≡ Menu

Brända mandlar – enklaste och godaste receptet!

Det går då och då rykten om mina brända mandlar. Mina legendariska brända mandlar. De försörjde hela min barndom, ända upp till min värnplikt. Med hjälp av dessa köpta jag min första egna dator, min första egna cykel, mina utlandsresor och la grunden till mitt sparkapital.

Det här, vänner, är därför mitt mest dyrbara recept. Eftersom jag inte ens kan särskilt många recept förstår du kanske hur stort det är att jag delar med mig av mitt hemligaste.

Här kommer det hursomhelst, exklusivt för er.

Först av allt. Bestäm dig för hur mycket brända mandlar du vill göra. Räcker det med 200-400g mandlar kan du göra följande recept i din stekpanna. I det här receptet nöjer vi oss med 200g mandlar. Då fungera det att använda en vanlig stekpanna. Ingredienserna! Hemligheten ligger i det avskalade, det minimalistiska. Allt du behöver är mandlar, socker och…vatten! Du tror på vaniljsocker, du tror på honung. Men icke. Nöj dig med detta och det kommer smaka himmelskt.

Så här går det till:

Häll upp sockret i en stekpanna på högsta värme. Jag brukar höfta, men säg att det behövs ungefär 3dl socker. Häll direkt över lite vatten. Det behövs inte mer än att allt socker blir blött. Det som nu ska göras är att smälta sockret en första gång. Det spelar alltså ingen roll om du råkar ta för mycket vatten, det innebär bara att det tar längre tid innan allt vatten dunstar bort.

Rör lite så att allt strösocker verkligen är blött. Nu är det dags att vänta, kanske sms:a din mamma, twittra om vad du gör, eller något annat meningsfullt.

Det svåra är att nästan-bränna sockret. Det vill säga att förstå exakt när vattnet i den sockerröra du nu har skapat har ångat bort. Det tar år av perfektion, mina vänner. Men du märker det när kokbubblorna börjar bli allt stelare. Du kan också testa att lukta på sockret för att avgöra om det mest är vatten eller socker som dunstar.

När du tror att vattnet är avdunstat häller du på nytt vatten (valfri mängd, kanske 1,5 dl? – samma princip som ovan – ju mer vatten ju längre tid tar det för det att ånga bort). Då sprakar det och har sig och du vet att du har gjort rätt om du det först bildas en tät sockerhinna som snabbt smälter ut. Du vet att du gjort fel först i nästa steg (men du kan ana det om det luktar bränt – det ska _INTE_ lukta bränt).

Nu ska mandlarna hällas i stekpannan och kokas tillsammans med sockret.

Väntetid igen, en stund. Men nu är det viktigt att röra konstant. Det är egentligen det enda steg som är kvar. För när vattnet dunstar bort den här gången så klistrar det fast sig på mandlarna. Så rör runt i vattensockermandelsörjan. Rör och rör på högsta värme tills det plötsligt börjar koagulera. Och nu fortsätter du att röra. Allt mer intensivt. Tills sockret börjar kristallisera sig. Här avgörs hur duktig du har varit på att nästanbränna sockret. Har du hällt i vatten för tidigt blir kommer du märka att sockret kring mandlarna blir strösocker. Har du hällt i vattnet för sent så kommer allt bli en klibbig bränd sockersörja. Har du gjort det perfekt kommer sockret ligga som perfekta klumpar kring mandlarna. Och, tadaa! Nu är det klart! Bara att hälla upp på en förberedd bakplåt med bakpapper. Världens bästa brända mandlar!

Varsågod. Du kommer tacka mig hela julen.

mvh
Emanuel

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • vuxenliv november 29, 2015, 12:52

  Det blev en klibbig bränd sockersörja…. Besvikelsen är total. :(

  • Emanuel Karlsten november 29, 2015, 16:11

   Då lät du sockret koka för länge – så att det brände sig. Viktigt det där och svårt att ge en exakt tidsangivelse på när det är precis på gränsen. Man kan testa att hälla på lite vatten efter ett tag och då märker man ganska snabbt om det är bränt socker eller om man hann innan det brann.
   Tyvärr vet man aldrig säkert om man hann innan man lagt i mandlarna och låtit vattnet dunsta av en andra gång. Det är då man får den brända sörjan. Det är sjukt tråkigt, i know. Been there. Men övning ger färdighet!

 • Martin Eldonson december 23, 2015, 20:59

  Tjena! jag testade detta!….. och misslyckades! Allt såg jättebra ut för mig till en början! Tyckte jag läste av perfekt när vattnet var avdunstat! Det luktade absolut inte bränt! När jag hällde i vattnet, fräste o sprakade det och det blev den där sockerhinnan som smälte ut. Jag körde på högsta värme.När vatten nummer 2 började ta slut började sockret koagulera, klumpa och kristallisera sig och jag rörde och rörde!. allt såg jättebra ut!….. sedan började allt plötsligt smälta igen och blev då en klibbig bränd sockersmörja…….vad hände? skulle man fortsätta att röra OCH samtidigt ta av stekjärnet från värmen när det började se så bra ut? eller vad gjorde jag för fel?

  • Emanuel Karlsten december 23, 2015, 21:02

   Hm, ja, alltså när sockret börjar kristallisera sig så är du alltså klar och får hälla av mandlarna på en plåt! Fortsätter du att röra så börjar sockret bränna sig. Skulle kanske förtydligat detta också. Sorry, testa igen! Du föll verkligen på målsnöret!

   • Martin Eldonson december 23, 2015, 22:10

    OK men allt hade inte kristalliserat sig. Det började liksom kristallisera sig längst ut vid kanterna på stekpannan ( vilket såg jättebra ut) men i mitten var det fortfarande flytande, därför fortsatte jag att röra allt häftigare på högsta värme, och plötsligt smälte det redan kristalliserade sockret och allt sket sig! Ska man ta av stekpannan från värmen då eller den ska vara kvar tills kristalliseringen är perfekt? hade jag rört för dåligt redan från början?

    • Emanuel Karlsten december 23, 2015, 22:14

     Låter som att du kanske ändå brända sockret i första vändan? För det brukar bli ganska uppenbart när det är klart och det är inte bara vissa delar som kristalliseras då. Men ja, när du ser att det krisgalliseras kan du ta av från plattan, du märker ganska snabbt om det behövs mer värme för att det sista vattnet ska dunsta av och det kan börja klumpas runt mandlarna.

     • Martin Eldonson december 23, 2015, 22:27

      OK Stort tack för all hjälp! Här ska det övas tills det blir perfekt! Ha en underbart GOD JUL

 • Ludvig mars 19, 2020, 22:30

  Sämsta jag nånsin testat, förstörde hela kvällen

 • Daniel Engqvist november 12, 2021, 22:55

  Brända Mandlar är lite av en konst. på samma sätt som mycket annat inom matlagning så handlar det om en ”känsla”. En känsla som man måste öva in. För vissa går det direkt då de redan intuitivt förstår vad som händer, medans det krävs en del övning för andra. Men ett bra tips ifall ni är tveksamma till nät-recept(och det skall man vara) så gör en mini-sats först så ni slipper sabba alla mandlarna samtidigt. Jag skall göra mandlar nu iaf.

 • Staffan december 21, 2021, 23:10

  Det tog några försök men jäklar vad bra det blev till slut. Insåg att man måste bränna sockret en gång för att förstå när första delen är som bäst.

  Likadant så behövdes det experimenteras med mängden socker och vatten, körde lika delar i första och en lika stor del vatten andra. Funkade fint och min fru kan vittna på den lyckan jag kände när sockret kristalliserades och perfektion uppstod.

  Tack för att du delade med dig och hoppas du får en riktigt fin Jul!

 • Ida Peterson december 22, 2021, 19:52

  Gjort två gånger och blir så bra! Ska göra i år igen!

 • Linda december 18, 2022, 11:14

  Bästa receptbeskrivningen jag läst! Ibland fattar en ju inte alls var det gick snett, men här kan en ju felsöka utifrån beskrivningen. Fantastiskt!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Next post:

Previous post: