≡ Menu

2017 års största instagramposter – på svenska

Jag är ordförande i Medieakademin och 2017 tog vi på oss den enorma uppgiften att kartlägga vilka som har digital makt i Sverige. En otroligt ambitiös och aldrig tidigare gjord lista över de som engagerar svenskar mest – på Facebook, Youtube, Twitter och Instagram.

Den här listan handlar om något annat – att lista enskilda poster. Svenska poster. Det vill säga poster från konton som i huvudsak skriver på svenska. Skulle kriteriet vara poster från svenskar på instagram skulle det bli en topptio-lista från Zlatans Instagramkonto. Det här är alltså roligare.

Några poster har fallit bort, framför allt är det Therese Lindgren som har raderat poster som antingen är reklam eller bilder på ”välj vilket omslag jag ska ha till nya boken”. Jag har också tagit bort företag som uppenbart köpt engagemang.

Fram träder en bild som – igen – understryker hur makt på Instagram ägs nästan totalt av nya spelare.

Här är de tio instagramposter – av konton som i huvudsak skriver på svenska – som fick flest kommentarer och likes 2017:

1)

2017 var Joakim ”Jockiboi” Lundells år. Han gick från Youtubevärlden ut i etablissemanget när han slog bokrekord. Och han gick från sin lägenhet till ett högsäkerhetsfängelsehus, som skulle ge honom sinnesro. Bilden på blev årets mest gillade bild.

Our new home, 100% Security .. 🍃🕊

Ett inlägg delat av Joakim Lundell 🎧🎞 (@joakimlundell)

2)

Bianca Ingrosso, Pernilla Wahlgrens dotter och en huvudroll i ”Wahlgrens värld” är också en av landets största influencers. En kompott med god jul, en känd mamma som fyller år på julafton – och dessutom 50 år! – räckte för att hamna på plats två.

3)

Joakim Lundell förlorade en vän under 2017 – det väckte enorma mängder sympati.

4)

Ett tidigare sponsrat inlägg med tävling och rabatter gjordes om till en söt bild av Joakim Lundells fru Jonna Lundell.

🍭🍬

Ett inlägg delat av Jonna Lundell 🎀 (@sessano)

5)

Therese Lindgren har under året gjort reklamsamarbeten och tävlingar som väckt större engagemang, men de är raderade. Bilden som väckte mest engagemang blev istället hennes födelsedag.

Idag fyller jag år ⛄️❄️☁️✨

Ett inlägg delat av Therése Lindgren (@thereselindgren)

6)

Tova Helgesson, en av landets största svenska youtubers (plats 16), förlorade under året sin bror. Något som fick kondoleanserna och gillaklicken att strömma.

Älskade storebror 🌹Hälsa pappa från mig 💙

Ett inlägg delat av Tova Helgesson (@tovahelgesson)

7)

Landets nionde mäktigaste youtuber under 2017, Helen Torsgården, födde under 2017 ett barn. Bilden som offentliggjorde det:

4kg kärlek kom till oss igår 😍🎀

Ett inlägg delat av Helen Torsgården 🎀 (@helentorsgarden)

8)

Även om Måns Zelmerlöw ofta skriver på engelska, är alla hans videos och det mest av hans publik på svenska. Varför hans post om att han ska få barn ändå får kvala in på denna svenska topplista.

Small hero coming!! ❤️❤️❤️ #werecheesyaf 📸@itsmotherland

Ett inlägg delat av Måns Zelmerlöw (@manszelmerlow)

9)
Jonna Lundell, del i duon som toppade Maktbarometern 2017, raderar oftast tävlingar i efterhand, men denna står kvar. Genererade alltså tillräckligt för att hamna på en åttondeplats.

10)

Anders Bagge väcker enormt mycket kärlek, och när han förlovade sig räckte det upp till en topptio-placering.

Läs också:

Störst på Instagram i Sverige, mätt i följare.

Störst på Instagram i Sverige, mätt i engagemang

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa