

Foto: Martin Rulsch, ccby
English version
Över 100 000 tog sig ut på gatorna i Tyskland igår. Bara i München var det runt 50 000 och i Berlin beräknades det varit 30 000. De gav sig ut på gatorna som ett svar mot att parlamentariker i EU återkommande kallat kritiker för ”botar”, att de egentligen inte existerade utan att de var ett resultat av nätjättarnas försök att manipulera EU.
När de under gårdagen syntes på gatorna fanns nya förklaringar. Det tyska storpartiet CDU:s gruppledare i EU, Daniel Caspary, gick i tidningen Bild ut och menade att demonstranter var köpta – för 450 euro.
”Nu försöker de såklart att förhindra antagandet av upphovsrättsdirektivet även med köpta demonstranter. Upp till 450 euro erbjuds av en så kallad NGO för demonstrationen. Pengarna verkar komma, åtminstone delvis, från stora amerikanska Internetföretag. När amerikanska företag med massiv användning av desinformation och köpta demonstranter försöker förhindra lagar är vår demokrati hotad. ”
Daniel Caspary i Bild 23/3 2019
Uttalandet källhänvisas inte och några vidare frågor ställs inte, men CDU lyfter det på Twitter för att understryka det man upplever som ett djupt problem.
CDU har under lördagen och söndagsmorgonen inte återkommit med en kommentar, men av allt att döma syftar Caspary på den ideella organisationen EDRI som delat ut kostnadsersättning om totalt 450 euro till medborgare som vill resa till Strasbourg och ”träffa parlamentsledamöter och be dem rösta emot ett uppladdningsfilter”.
Det är alltså ett uppenbart försök från EDRI att lobba och påverka. Men det är 1) inte för att demonstrera och 2) kostnadsersättning till parlamentet, inte någon av demonstrationsstäderna och, viktigast, 3) det handlar om ett tiotal personer som fått ersättning.
De här:
Mattias Bjärnemalm, Svenska piratpartiets kandidat till EU, pekade ut kopplingen till Edri. ”De flesta felaktigheter bygger på någon form av verklig händelse som förvrängts”, säger han.
Uppdaterat: Under söndagen bekräftar Caspary att det är Edri han syftar på. Han skriver det också i en tweet:
”Jag har stor respekt för de många som tar på gatorna för din åsikt. Jag kommer alltid att kämpa för frihet, demokrati och rätten att demonstrera. Jag ångrar om ett annat intryck uppstått. Men när organisationer försöker påverka den allmänna opinionen genom tvivelaktiga metoder som ”ekonomiskt stöd” är det också möjligt att kritisera”, säger Caspary och hänvisar till Edri.
Klart är att Edri knappast är någon rik förening med tung finansiering från amerikanska nätjättar. I alla fall inte för att täcka ersättning till 100 000 demonstranter. Det faller på sin egen rimlighet att ens 1 procent av dem skulle vara finansierade, det skulle i så fall innebära att nätjättarna betalade ut 5 miljoner kronor, bara för att fylla ut en minimal del av protesterna.
Flera av organisationerna bakom demonstrationen har också kämpat för att få in pengar för att finansiera de utgifter som demonstrationerna inneburit. Den samlande organisationen Save your internet har till exempel bara fått in drygt hälften av de 50 000 euro de begärt. Även under lördagens demonstration i Berlin var det uppenbart att budgeten till både scen och ljudanläggning var kraftigt begränsad. Från denna scen hölls anföranden som skulle nå 100 000 personer. Det blev en föreställning för de tusen som var närmast.

Här är vår rapport från demonstrationen:
Den här texten finansieras av en Kickstarter för att bevaka upphovsrättsdirektivet under den sista omröstningen. Text och bild är skriven under cc-by, en licens som gör den fri att använda var du vill, så länge du hänvisar tillbaka hit.