Det skriver gärningsmannen i #oslo i sitt manifest

av Emanuel Karlsten den juli 24, 2011

i Medier och internet

På nätet läcker nu en detaljerad bok som gärningsmannen i Oslo påstås ha författat. Här finns dagböcker, hela vägen fram till fredagen, och långa utläggningar om allt från hur uniformer ska bäras, nya bilder och hur många romer det bor i särskilda land.

Jag väljer att inte länka till den eller dela ut den vidare. Det obehagligaste i allt det här är att gärningsmannen så tydligt serverar hela sin profil, sin agenda och propaganda för medier. Som sväljer, skickar vidare och stereotypiserar. Det behöver inte vara fel – kanske är det verkligen hans sanna jag vi får presenterat? Men det gnager att känna sig, som jag stundtals gjort, som en nyttig idiot som bara skickar vidare den information gärningsmannen planterat för att vi ska hitta och sprida vidare den.

Men innehållet är såklart relevant. Och det bör vi sprida på samma sätt som vi behöver bemöta och försöka förstå det. Men det är ett 1500 sidor långt dokument som är helt oöverskådligt, i alla fall en kväll som denna.

Jag la därför in hela texten i wordle och skapade ett ordmoln för att få fram de mest frekvent använda orden. Fram träder bilden av en man som.. Ja, bedöm själva (klicka på bilden för att se större):

Previous post:

Next post: