Varför jag inte står ut med Måns Zelmerlöw på Skansen

av Emanuel Karlsten den juni 29, 2011

i Mellansnack

Så, jag kom hem och såg Allsång på Skansen på SVT play igårkväll. Jag ser det som en slags populärkulturell allmänbildning att göra sådant, även när jag missar det i tablån. I synnerhet den här gången. Första Allsång på skansen för året och framförallt debut för programledaren Måns Zelmerlöw.

Och jag blev så vansinnigt provocerad av det senare. Jag förstår inte riktigt varför. Men det blir jag.

Måns är artist. Det är inget konstigt eller dåligt i det. Man gillar honom, eller så gillar man honom inte och alla kan styra sina spotifylistor utifrån det.

Men Måns är inte programledare. Han vet inte hur man lyssnar eller ställer frågor. Men framförallt har han varken pondus eller person nog att leda Sveriges största sommarprogram. Att han ändå fått frågan är en produkt av tusen målgruppsanalytikers kalkyler. Han är stilig, artig och charmig, har redan tonåringarnas hjärtan och kommer vinna de äldre grupperna. Dessutom kan han, till skillnad från katastrof-Lundin, sjunga.

Så vad får vi? Ett Allsång på skansen som vill skapa sin programledare. Avla honom likt en Britney Spears. Det irriterar och provocerar mig något så enormt.

Måns skulle vara en perfekt sidekick. Någon som kan pellejönsa, flörta, och ställa lite tok-käcka frågor till publiken.
Men han kan banna mig inte vara grundstommen i det här programmet.

Så hur kommer det här utspela sig? Några första program där han älskas. Måns tas väl emot, gillas, svärmorshyllas. Sedan kommer baksmällan. Ni vet den lite fadda känslan när man ätit för mycket godis och plötsligt inser att man behöver potatis, makaroner – eller vilket skit som helst – bara inte godis.

Då kommer vi se löpsedelsrubriker. Då kommer vi se Måns gråta.

Och det där är inte någon värd. Allra minst Måns.

Previous post:

Next post: