Hur du väljer twitternamn

av Emanuel Karlsten den april 11, 2011

i Medier och internet

Ikväll ska jag förbereda en föreläsning om hur man använder Twitter för journalistik. Det är med webbredaktion här i Stockholm som bokat in saken sedan länge och vi kommer gå igenom både bra exempel och en praktisk genomgång.

Inför föreläsningen har samtliga journalister fått i uppgift att installera tweetdeck på sina datorer och skaffa ett twitterkonto. Det senare kan ibland leda till en del frågetecken. Hur skapar man ett bra twitternamn? Vad är ett bra twitternamn. Det finns säkert massor av olika syn på det här, men så här skrev jag:

”Tänk bort att det måste vara kort, välj hellre ett namn som förklarar bäst vem du är. Twitternamnet är det som är det som återkommande kommer att användas för att nå eller ”anropa” dig. Bäst är såklart om du kan välja ett för eller efternamn. Som ”Emanuel”, eller ”Karlsten”. Fungerar inte det kanske ditt för och efternamn fungerar ”emanuelkarlsten”? Är även det upptaget blir det svårare. Försök hitta namn som liknar ditt namn. ”EmanuelK”, ”KarlstenEmanuel”. Men försök att använda ett ord som du kan uttala eller andra lätt kan minnas.
Det är lätt att vilja använda namn som ”DNemanuel”. Jag skulle råda bort från det. Allra mest för att det lätt gör att man vågar vara mindre personlig. Det är lättare att ha en okonstlad relation med din omgivning om du är dig själv, snarare än din arbetsgivare.
Men allra viktigast är att komma ihåg att namnet inte är skrivet i sten. Du kan alltid ändra senare.”

En annan sak jag tänkte på: Om man ska ha en både inspirations- och praktisk dragning. Vilket ska man fokusera på först? Inspirationen, va?

Previous post:

Next post: