≡ Menu

Coronaveckan som gått, v53

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 53.

(Read this article in English)

8 727 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 448 inrapporterade dödsfall jämfört med förra veckan. Det är ungefär i nivå med höstens högsta veckonotering, vilket skulle kunna innebära att dödstalen nu hamnat på en platå, men sannolikt har nyårshelgen fördröjt inrapporteringen av data. Tittar vi på Altmejds prognos ligger Sverige nu på drygt 80 dödsfall om dagen, även om det är med stor osäkerhet.

Nästan all data är nu alltså fördröjd. Folkhälsomyndigheten resonerar kring att det beror på att julhelgen gör att folk dels drar sig för att besöka sjukhus, dels att julledighet hos personal skapar eftersläpning i inrapportering. Det, tillsammans med färre öppettider för provtagning, innebär att veckans låga antal provtagna (232 000) och antal smittade (37 000) inte går att tolka som att smittan minskar. Framför allt inte när man ser på beläggningen på Sveriges sjukhus, som fortsätter att öka.

Veckan har annars mest bestått av politiska skandaler. På en vecka har fyra av Sveriges högst uppsatta politiker och tjänstemän påkommits med att bryta mot de rekommendationer de själva satt upp.

De politiska brotten mot rekommendationerna har väckt starka känslor hos allmänhet och vårdpersonal och artiklarna om händelserna är det som fått flest reaktioner under veckan. Den politiska oppositionen har varit tyst, men i medier har politiska kommentatorer skrivit uppmärksammade texter om hur svårt det blir att med trovärdighet nu kräva att allmänheten ska följa råd regeringen själv bryter mot. Värst har kritiken varit mot Dan Eliasson, men senaste budet är att han får sitta kvar på sin position.

Brott mot rekommendationer var det också gott om hos allmänheten under nyårsveckan. För även om de allmänna råden verkar ha hörsammats under julhelgen, har det varit värre under nyårshelgen. I de största städerna trängdes tusentals personer vid nyårsslaget och larmen till 112 var ungefär som en vanlig nyårsnatt. Sjukvårdspersonal har återigen uttryckt uppgivenhet över folks ansvarslöshet, eftersom trycket på sjukvården fortfarande är extremt. Ordförande för Vårdförbundet i Dalarna vädjar till turister att inte komma till Sälen, eftersom vården inte klarar fler fall.

Nu är det klart vilka tider munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken. I veckan publicerade Folkhälsomyndigheten riktlinjer om att alla från gymnasieålder och uppåt rekommenderas bära munskydd mellan kl 07-09 och 16-18 på vardagar. Råden gäller för all kollektivtrafik i landet, även om trängsel mest är ett problem i storstäderna.

Vaccin. En multisjuk svensk dog dagen efter att han vaccinerats mot corona. Men dödsfallet misstänks inte ha med vaccineringen att göra, även om en anmälan måste göras enligt gällande rutiner. Ändå kopplades vaccinet ihop med döden i flera svenska medierubriker under veckan som gått.
Folkhälsomyndigheten har nu tydliggjort nästa fas för vaccinering. Vaccineringen går enligt plan och de över 70 år kan börja vaccineras i februari tillsammans med andra riskgrupper. I andra länder vaccineras IVA-personal först, något som allt fler i Sverige tycker är en mer korrekt prioritering. Generellt kämpar annars flera av världens regeringar med att få befolkningen att vaccinera sig så snart som möjligt. Bland annat genom att skapa olika register över medborgare som inte vaccinerar sig. Men i Sverige ökar andelen som vill ta vaccin – nu är de 71 procent, enligt SVT. Under veckan har läkaren som ryter ifrån mot vaccinskeptiker fått särskilt stor uppmärksamhet, liksom följande Instagrambild:

Nyheter i korthet:

Till sist:

Även Greta Thunberg (som i veckan fyllde 18 år) irriterar sig på Dan Eliassons resande. Men kanske allra mest av andra skäl:

Det var allt för den här veckan, har du tips eller synpunkter – skriv en kommentar!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Arne januari 3, 2021, 22:47

  Bra sammanfattning,

  Liten kommentar kring om den engelska varianten är spridd i Sverige eller inte: ett vanligt PCR test avslöjar inte normalt vilken stam av viruset en person är smittad av. Istället måste man göra en genom-sekvensiering av viruset. Det är ett specialtest som inte har diagnostiskt värde och görs av fhm. Storbritannien har varit världsledande på att sekvensiera SARS-COV2 genom och har sekvensierat 10 000 tals genom. Danmark har också sekvensierat mycket och har därför upptäckt tex mink-mutationen och att de har spridning av den ”nya” Engelska mutationen. FHM har vad jag förståt det sekvensierat någon stans över 1000 genom under 2020 men det finns ingen information om hur många genom som sekvensierat under slutet på 2020 då den engelska varianten eventuellt börjat spridas i Sverige . Nu har man vad jag förstår det (måste skriva det många gånger eftersom fhm är dåliga på att ge detaljer) börjat sekvensiera genom från virus från personer som insjuknat efter att det kommit från Storbritannien och fått ett par träffar. För att avgöra om den nya varianten sprids i Sverige måste man antagligen sekvensiera tusentals genom från patienter spridda i Sverige och eftersom fhm inte berättar hur många genom man sekvensierat under slutet på 2020 får man säja att vi inte har någon aning om den nya varianten sprids i Sverige eller inte.

  Tegnell sa väll själv att det var låga odds på att den redan sprids i Sverige?

 • Roger Sperrling januari 4, 2021, 02:32

  Men fortsatt är det ju mest bara en valig bonnförkylning = lite extra jävlig kanske bara; Säsongs-influensa som urartat pga den nu extrema miljöförstöringen och höga koncentrationer av t.ex. PFAS ssk i urspårade rika Industriländer som USA och i överbefolkade extrem-urbaniserade områden och länder där mer än en tredjedel av befolkningen är mesorofa och medicinerade pga ffa välfärds-sjukdomar och ”obesitas vulgaris” etc…! 🤔

  • Roger Sperrling januari 4, 2021, 02:35

   MESOTROFA….menar jag naturligtvis!

 • Arne januari 4, 2021, 10:40

  En liten gnäll-detalj: Dan Eliassons dotter bor inte på Gran Canaria, själv har han bara sagt att hon ”vistas” där. När jag läste intervjuer men honom fick jag också intrycket av att hon faktiskt bodde där och hade någon typ av arbete på plats men det verkar som att hon är skribent/författare och har valt att åka till Gran Canaria under en tid för att skriva i värmen.

 • Mikael Rasmusson januari 4, 2021, 11:09

  Tegnell ville inte ge några prognoser, men vi verkar följa Italien genom hela pandemin med tre veckors fördröjning, så nu kanske vi har nått toppen i dödsfall när eftersläpningen väl är korrigerad, men det vet vi inte förrän om två veckor. Sedan är det märkligt att inte UD avråder från resor inom EU (förutom Storbritannien), de länder där sjukvården är hårt belastad bör man inte åka till.

 • Ingemar Siby januari 4, 2021, 18:25

  Löfven&Co, som struntat i sina egna rekommendationer, gör det säkert, eftersom de vet att CV-19 är en vanlig ”Bonnförkylning” – som Sperrling kallar den!

  • Roger Sperrling januari 5, 2021, 02:23

   Stooort tack för att du och alltfler fler börjar inse den tragikomiska sanningen om vad CoViD19-influensan egentligen är – alltså en till 99% överdriven och galen media- och hypokondrikers m.fl.’s obildade hysterier…!
   Och den bistra sanningen är nog också att den slår så hårt på särskilt vissa mesotrofa individer – för att miljögifter som PFAS etc har så stora effekter på människors immunförsvar!
   ÖNSKAR F.Ö. DIG OCH ALLA ANDRA RÖSTER HÄR EN GOD FORTSÄTTNING PÅ 2021…!

 • Ingemar Siby januari 5, 2021, 13:35

  Tyvärr klarar inget lexikon av att översätta ”Mesotrofa” Betyder det ungefär ”Försvagade”? Tyvärr har denna hysteri många konsekvenser. Jag har tidigare pekat på global svältpandemi. Lika allvarligt att mänskliga rättigheter och demokrati tar stryk. Fri rörlighet och mötesfrihet ÄR mänskliga rättigheter: Artikel 13 och 20. Det borde få alla tänkande människor att reagera att Kina, – en diktatur-, som inte skrivit under deklarationen, skapade metoden med nedstängning och rörelsebegränsning! Ett stort antal länder i Europa, som kallar sig demokratiska – tillämpat en diktaturs metod – ja, t.o.m. vårt eget land! För att uttrycka det så här: Är det någon mening med att vara frisk – och sitta i isoleringscell? Fundera över hur många på äldreboenden som dött av sin isolering, men råkat ha smittan!

  • Roger Sperrling januari 5, 2021, 13:53

   Du är på rätt spår Ingemar…!
   Hela skiten stinker av massmedial hysteri…politruk manipulationer… och super-hypokondriska individer som vanligen annars bedriver doktor shopping och SVBK utspel…som nu har hittat en ny spelplan..!
   Hela skiten är tragikomiskt eftersom dom som verkligen behöver adekvat vård och hjälp nu inte får detta!
   Och här i bortre Asien sticker ju Fascismen upp och fram sitt fula tryne ännu mera i situationer som denna!

   • Hmm-food for fika januari 5, 2021, 19:08

    Hur skulle det vara om ni kom med konkreta exempel på vad och hur ”Hela skiten stinker av massmedial hysteri…politruk manipulationer… och super-hypokondriska individer som vanligen annars bedriver doktor shopping och SVBK utspel” istället för att komma med lösryckta påstående och svepande anklagelser?

    En punktad lista med namngiva exempel vore att föredra. Går en sådan att producera av er? Blir likasom enklare att bemöta konspirationerna då tänker jag. Som det är nu så har vi bara luft och tomma ord att ta på.

    Min erfarenhet är också den att de som inte har vistats i Sverige under det gångna året är extremt dåligt skickade i att uttala sig om hur förhånande varit och är här samt i övriga västvärlden.

    • Roger Sperrling januari 5, 2021, 20:18

     Bla bla blaaaa…
     Öppna ögonen och öronen först ochvfrämst – så kanske du ser vad jagvser bättre på lite mer distans och perspektiv sommrörbmig över hela världen i mitt arbete…!

     • Hmm-food for fika januari 5, 2021, 20:32

      Som jag trodde. Du är inte kapabel att komma med fakta, utan är bara full av luft.

      Samt, du vet inget om mig vilket gör det ännu värre att när du ignorerar en världsomfattande tillrättavisning: Don’t judge others by your own standards.

      //Mvh har bott i flera länder och på flera kontinenter, bara inte just i år.

      • Roger Sperrling januari 5, 2021, 20:35

       Så då borde du väl begripa bättre..!?

      • Hmm-food for fika januari 5, 2021, 21:43

       Det är ju det jag gör. 😊👍

  • Less januari 5, 2021, 16:06

   Ingemar Siby, på vilket sätt blir svälten mindre i tex Jemen av Sveriges strategi (exempel på balanserad?) än av Finlands (exempel på hysterisk?)?

   • MF januari 5, 2021, 22:20

    I fattigare länder är det vanligt att familjer försörjer sig genom att familjemedlemmar arbetar utomlands i t.ex. Europa. Sedan sänder de hem en del av lönen. Det här handlar om enorma belopp globalt sett och är ett av de bästa hjälpen för utvecklingsländer.

    När man som nu i Europa stänger ner samhällen så är det dessa arbetare de första som blir arbetslösa och därmed upphör pengasändelserna och fattigdomen ökar dramatiskt.

    En annan sak är att många länder är mycket beroende av turism som nu sgs upphört.

    World Food Program har varnat för vad åtgärderna leder till. https://www.wfp.org/publications/populations-risk-implications-covid-19-hunger-migration-displacement-2020

    Personligen tycker jag det måste vara något av det värsta ödet att sitta fast långa vägar hemifrån och inget kunna göra när familjen där hemma svälter. Industrialiserade ländernas sätt att tacka för hjälpen med de oattraktiva arbetena…

    Allt för att man har svårt acceptera att när antalet ålderstigna stiger ökar även dödstalen, vilket bara är naturligt.

    På riktigt, gör man ett stapeldiagram av dödstalen i förhållande till folkmängd i Sverige de senaste tjugo åren men lämnar bort årtalen är jag säker på att väldigt få skulle kunna peka ut 2020 stapeln bland övriga.

    • Roger Sperrling januari 5, 2021, 22:53

     Precis en av många sidoeffekter a denntotalt onödiga CoViD19-influenza hysterin…

     Och… Tragikomiskt nog är pengaflödet av Romance scamming, Nigeria-brev och andra bedrägerier från kriminella nätverk och enskilda Yahoo-boys i typ Ghana, Nigeria, Kina och Thailand, Filippinerna etc Uläbder av samma gigantiska omfattning och sammantaget långt större än all vanlig Uhjälp totalt från ”Nord till Syd” urgör sammantaget..!

     Tyvärr stöttas dessa bedrägerier också ffa av FaceBook som tillåter multipla och falska konton m.fl. falska uppgifter för ca 150 miljoner konton på FaceBook…!

 • Hmm-food for fika januari 5, 2021, 19:03
 • Hmm-food for fika januari 5, 2021, 21:41

  Nu börjar rapporterna om lång covid tex även bland barn äntligen sippra fram till media.

  ” Ett trettiotal svenska barn livshotande sjuka efter covid-infektion
  Ett hundratal tidigare fullt friska barn i Sverige har drabbats hårt av covid-19. Barnen drabbas av en livshotande hyperinflammation när kroppens immunförsvar angriper den egna kroppen. I Lund varnar läkarna för att barnintensiven är full.”

  https://www.sydsvenskan.se/2021-01-05/ett-hundratal-barn-i-livshotande-inflammation

  #bara en vanlig influensa

  • Roger Sperrling januari 5, 2021, 22:30

   Och det är INTE specifikt beroende på just CoViD19-influenzan utan dom skulle lika gärna ha kunnat få samma eller en liknade reaktion av vilken bonnförkylning eller annan infektion som helst eftersom detas immunsystem är predisponerat för att över-reagera med en autoimmun eller reumatisk reaktion i samband med någon närmast vilken som helst… eller vissa mer specifika infektioner som utlöser att deras ”defekt” i immunförsvaret gör att det löper amok!
   Reaktionen har setts sedan länge och har drabbat några hundra barn per år i synnerhet av vissa influensa-typer!
   Så var vänliga att hålla Er till fakta utan hysteriska inslag av överdrifter och lösa spekulationer!
   P.S. Jmfr t.ex. med Polio skador och Facialisnerv inflammationer och hundratalet andra kända och liknande sjukdoms-fenomen..! D.S.

 • Ingemar Siby januari 6, 2021, 15:35

  MF:s inlägg är alldeles utmärkt! Det är precis det OXFAM beskriver i sin rapport den 8/juli. Finns på OXFAMS hemsida. Komplettera det med att boken ”Falsklarm” skriven av de tyska professorerna i epidemi Karina Bhakadi och Sucharit: Där får ni den medicinska sidan, t.ex. hur T-celler fungerar. Dessutom statistik ur tyskt och internationellt perspektiv. (Förlag: Karneval)
  Vill påpeka också, eftersom forskarna i GP-artikeln förespråkar inskränkning i den mänskliga rättigheten ”rörelsefrihet” -artikel 20 – att: Vad är det för mening med att vara frisk – om man är i en isoleringscell!

  • Roger Sperrling januari 6, 2021, 22:28

   Bra jobbat Ingemar!
   Tack foer mera fakta och detaljer om denna i det stora hela epidemi-bluff och allt taskspel och falskspel runt vad some mest aer en enkel bonnfoerkylning!
   Massmedias hysteri och poltrukernas totala inkompetens kommer att gaa till historien…!

   • Ingemar Siby januari 7, 2021, 18:08

    Tack för berömmet! Vill nog dock modifiera detta med ”politrukernas inkompetens”. Vi har nog att göra med flera olika fenomen: Följa John är ett!
    Få har väl undgått den internationella kritiken för att Sverige inte stängt ned. I klartext: Sverige skulle gjort som alla andra, och grupptryck är starkt – även bland politiker. Och de riktigt tunga politikerna finns i de befolkningstätaste länderna.
    Mediahysterin är ett annat: En hysteri inriktad på smittspridning och dödlighet. Tänk er att står inför hysteriska journalister. Ett exempel är när Trump fick frågan i våras vad han skulle göra åt denna farliga sjukdom med många tusen döda! Hur förklarar detta med statistik över döda på det kort snärtiga sätt som blivit journalisternas krav på presskonferenser! (Skulle ens du klarat detta Emanuel?) Har någon politiker eller ens Tegnell och andra myndighetspersoner försökt? Trump tog sin vanliga väg: Sågade journalisten längs med fotknölarna. Det bidrog säkert till att alla Trump motståndare använde CV-19 som ett politisk slagträ, och struntade i nyanser och kunskaper. Därför valde Naomi Klein och Noam Chomski – efter ett par korta framträdanden på ”Democrazy now – att hålla tyst.
    Det finns mycket mer att säga, men utrymmet räcker inte!

    • Roger Sperrling januari 7, 2021, 20:33

     Men like damien aer det mest bara en lite extra jaevlig bonnfoerkylning ju aendaa…!
     Men som pga av I det naermaste total avsaknad av medicinska, vetenskapliga och statistik kunskaper bland poltrukernas och massmedias skara – faatt saa a haer digra konsekvenser att hela vaerldens befolkningar paaverkas etc..!
     Saa forest och fraemst maaste vi faa stopp paa den totally onoediga och irrelevant a masshysterin som drive past av hypokondriker och massmedias scoop intresse…!
     Foer detta aer till 99% bara ren galenskap och vaadliga oeverdrifter som bara gjort och goer salem och situationen etter vaerre!

    • Roger Sperrling januari 7, 2021, 20:38

     Sorry foer alla skrivfelen som skrivhjaelpen skapar…
     Men hoppas du/ni fattar aendaa…!?

 • Lars-Erik Lindgren januari 7, 2021, 22:49

  Hej och tack för många intressant sammanfattningar.
  Kan du be FHM om att de också redovisar statistik på
  1. Mottagna vaccin , antal doser per vecka
  2. Utskickade doser per region per vecka
  3. Genomförda vaccineringar per region och vecka

  Det är dels intressant för att det börjar handla lite om kapplöpning men också för att det visar regeringen ifall mer resurser behövs sättas till ifall man släpar efter i regionerna (eller doser förstörs). De var ju flaskhalsen vid den (inte lika viktiga) ökningen av testning av misstänkt smittade.

  mvh
  Lars-Erik L

  • Roger Sperrling januari 7, 2021, 23:17

   Men lika fanken är det ju ändå bara mest en helt vanlig bonnförkylning med pålagring av hypokondriska fantasier, mediahysteri och politrukers inkompetens och fatala dumhet!
   Varför har man i århundraden tidigare låtit många miljoner människor dö i förtid utan att göra något…?
   Risken att mesotrofa och starkt åldrade och redan HIV/AIDS sjuka etc med IEM sjukdomar osv har ju varit överhängande och tydlig sedan länge…
   Och ännu tydligare nu med effekterna av epigenetiska effekter liksom nu stora mängder miljögifter typ PFAS etc, etc…
   Oförmågan att se dom faktiska orsakerna och sambanden verkar vara i det närmaste total och global… Sic!

 • Inge Nilsson januari 8, 2021, 01:06

  Hej Emanuel.
  Tack för dina intressanta reportage.
  Nu när coronaåret 2020 kommit till ända så skulle det vara intressant med en jämförelse i antal insjukna och döda i vanlig säsongs influensa och årets covid-19? Gärna med statistik i % av befolkningen från de senaste 30 åren.

  • Roger Sperrling januari 8, 2021, 01:24

   Det är delvis redan gjort…men i stort ingen har brytt sig tidigare eftersom dessa ca 95.000 Coronavirus som orsakar denna covid-19 och andra bonn-förkylningar = säsongs-influensor inte har gjort att forskare har kunnat kamma hem några akademiska poäng eller doktors-titlar på detta..! Så dom har mest ägnat sig åt meningslösa studier av något hörn på 700 kDalton stora Enzym och Protein molekyler… Helt och hållet UTAN något kliniskt värde eller tillämpningsområde..!
   Utan har bara mestinneburit att stora pengar slösats bort på Gällivare häng pojkar och plissé-kjolade asexuella gamla plugg-hästar utan någon som helst nytta…!

 • Ingemar Siby januari 8, 2021, 14:34

  Det vore bättre regeringen vräkte pengar över sjukvården – istället för lönsamma företag, och dåligt prövade vacciner – så att fler kan anställas; utrustning köpas; höjda löner så de som slutat eller pensionerats kan lockas tillbaka. De gäller alla länder i Europa, som tillämpar nyliberal politik – oavsett var de påstår sig ha för politisk ideologi – och därför prioriterar låga skatter och låga offentliga utgifter framför bra välfärd och bra sjukvård. Sverige är typexemplet.

  • Roger Sperrling januari 8, 2021, 16:48

   Ingemar… för i h-e du slår ju huvudet på spiken…!

 • Kristoffer januari 10, 2021, 00:03

  Det är trist att det inte införts en snabbare återkoppling för att kunna styra beteenden till en optimal återhållsamhet.
  Dvs, att kunna berätta för befolkningen huruvida de som grupp gör tillräckligt, för lite, eller att de kämpar för mycket på sistone.
  Nu kommer den återkopplingen ofta långt efteråt (särskilt då det ofta sker genom dödsfallsrapportering och att det sedan ska sjunka in hos gemene man) och ofta utifrån felaktig information.
  Så istället för att bromsa tillräckligt i början av hösten (smittotalen gick upp stadigt från sensommaren) kom det en alldeles för sen bromsning när sjukvården började bli rejält belastad och ännu mer panikbromsning när dödstalen för samma smittotillfälle rapporterades. Det är svårt att reglera ett system om man har en långsam återkoppling…

  Dessutom vore det önskvärt att även kombinera en snabb återkoppling med att peka på vad som skulle vara de effektivaste åtgärderna och hur det ser ut regionalt. Så att befolkningen kan agera smart och få ner smittspridningen utan onödigt stora följdverkningar i övrigt.

  De parametrar som finns är svåra att avläsa – så det verkar behövas införas någonting som är både snabbt (gärna inom en vecka från smittotillfället – dvs någon/ra dag/ar från symptomstart) och hyggligt tillförlitligt.
  Om man tex tittar på Stockholm så verkar det vara en platå i sjukvårdsbelastning från november. Sjukvårdsbelastning verkar vara den rimligaste parametern just nu i och med att smittotalen är svåra att avläsa då testningen varit begränsad eller att det talats om begränsad testning och därmed kanske avhållit olika stor andel från att testa sig. Men sjukvårdsbelastning är inte perfekt. Dels pga fördröjningen från smittotillfälle (två veckor?) samt då gränsen för att bli inlagd (och utskriven) lär höjas vid hög belastning (för att säkerställa plats ifall ännu större behov väntar framöver). Här vore det intressant med någon mer parameter kring hur hårt inkommande patienter sållas.
  Nu har sjukvårdsbelastningen i Stockholm dessutom börjat gå ned. Men är det för att man säkerställde platser för alla övriga vinter och nyårsskador eller tecken på att Stockholmarna skötte sig tillräckligt bra i mitten av december så att smittspridningen sjunker?
  Om det är det sistnämnda vill man ju få ut följande budskap: ”Stockholmare, i mitten av december gjorde ni som helhet tillräckligt för att hålla smittspridningen i schack. Bra gjort och fortsätt så! Särskilt viktigt att hålla minst så mycket nu i januari då smittspridningen fortsatt är på en mycket hög nivå och att jul- och nyårsfiranden kan ha fått smittan att hitta nya grupper som tidigare inte utsatts för smitta.”
  Men att nu börja stänga ner all kommunal vinteridrott i Stockholm (tex att de smälter utomhusisar och inte fixar skidspår) skulle jag bedöma som en av de överdrivna politikåtgärderna vi slapp i våras. Dvs de där åtgärderna i en del länder som vida översteg nyttan från den åtgärden. Särskilt vanligt i de länder som väntade tills det blev panik.
  Synd att vi inte förbättrade hur vi kunde agera smart och därmed undvika panikåtgärder.

  (I Skåne och Västra Götaland så borde budskapet dock än så länge vara annorlunda – där är det inte uppenbart att smittspridningen stagnerat)

  • Mikael Rasmusson januari 10, 2021, 13:50

   Svensk statistik är ännu mer opålitlig nu när det varit många helgdagar, så man skall inte dra för många slutsatser än. Vi måste titta på andra länder, se hur smittotalen skjutit i höjden i takt med det muterade viruset i Storbritannien. Danska myndigheter tror att det kommer att dominera i mitten av Februari i Danmark, ngt liknande lär hända här. Vi måste ligga lågt, men att begränsa utomhusaktiviteter som inte involverar närkontakt är bara dumt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.