≡ Menu

Coronaveckan som gått, v17: Tre av fyra ovaccinerade barn har haft covid-19/ Norges coronakommission: Som Sverige fast tvärtom

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 17 (25 april – 1 maj 2022).

18 772 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 83 dödsfall sedan förra veckan.

Enligt Folkhälsomyndighetens scenario skulle smittan nu börja öka, men scenariot är ”inte alls säkert” och tillgängliga mätverktyg visar istället på fortsatt minskad smitta, även om mörkertalet fortsätter var stort. Även akuta luftvägssymptom i samhället minskar, samtidigt som influensan ökar – vilket antas ha att göra med att färre utsatts för influensan under pandemin.

I sjukvården fortsätter antalet intensivvårdade fall ligga kvar på samma nivå sedan mitten på mars. Samtidigt fortsätter insatserna för att få ner de vårdköer som byggts upp under pandemin. I Göteborg har Sahlgrenska sjukhuset börjat utföra operationer på kvällar och helger.

Att Sverige slutat testa befolkningen får kritik av WHO som menar att alla länder som slutar testa blir ”blinda” för smittspridningen. Även de ”22 forskarna” skriver och tar avstamp i att Folkhälsomyndigheten tror att smittan kommer öka, men att ingen kommer att veta hur mycket den ökar. Andra experter har uttalat sig och är inte lika oroliga över ökningens konsekvenser. Flera regioner har gjort sig redo för en smittökning och menar att de följer den genom tillgängliga parametrar som sjukhusinläggningar och virusnivåer i avloppsvatten. Samtidigt verkar regionerna uttrycka mer oro för influensan som ökar.

72 procent av svenska barn 0-11 år har genomgått infektion med covid-19. Det menar Folkhälsomyndigheten som presenterat en ny stor undersökning om antikroppar bland barn. Mätningen gjordes i mars och ökningen är stor sedan senaste undersökningen från november/december 2021 – då hade bara 29 procent av de yngsta barnen genomgången infektion. I de äldre barngrupperna (där vaccin erbjuds) är det nästan 100 procent som visar antikroppar. Det visar dels att smittan under vintern varit stor, men också att den i högre utsträckning drabbat yngre barn.

Norges coronakommission har presenterat sin slutrapport, som var som Sveriges – fast tvärtom. Kommissionen berömmer den inledande handlingskraften, men kritiserar sedan hårt hur politikerna detaljstyrde landets pandemihantering. Reglerna var för många och inte minst riktas kritik mot hur skolor stängdes och barn därmed utsattes. Sammantaget blir dock rapportens slutsats myndigheter och befolkning klarat pandemin bra.

Vaccin

7 826 928 har nu fått minst en dos vaccin (87,1% av befolkningen över 12 år) och 7 631 111 (84,9% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 5 289 487 har fått en tredje dos (64,1% av befolkningen 18 år och äldre).
Totalt har 21 866 877 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 135 000 doser – 5 000 färre än förra veckan.

Region Uppsala vaccinerade barn över 15 år mot covid-19 – utan föräldrarnas samtycke. Det har anmälts av föräldrar till Justitieombudsmannen, som i veckan meddelar att regionen inte gjorde något fel. JO menar att det var rimligt eftersom barnen var över 15 år och att regionen gjort en mognadsbedömning.

En tredje boosterdos erbjuds alla – utom barn. I veckan frågade jag Folkhälsomyndigheten om varför och fick följande svar via myndighetens presskontakt:
”Syftet med vaccinationerna är i första hand att skydda individen från allvarlig sjukdom och död i covid-19. Folkhälsomyndigheten ser över rekommendation om påfyllnadsdos för personer som är under 18 år, men gruppen som helhet löper en mycket låg risk för allvarlig covid-19-sjukdom och har dessutom kvar skyddet från sin grundvaccination under längre tid.”

Nyheter i korthet:

Det var allt för den här veckan. Då vi också kan passa på att notera att det nu gått två år sedan detta nyhetsbrev startades.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Claes Persson maj 1, 2022, 23:30

  Väldig få har avlidit ”av” covid. Överdödligheten i världen har varit noll under 2020 enligt all statistik. Under 2021, vaccinåret steg överdödligheten något.

 • Roger Sperrling maj 2, 2022, 04:24

  MEN LIKA FANKEN ÄR DETTA (DEN S.K. COVID19 INFLUENSAN) BARA EN LITE EXTRA DJÄVLIG BONN-FÖRKYLNING = SÄSONGS-INFLUENSA – MEN SOM BEROENDE PÅ STORA ANDELAR UNDERNÄRDA, FELNÄRDA, MULTI-SJUKA OCH MESOTROFA FFA GAMLINGAR I BEFOLKNINGEN – LIKSOM HIV/AIDS-DRABBADE….OCH DEN URARTADE MILJÖFÖRSTÖRINGEN OCH KLIMAT-FÖRÄNDRINGARNA M.FL. ”MILJÖFAKTORER” DRABBAR MER OCH FLER FÖRSVAGADE MESOTROFA INDIVIDER SÅ ATT DOM BLIR SJUKARE ELLER T.O.M. DÖR AV DETTA VIRUS…!
  MEN FFA BEROR DET JU PÅ ATT DOM VARIT SÅ FATTIGA OCH INTE HAFT RÅDA…. ELLER VAR SÅ JÄKLA DUMMA I HUV’ET ATT DOM INTE VACCINERATS SIG ENS EN FÖRSTA GÅNG…!!! SÅ SLUTA BABBLA HYSTERISKT OM COVID19 NU – OCH FOKUSERA PÅ STÖRRE OCH NÄRMARE PROBLEM SÅSOM PUTIN IDIOTEN OCH RYSSHELVETET SOM INVADERAT OCH MÖRDAT TIOTUSENTALS UKRAINARE… OCH DITO TVINGAT FLERA MILJONER PÅ FLYKT!
  DEN MATRIELLA FÖRSÖRELSEN I UKRAINA OCH EKONOMISKA ETC FÖRLUSTER FÖR BÅDE LANDET I STORT LIKSOM FÖR ENSKILDA PRIVAT-PERSONER OCH DERAS FÖRETAG ETC HAR UPPGÅTT TILL MÅNGA MILJARDER DOLLAR ALLA REDAN…. ! OCH ÅTERUPPBYGGNADEN OCH REPARATIONER OSV KOMMER ATT TA ÅRTIONDEN OCH KOSTA MÅNGA MILJARDER DOLLAR DESSUTOM! SÅ TA FÖR I HELVETE OCH FOKUSERA PÅ ATT HJÄLPA TILL ATT MOTA BORT RYSSARNA OCH FÅ BORT PUTIN FRÅN MAKTEN I RYSSLAND – OM ÄVEN PÅ NÅGOT MER DRAMATISKT SÄTT ÄR NÖDVÄNDIGT = MEST SANNOLIKT, FÖR PUTIN ÄR JU UPPENBART EN ODEMOKRATISK FASCIST, MÖRDARE OCH HYSTERISK PARANOID GALNING! SÅ NATO OCH HELA VÄSTVÄRLDEN MÅSTE SLUTA BÄRA SIG ÅT SOM FEGA KRUKOR – SOM FÅR SKÄMMAS ÖGONEN UR SIG I FRAMTIDEN NÄR ALLA FAKTA KOMMER FRAM!

 • rabey maj 2, 2022, 10:16

  0,6% – detta var FHMs prognos (i 2020) för covid-dödlighet (befolkning).

  Emanuel, fanns det en prognos (%) för sjukhusvistelse (covid, totalt)?

 • Bengt H maj 2, 2022, 11:16

  Ang att Norge ”detaljstyrde landets pandemihantering. ”
  Det bör vara känt för svenska tittare att inte ens landets statsminister inte hade koll på regelverket vid sitt 60-årsfirande. Tämligen illa faktiskt.
  Och det folk där verkar reagera mest på är inreseregelverket, vilket ju det är det som drabbat svenska gränspendlare (plus förstås ofta otrevlig attityd från broderfolket).
  Riktigt trist att det långvariga Nordiska samarbetet mer eller mindre faller samman. Upp till oss alla att stå upp för det, inte minst som en väsentlig del av NATO.
  Betänk att Norge gärna förbättras sina redan starka band till UK. Hellre det än EU tänker nog många där. Men så ska det väl inte behöva vara?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.