≡ Menu

Det avancerade skämtet IT-titti

Oj, häng med mig här. För jag har åkt på en blåsning. En jätteblåsning. Såndär där man står med byxorna nere vid anklarna och skäms. Det enda jag tröstar mig med är att stora delen av sociala medier-förståsigpåarna verkar ha blåsts med mig.

Häromdagen lanserades IT-Titti som idé av den nyblivna Socialdemokratiska IT-talesmannen Monica Green. I ett längre (och slarvigt skrivet) debattinlägg skrev hon om förslaget:

Jag har själv spånat på en idé om det som vi kan kalla IT-Titti, en variant av Bosse Bildoktorn och Mat-Tina. Allt i syfte att fler ska se fördelarna och lätt kunna ta till sig kunskapen om hur mobilen, datorn, surfplattan, GPS:n, det intelligent kylskåpet eller vad det nu månde vara som minskar klyftan.

Sedan startades Twitterkontot @it_titti. Det var snusförnuftigt, högfärdigt och red in på höga hästar. Jag bloggade om det i helgen om just det, men försökte samtidigt hylla @greenmonica för modet att våga göra nytt.

Sedan eskalerade dumheterna. Som hur det skapades samhällsklyftor eftersom de utan mobiltelefon inte kunde SMS-rösta under schlagerfestivalen.

Och till sist kom den här tweeten:

Som följdes av ytterligare till synes hastigt skrivna tweets:

För mig, som kom in sent och fick spåra händelseförloppet baklänges, såg allt korrekt ut. Varken @greenmonica eller de socialdemokratiska tjänstemännen @palmsater och @nataliesial skojade någonsin bort @IT_titti, snarare pratade med henne. Som om hon vore en del av deras verksamhet.

Men allt var ett skämt. @MarcusPollack påpekade saken för mig på Twitter och hänvisade till @promemorian’s bloggpost om saken. Men inte ens då vågade jag tro att det verkligen var på riktigt.

Därför ringde jag ikväll upp Monica Green. Hon förklarade lugnt:

– Nej, vi har inget med @IT_titti att göra.

Däremot skapade hon debattartikeln som föreslår IT-Titti. Men något Twitterkontot tänkte hon aldrig på. Det var helt enkelt en opportunist som tog tillfället i akt att skapa kontot, skoja med Monica Green, hennes kamrater och skapa en snackis i den lilla sociala medier-sfären.

Och grundlurade de flesta.

Att Monica Green själv inte reagerat eller dementerat att @it_titti var hennes initativt tycker hon inte var konstigt.

– Jag tyckte mest det var en kul grej. Och så gav det både mig och mitt förslag uppmärksamhet.

– Jag trodde alla förstod att det var någon annan som skämtade, säger Monica Green.

Nej, Monica. Alla förstod inte.

Inte jag.

Och samtidigt som jag skäms säger det antagligen allra mest något om mig och min syn på din och ditt partis politik och agerande. Att jag trodde ni skulle kunna skapa något så dumt.

Men i dag är dumstruten min.

Uppdaterat: Nu går skaparen bakom Twitterkontot till attack mot Monica Green och förklarar bakgrunden till sin aktion:

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Gunnar L Årneby maj 16, 2011, 21:08

   Du är så ödmjuk Emanuel :)

 • Markus Welin maj 16, 2011, 22:12

  Verkar som att de flesta gick på det. På så sätt kan man väl säga att ”skämtarna” lyckades med sitt uppdrag, i och med att Green & Co’s ringa digitala omvärldsbevakning och uteblivna dementi visar att det snarare är de som skulle behöva en It-Titti att ställa frågor till. 

  Hade nog känts lite trist om jag hade lagt energi på att konstruktivt kommentera det hela dock. Kan vara rätt så överskattat att lura folk för att göra en poäng, tycker jag.

 • Elin Fransson maj 16, 2011, 22:48

   Jag tror nog inte att så värst många gick på det, det var ju ganska uppenbart att det var ett skämt. Men iofs så har du rätt i att newsmillartikeln var så dum så det passade in i sammanhanget.
   
  Personligen tyckte jag var riktigt roligt i vart fall och la en #ffse på @IT_Titti i fredags =)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.