≡ Menu

Lite bakgrund till #skolraset

Bylinefotografering på Aftonbladet (Karin och Maria på bild)

Bloggposter av typen ”vilken vecka det har varit” börjar kännas tjatiga. Menmitt liv sammanfattas bäst så just nu. Jag letar efter luckor att andas på och njuta. För det jag gör just nu är så roligt och faktiskt sådant jag drömt om.

Redaktioner har länge kunnat göra olika typer av digitala gräv, men ofta strandar nytänkandet på att det tekniska behöver lika mycket (nåja) resurser som redaktionen. Skolraset har hittills lyckats skapa den blandningen. Vi har fått fria händer att skapa något helt nytt. Så vi har sökt oss ut till den plattform där vi snabbast och enklast kan bygga något som går att bygga vidare på: WordPress. Veckan har stundtals känts som en inledning till en såsig actionfilm. Ni vet, när  hjälten börjar med att resa över hela världen för att samla ihop ett gäng av de smartaste medhjälparna som ska rädda världen från nalkande katastrof. Vi har på liknande sätt lagt stor kraft på att hitta Sveriges bästa utvecklare som på rekordtid kan bygga en smart, säker och dynamisk sajt. Och i fredags tror jag att vi hittade allihop. En baserade i Frankrike, en baserad i Skåne och en bara något kvarter från Aftonbladet. Det blir tre av de mest seniora och smartaste wp-utvecklarna Sverige har. I helgen har ett tema byggts som kommer ligga som grund för den sajt vi vill bygga. Imorgon fortsätter arbetet. Jag kommer säkert skriva mer om det.

Hittills är jag mycket imponerad av Aftonbladets inställning. Varje steg har tagits emot med nyfikenhet och en vilja att göra nytt och på annorlunda vägar. Överhuvudtaget är det ett fantastiskt kompetent team som jobbar med Skolraset.

Mycket av veckan har också gått åt till att fundera kring metod. Hur transparent skulle vi vara? Hur tidigt borde vi gå ut? De ”öppna gräv” som funnits tidigare har gått ut ganska sent med de öppna delarna. Svenska dagbladet påbörjade grävet långt innan de startade sin transparenta och prisbelönta grävblogg.

Vår livegranskning började väldigt tidigt. För tidigt? I torsdags satte vi en rubrik, Skolraset. Tanken snuddade till och med vid att göra en omröstning kring namnet, låta läsarna välja. Så tidigt i granskningen gick vi ut, så lite utöver ämnet visste vi.

Jag tycker att det har varit spännande att följa diskussionerna. Många internetivrare har så länge önskat att medier var mer transparenta, att de bjöd in redan på idéstadiet. Äntligen händer det! Det riktas en del kritik då, ofta väldigt giltig. Skolraset visar hur vinglig journalistiken är när den tar sina första inkännande steg på ny mark. Här blir det synligt hur vi tror oss hitta vinklar och testar idéer. Hur vi testar öppenheten, utan erfarenhet.  Jag tycker det är sympatiskt gjort, men jag inser också att det kan uppfattas som att vi är färdiga i både vinkel och paketering. Inte minst utifrån den lömska och förutfattade bild som finns etablerad av kvällstidningar.

Kanske borde vi ha kommit ut senare, varit mer förberedda i sakfrågan ned några upparbetade case och ett gäng djupintervjuer bakom oss. Kanske borde vi ha väntat tills vi hade en sajt med alla funktioner klara. Men något av det mest spännande med det här projektet var att vända upp och ner på allt. Ge total insyn i varje skede. Visa hur bräckliga och ointressenta vi till en början kan vara och tillsammans bygga en förståelse och sajt som på bästa sätt tar tillvara på kunskaper, engagemang och granskning!

Det kanske i efterhand visar sig vara en felbedömning. Att vi inte är redo för en sådan transparens. Låt gå för det. Jag gillar att vi då får ett case som visar goda – och dåliga exempel.

Jag är säker på att både journalistiken och samhället lär sig och blir bättre av det.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Joakim Jardenberg april 11, 2011, 06:57

    Bra där. Och make no mistake, jag är den första att stå upp i bänkarna och jubla över ert tidiga släpp.

    Min kritik, som du berör, handlar inte alls om att ni borde läst på mer innan. Den handlar om att ni borde vara Sanna den tanken och då inte heller anta/förutse/insinuera/vinkla – utan ställa precis så öppna frågor som man gör när man vet att man ännu inte vet.

    Jag tror du förstår precis vad jag menar, men att kvällstidningssjälen hos gänget kom i vägen.

    Upp i sadeln. Rätta till det som landat fel.

    Love ya!

  • Lotten Bergman april 11, 2011, 08:18

    Och jag (som också är positiv till kropp och själ!) vill fortfarande jättegärna veta vilken tid som avses när det på ”Skolraset” står:

    ”Vi hade världens mest jämlika skola. Sverige var ett föregångsland. I internationella mätningar nådde vi toppresultat.
    Sen kom raset.”

  • Linus Anderås april 11, 2011, 12:03

    Man kanske skulle återinföra denna klassiker igen http://www.wcss-wi.org/images/under-construction.gif

    Tänk bara på att lärare är den yrkeskategori som är mest van vid, och absolut tröttast på att hör en massa människor utifrån tycka till om deras jobb. Ska det här fungera måste ni få med er fler lärare än bara de som ser en chans att få trycka till sin rektor eller skolledning. Jag tycker gott att ni kan kommunicera tydligare att ni inte är ute efter att hitta syndabockar utan för att hitta lösningar och att förhoppningsvis kommer det ni kommer fram till är att kunna hjälpa politiker, skolledare och lärare att göra framtidens skola ännu bättre. Lyckas ni kommunicera det så tror jag att ni har en bättre chans att lyckas. (Och då kanske skolraset inte är världen mest lyckade namn…)

    • Emanuel Karlsten april 11, 2011, 12:25

      Ja, ärligt talat kanske inte det är en så dum idé, med konstruktion pågår. Vi pratade om att sätta stor ”beta”-skylt eller liknande.
      Och det har blivit extremt tydligt att lärarna tycker saken är känslig. Vi behöver nog, som sagt, vara tydliga med det.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.