Klassamhället har kommit till Facebook

av Emanuel Karlsten den juni 22, 2011

i Medier och internet

Det här gör lite ont i hjärtat. Involver, ett företag som gör Facebook-appar, har tagit den anpassade webben ett steg längre. En slags tjänst som mäter av hur populär du är på nätet, och ger dig bättre erbjudanden ju populärare du är.

Saken är väl egentligen inte särskilt konstig. Så fungerar livet utanför webben också – de kända och inflytelserika är de som får mest gratis, flest tjänster. Men jag har alltid sett webben som en motsats till det. En chans att börja om, vända samhället upp och ner.

Men ju längre tiden går, ju mer struktur nätet får, desto tydligare blir det att nätet egentligen bara skapar nya makthavare.

Den nya appen från Involver indikerar just det. Via tjänsten Klout, som specialiserat sig på att algoritmiskt räkna ut hur mycket inflytande en person har på tex Twitter eller Facebook, har de skapat en app som först räknar ut ditt värde – sedan ger dig en gratispryl beroende på hur starkt ditt inflytande är.

Bakom kampanjen står Audi och när jag testade fick jag en gratis högupplöst skärmbakgrundsbild. Hade jag haft högre poäng hade jag också kunnat få en ringsignal.

Hela saken kan tyckas oskyldig eller till och med smart. Men för mig är det en gräns som passeras. För första gången kan vi algoritmiskt räkna ut om en människas värde är tillräckligt högt för att belönas.

Och det ger en riktigt bitter och fadd eftersmak. Är det här nätets nya klassamhälle?

Previous post:

Next post: