrat att göra allt på samma dag? Men det är klart att mannen är sjuk. Oavsett diagnos.
   Och vem läser in psykologiska mönster i youtubeklipp? Inte jag.

   • http://sokoptimering.net Fredrik Näs

    ja, jag ser ingenting tillfälligt eller sporadiskt i hans handlingar, bomber, polisutrustning, automatvapen (flera sorters vapen) och en plan om hur han skulle få tillgång till Utøya, visst han är sannolikt sjuk, jag är inte läkare av något slag, men förnuft säger mig att en ”frisk” person inte gör så här.

  • Yavin

   Intressant att du tycker att man inte skall läsa in psykologiska mönster utan att ha fakta, men kommenterar att mannen var djupt störd. Har du psykologisk utbildning nog och nog med fakta för att konstatera det alltså?

   • Ewald

    Nej, jag har ingen utbildning. Men jag tycker att resultatet av mannens härjningar – och det här vågar jag säga utan utbildning – i sig är tillräckliga fakta för att man ska kunna hävda någon form av störning. Exakt vilken lär väl framtiden utvisa.

 • Pingback: Högerextremistiska terrorbrott det vanliga i Norden | Svensson

 • http://openhearted.se Pernillan

  Läskigt att se att han gillar TV-serien Dexter, som handlar om en minutiöst planerande seriemördare… Även de andra sakerna han valt att gilla känns såhär i ljuset av vad som hänt rätt creepy.

  • Calanor

   Nu är det i och för sig väldigt många som gillar Dexter *räcker upp handen*. För övrigt så är det skillnad mellan seriemördare och massmördare.

 • Pingback: Utøya, Oslo och var du och jag befinner oss i allt detta at IT-mamman

 • Pingback: Enligt Min Humla » Hat föder klyftor föder hat

 • Pingback: Ofattbart | Sagor från livbåten

 • Pingback: Vi bekämpar hat med öppenhet och solidaritet

 • Pingback: L I L I J A . C O M » Skjutningen på Utøya

 • Eva

  ”Jag har precis blivit avstängd från Twitter för att jag har nått något slags tak för dagligt twittrande. Hur jag än försöker går det inte att skicka en enda tweet till.”

  Jag visste inte att det fanns en sådan twitterspärr, men Facebook har ju också en del bromsar. 

  Fick en tanke: betänk om någon i ett akut läge hade twittrat (som t ex från Utöya) och hade blockats av Twitter.

  Ja, man får så många olika tankar, allt från sorg till att man hakar upp sig på alla möjliga detaljer.

 • http://www.tomatsallad.nu chefstomaten

  Mycket intressant läsning. 

  Och läskigt. Min första tanken när jag såg bilden var ”aj, han kommer få mycket beundrarpost till fängelset”. Inget missklädsamt passfoto, suddig partybild eller gammalt skolfoto här inte. 

 • Pingback: Sociala medier – i gärningsmannens och allmänhetens tjänst |

 • Pingback: Några otillräckliga tankar en dag som denna | Klas-Herman Lundgrens blogg

 • Pingback: Christians digest for July 23rd | Christians lifestream

 • http://kungenochslaven.blogspot.com Anders Stolt

  Jag själv såga hans FB redan direkt när namnet kom ut och allt såg väldigt konstigt ut. Så tillyxat och tillrättalagt ut. Oavsett hur det ligger till så är det klart att detta har gjorts i ett syfte. Kan inte vara en tillfällighet att han samtidigt upptäcker twitter. Igår kom jag över en video han gjort på youtube med. 12 minuter lång. Hann aldrig se när den kom upp innan den försvann. Kan bara gissa. 
  Folk kallar honom galning och sinnessjuk. Visst någon störning har han säkert som de flesta av oss om man skulle gå på djupet. Men finns det som är värre än sinnessjukdom och det är övertygelse. En övertygelse som späds på av andra likasinnade är mycket farligare. De runt honom behöver inte ha gjort det med vilje. Han kan ha dragit sina egna slutsatser och skridit till verket. Han kan ha handlat under en tillfällig sinnesförvirring, men jag tror han är fullt medveten vad han gjort och varför. Förberedelserna har varit minutiösa, tillverkat en enorm bomb av konstgödsel, sett till att vara på en annan plats och utföra ett annat dåd nästan samtidigt. Vi snackar om en person som planerat allt i minsta detalj, inte om en galning som greppat sitt vapen och gett sig ut och bara skjutit. Jag tror han inte kommer dömas till vård. Det blir fängelsestraff. 

  Vad är taket får tweets? Nån som vet det?

  • http://emanuelkarlsten.se Emanuel Karlsten

   Nej, vet inte var twttertaket går. Men det verkar finnas flera. Jag kom in
   efter några timmar igen, trots att jag hade använt upp min ”daily quota”.

 • http://pulse.yahoo.com/_I7VKMBL2KUMACZKJRY7AZYLAZQ Barbro Andersson

  Jag tror att han, liksom alla de andra skjutglada personer som gått bärsärkargång i skolor i USA och skjutit ner andra barn,  var redan på psykiatriska tabletter.   Finns inte en vettig människa som med berott mod skulle gå och skjuta ner ungdomar. 
  Jag tror att han redan har varit i psykiatrisk ”vård” och blivit knäpp utav drogerna.  
  Det är vad jag tror.

 • http://pulse.yahoo.com/_I7VKMBL2KUMACZKJRY7AZYLAZQ Barbro Andersson

  Jag tror att han, liksom alla de andra skjutglada personer som gått bärsärkargång i skolor i USA och skjutit ner andra barn,  var redan på psykiatriska tabletter.   Finns inte en vettig människa som med berott mod skulle gå och skjuta ner ungdomar. 
  Jag tror att han redan har varit i psykiatrisk ”vård” och blivit knäpp utav drogerna.  
  Det är vad jag tror.

  • Peter

   Inget tyder på detta… men jag tror att du skulle bli väldigt orolig om du visste hur många som med ”rätt knuff” skulle kunna göra en sådan sak… sen finns det mediciner (bl a alkohol) som kan trubba av ”vettet”… rohypnol är mig veterligen populärt bland såna som vill utföra dåd utan betänkligheter…

 • Pingback: Begrav våra hjärtan i Utøya | Min luktar oxo fisk!

 • T. C.

  Jeg er helt enig med det du skriver. Dette er nøye kalkulert og planlagt, og det virker som om absolutt  ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Man skal være veldig forsiktig med å spille et spill hvor motstanderen har bestemt reglene. Det kan hende at ABB har planlagt flere trekk framover i dette ”sjakkspillet” enn vi umiddelbart ser og kan lese ut fra hans ”manifest”.

 • Pingback: Breiviks mardröm: kärleken som föddes på internet | Jack Werner – En Blogg om Internet | Nyheter24

Previous post:

Next post: