Brända mandlar – enklaste och godaste receptet!

av Emanuel Karlsten den november 25, 2015

i Uncategorized

Det går då och då rykten om mina brända mandlar. Mina legendariska brända mandlar. De försörjde hela min barndom, ända upp till min värnplikt. Med hjälp av dessa köpta jag min första egna dator, min första egna cykel, mina utlandsresor och la grunden till mitt sparkapital.

Det här, vänner, är därför mitt mest dyrbara recept. Eftersom jag inte ens kan särskilt många recept förstår du kanske hur stort det är att jag delar med mig av mitt hemligaste.

Här kommer det hursomhelst, exklusivt för er.

Först av allt. Bestäm dig för hur mycket brända mandlar du vill göra. Räcker det med 200-400g mandlar kan du göra följande recept i din stekpanna. I det här receptet nöjer vi oss med 200g mandlar. Då fungera det att använda en vanlig stekpanna. Ingredienserna! Hemligheten ligger i det avskalade, det minimalistiska. Allt du behöver är mandlar, socker och…vatten! Du tror på vaniljsocker, du tror på honung. Men icke. Nöj dig med detta och det kommer smaka himmelskt.

Så här går det till:

Häll upp sockret i en stekpanna på högsta värme. Jag brukar höfta, men säg att det behövs ungefär 3dl socker. Häll direkt över lite vatten. Det behövs inte mer än att allt socker blir blött. Det som nu ska göras är att smälta sockret en första gång. Det spelar alltså ingen roll om du råkar ta för mycket vatten, det innebär bara att det tar längre tid innan allt vatten dunstar bort.

Rör lite så att allt strösocker verkligen är blött. Nu är det dags att vänta, kanske sms:a din mamma, twittra om vad du gör, eller något annat meningsfullt.

Det svåra är att nästan-bränna sockret. Det vill säga att förstå exakt när vattnet i den sockerröra du nu har skapat har ångat bort. Det tar år av perfektion, mina vänner. Men du märker det när kokbubblorna börjar bli allt stelare. Du kan också testa att lukta på sockret för att avgöra om det mest är vatten eller socker som dunstar.

När du tror att vattnet är avdunstat häller du på nytt vatten (valfri mängd, kanske 1,5 dl? – samma princip som ovan – ju mer vatten ju längre tid tar det för det att ånga bort). Då sprakar det och har sig och du vet att du har gjort rätt om du det först bildas en tät sockerhinna som snabbt smälter ut. Du vet att du gjort fel först i nästa steg (men du kan ana det om det luktar bränt – det ska _INTE_ lukta bränt).

Nu ska mandlarna hällas i stekpannan och kokas tillsammans med sockret.

Väntetid igen, en stund. Men nu är det viktigt att röra konstant. Det är egentligen det enda steg som är kvar. För när vattnet dunstar bort den här gången så klistrar det fast sig på mandlarna. Så rör runt i vattensockermandelsörjan. Rör och rör på högsta värme tills det plötsligt börjar koagulera. Och nu fortsätter du att röra. Allt mer intensivt. Tills sockret börjar kristallisera sig. Här avgörs hur duktig du har varit på att nästanbränna sockret. Har du hällt i vatten för tidigt blir kommer du märka att sockret kring mandlarna blir strösocker. Har du hällt i vattnet för sent så kommer allt bli en klibbig bränd sockersörja. Har du gjort det perfekt kommer sockret ligga som perfekta klumpar kring mandlarna. Och, tadaa! Nu är det klart! Bara att hälla upp på en förberedd bakplåt med bakpapper. Världens bästa brända mandlar!

Varsågod. Du kommer tacka mig hela julen.

mvh
Emanuel

Previous post:

Next post: