≡ Menu

EU:s utskott godkände – nu väntar bara ett sista beslut innan Copyrightdirektivet kan bli lag i Sverige

Det var väntat, men ändå: När JURI, Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor, sammanträdde idag skulle de formellt godkänna copyrightdirektivet, så som det slutligen formulerats efter trilogerna.

I utskottet sitter en svensk parlamentsledamot, Max Andersson (vald MP, nyss gått över till det nystartade partiet Vändpunkt). Han är kritisk till direktivet och skulle rösta nej. Men med 16 röster för hjälpte hans röst föga. 9 röstade emot och det hela var över på några minuter.

Och ja, det var väntat. Max Andersson, som alltså är ordinarie i utskottet, har tidigare kallat flera av de andra ledamöterna för ”upphovsrättsextremister” och redan i somras passerade förslaget med liknade breda marginal i utskottet: Då var det 14 röster mot 9 och efter omröstningen utbröt applåder.

Nu var alltså det hela över på tre minuter.

Tyska parlamentsledamoten Julia Reda (pp) har gjort ett diagram över hur rösterna fördelades:

Det som nu kvarstår är den sista, avgörande omröstningen i Europaparlamentet. Preliminärt sker det den 26 mars, men datumet kan flyttas fram om översättarna inte hinner klart med arbetet att översätta alla nödvändiga dokument.

Max Andersson är en av de som är optimistiska och tror att det räcker att vända de knappa 40 röster som gav ”ja”-sidan vinst i röstningen om artikel 13 när direktivet röstades igenom i höstas. Direktivet som helhet vann däremot en bred majoritet i parlamentet och vann då med mer än 200 rösters marginal.

I månadsskiftet mars/april vet vi hur det går.

Vill du vara med och bidra till mer journalistik om Copyrightdirektivet: Bidra till en Kickstarter där alla pengar går till att bevaka och rapportera om allt i ämnet.

Vad är Copyrightdirektivet? Läs allt om det här.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.